Η λύση ανάγκης του Ολύμπιου, το μέγα ερωτηματικό για τον Πιερρακάκη και ο (κατα)πιεσμένος Θάνος (upd)

Σε απόγνωση οι φαρμακευτικές, λόγω σημειωμάτων clawback, τις οποίες και πάλι άφησε «κάγκελο» ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στρώνονται χαλιά σε πολλά Υπουργεία για τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το παράδειγμα της Novo και η στρεβλή αγορά

Το αναφέραμε και σε προηγούμενη στήλη ότι τα χέρια του κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου είναι “δεμένα”, αφού δεν υπάρχει επί της ουσίας άνθρωπος στο Υπουργείο Υγείας, στον οποίο να μπορεί να απευθυνθεί, ειδικά για το σοβαρότατο θέμα του clawback του 2022.

Μάλιστα στην εταιρεία που εργάζεται ο ίδιος, τη Novo Nordisk,  για να μπορέσει να εκδώσει ισολογισμό για το 2022, κατέγραψε την εκτίμησή για το clawback ως “πρόβλεψη”, δηλαδή ένα μέγεθος το οποίο δεν θεωρείται επίσημο, αλλά φυσικά είναι ουσιαστικό και επηρεάζει και αρνητικά τα συνολικά στοιχεία, τα οποία δεν είναι και τα τελικά.

Ποια ήταν η πρόβλεψη; 25,3 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι και υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. Η, δε, σημαντική αυτή αύξηση αλλά και συνολικά η αύξηση του τζίρου της εταιρείας στα 68 εκατ. ευρώ κατά 14%, αποδίδεται στη γνωστή ένεση για τον διαβήτη, που παρουσιάζει σημαντική έλλειψη, λόγω των γνωστών θεμάτων.

Στο συγκεκριμένο “προσωπικό στόρι” του προέδρου του ΣΦΕΕ βλέπουμε πόσο στρεβλή είναι η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου και τι μπορεί να συμβεί στην αγορά από ένα και μόνο σκεύασμα, με την ευθύνη, βέβαια, να πρέπει να αναζητείται κυρίως σε εκείνους που χαράσσουν τη φαρμακευτική πολιτική.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου αναφέρει σχετικά τα εξής: «Είναι γνωστό πως η υπερφορολόγηση που γίνεται μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις απειλεί τη βιωσιμότητα τους.

Είναι επίσης γνωστό ότι η διαχρονικά καθυστερημένη έκδοση των σημειωμάτων επιστροφών για τον ΕΟΠΥΥ αλλά πολύ χειρότερα για τα νοσοκομεία, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που αγωνίζονται μέσω επισφαλών προβλέψεων να εκτιμήσουν το μέγεθος του οικονομικού φορτίου που θα τους καταλογιστεί .

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Novo Nordisk Hellas.

Σε κάθε περίπτωση η απομονωμένη μεταφορά αριθμών από οικονομικές καταστάσεις χωρίς το πλαίσιο και τις εκτεταμένες επεξηγήσεις που τα συνοδεύουν μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.»

Τι “παίζει” με τον Πιερρακάκη;

Κάθε μέρα που περνά ακούμε και ένα ακόμη σενάριο, για το ποια θα είναι η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Πολλές οι αναφορές για ένα από τα πλέον αξιόλογα μέλη της νέας Βουλής, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον οποίο φαίνεται να θέλουν σε πολλά Υπουργεία.

Τον έχουμε ακούσει να “παίζει δυνατά” για το Υπουργείο Υγείας, λόγω της ανάγκης να περάσει ο δύσκολος αυτός τομέας στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μάθαμε, μάλιστα, ότι έπεσαν τηλέφωνα στο εν λόγω Υπουργείο από συνεργάτες του, που ρωτούσαν πολλά και διάφορα…

Το μόνο σίγουρο είναι πως, σε όποιο Υπουργείο κι αν βρεθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχει την ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς θεωρείται ο μόνος, που μπορεί να επιβάλει τις ψηφιακές αλλαγές, που απαιτούνται στο ΕΣΥ και στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μας μετέφεραν ότι αυτό θα το πράξει μέσα από τον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Μήπως, λοιπόν, τον δούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών;

Εξάλλου σχετικά με τις σαρωτικές αλλαγές, που αναμένονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, Εθνικό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη Δημόσιο – απαιτείται μια αδιαμφισβήτητη ισχυρή κυβερνητική υπογραφή για την υλοποίηση. Μήπως τελικά Αριστοτέλους και Ηρώδου Αττικού συνδεθούν στενά;

Σε λοιπά προεκλογικά σενάρια να σχολιάσουμε ακόμη πως, όσο το συζητάμε, τόσο πιο πολύ βλέπουμε στο Υπουργείο Υγείας την Ειρήνη Αγαπηδάκη, λόγω του βιογραφικού της. Όμως και δω αναρωτιόμαστε: μήπως θα ταίριαζε και στο νεοσύστατο “Υπουργείο Οικογένειας”;

Πυρ και μανία οι φαρμακευτικές με τον Πλεύρη

Ομιλία και συμμετοχή σε πάνελ με θέμα την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) είχε ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ένα συνέδριο στο οποίο υπήρξε αξιόλογη συμμετοχή και έγιναν γενικά καλές συζητήσεις.

Σε μία από αυτές, λοιπόν, ο πρώην Υπουργός πέταξε και πάλι τη γνωστή του φράση ότι οι φαρμακευτικές δεν θα πρέπει να ζητούν να συμμετέχουν στο “τραπέζι” για τη χάραξη της φαρμακευτικής πολιτικής, αφού είναι απλά προμηθευτές στο ΕΣΥ. Μάλιστα είπε ότι από τη στιγμή, που και εκείνες δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα του Υπουργείου, να κοινοποιούν σε αυτό τις εκπτώσεις, που δίνουν σε άλλες χώρες, τότε κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να τους επιβάλει την πολιτική της.

Φυσικά αυτό δημιούργησε εντάσεις στους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, αν και δεν την εξέφρασαν ευθέως.

Πάντως είδαμε ελαφρώς εκνευρισμένο και τον κ. Πλεύρη, επειδή πιέστηκε κάπως από τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Στα, δε, τριγύρω… κουτσομπολιά σχετικά με την παρουσία του, ακούσαμε δύο πράγματα:

  1. Ότι δεν τον απασχολεί και πολύ αν θα εκνευρίσει την αγορά φαρμάκου, ακόμη κι αν ξαναγίνει Υπουργός Υγείας (πράγμα μάλλον δύσκολο) και
  2. Ότι δεν ήταν και πολύ ευγενικό να ασχολείται με το κινητό του, όταν τοποθετούνταν οι άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Τα σχολεία και τα νοσοκομεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις κινδυνεύουν από την ακραία ζέστη

Διαδίκτυο: Πάνω από 43.000 οι αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα, σε ένα χρόνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.