Η σκούπα του Άδωνι, ο αγώνας των διοικητών και το χατίρι στον Απόστολο

Με μια καίρια νομοθετική κίνηση ο Άδωνις Γεωργιάδης κλείνει εκκρεμότητες. Την ίδια ώρα το θέμα των διοικητών φαίνεται να τον αγχώνει.

Νομοσχέδιο για τα πάντα όλα με προκλήσεις

Τις αντιδράσεις από ασφαλισμένους και από ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές της υγείας αναμένει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, για το νομοσχέδιο «σκούπα» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από χθες, 7 Μαρτίου. Ήδη κάποια σχόλια έχουν αναρτηθεί και επικεντρώνονται πιο πολύ στις επιπλέον χρεώσεις για τις μικροβιολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά και για το δικαίωμα των γιατρών του ΕΣΥ να μπορούν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία.

Σχετικά με τα διαγνωστικά, οι χρεώσεις προβλέπονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν είχαν ποτέ εφαρμοστεί. Επιβλήθηκαν, δε, καθώς οι προϋπολογισμοί για αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δεν φτάνουν ούτε για τις μισές εξετάσεις – για να μην αναφέρουμε και τις αρνήσεις των διαγνωστικών στη διενέργεια εξετάσεων που καταγγέλλονται από πολίτες και ίσως με τις επιπλέον χρεώσεις να υπάρχει μείωση παραπεμπτικών.

Βέβαια με τις εν λόγω μικρές χρεώσεις δεν βλέπουμε να υπάρχει καμιά σοβαρή μείωση του clawback, που επιβαρύνει τα διαγνωστικά και φτάνει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως και νά’ χει, αντί να αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία ή να υπάρχει περιορισμός στη συνταγογράφηση περιττών εξετάσεων, πέφτει ένα «χαράτσι» στον πολίτη.

Φυσικά, όπως είπε και σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Γεωργιάδης, χαράτσι δεν είναι το 1 ευρώ και τα 3 ευρώ. Χαράτσι θα ήταν αν έμπαιναν 10ευρα και 50ευρα. Όπως το βλέπει κανείς…

Για τις επιβαρύνσεις αυτές δεν φαίνεται να ήταν σύμφωνοι όλοι όσοι είναι και μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Μάλιστα η εικόνα, που μετέφεραν, ήταν ότι η πρόταση αυτή, που είχε ακουστεί, ήδη, από τον Ιανουάριο για τις χρεώσεις, είχε παγώσει.

Η πρόκληση στο φάρμακο

Το νομοσχέδιο, όμως, αναμένεται να προκαλέσει και την αντίδραση των φαρμακευτικών. Είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Από τη μια μεριά εκτιμάται θετικά ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα των ελλείψεων και, μάλιστα, θέλει να αυξήσει τα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να ευνοηθούν, ώστε να μην υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Από την άλλη φαίνεται να είναι αρνητικός στο θέμα των εισαγωγών μέσω ΙΦΕΤ κι εκεί πιέζει, ώστε κάποια ακριβά φάρμακα να έρχονται με την επίσημη οδό, δηλαδή μέσω φαρμακευτικών εταιρειών και να πληρώνουν και clawback. Εδώ περιμένουμε αντιδράσεις.

Ελλείψεις

Μιας και μιλήσαμε για ελλείψεις, με εκείνη την πλατφόρμα, την οποία, μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, τι γίνεται; Ακόμη δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο. Μάλιστα υπήρχαν απορίες και από φαρμακευτικές. Πάντως κι εδώ ο Υπουργός έτριξε τα δόντια στους φαρμακοποιούς και είπε πως, αν ξαναπούν ότι για τις ελλείψεις φταίνε οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών, θα αναγκάσει και τα φαρμακεία να δηλώνουν τα αποθέματα και τις εκτελέσεις συνταγών στην πλατφόρμα των ελλείψεων.

Περιμένουμε τη Δευτέρα 11/3 να ακούσουμε πολλά στην επικείμενη ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το χατίρι στον Βαλτά

Να πούμε ακόμη ότι, αν και γκρινιάζει στους φαρμακοποιούς ο Υπουργός, το χατίρι να κάνουν και εμβόλια για τον κορωνοϊό και, μάλιστα, με αμοιβή από τους πολίτες 5 ευρώ, το έκανε. Δεν είναι και λίγα τα 5 ευρώ. Όμως δίνεται κίνητρο στον φαρμακοποιό, να πείθει τους πολίτες, που έχουν ενδοιασμούς να κάνουν εμβόλια.

Πάντως με τη γρίπη, αν και μπορούν οι πολίτες να κάνουν δωρεάν εμβόλιο στα φαρμακεία, φέτος δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έμεινε πολύ πίσω.

Για να μην ξεμείνουν τα αντιγριπικά

Μένουμε στη γρίπη, καθώς και πάλι θεσμοθετήθηκε ο συμψηφισμός του κόστους για αδιάθετα αντιγριπικά, με το clawback που θα έπρεπε να πληρώσει μια εταιρεία. Αυτό είναι δίκαιο, καθώς τις παραγγελίες τις κάνει το κράτος και άρα εκείνο έχει και την ευθύνη της εξέλιξης των αντιγριπικών εμβολιασμών.

Η διάταξη αυτή ευνοεί τις εταιρείες που τα διαθέτουν και κυρίως μία πολύ μεγάλη, η οποία κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά εμβολίων.

Το μέλλον των διοικητών, ζήσε Μάη…

Μάθαμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα ήθελε ιδανικά μέχρι το Πάσχα να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές διαδικασίες για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων, ώστε κάποια στιγμή να τοποθετηθούν στις θέσεις τους.

Όμως αυτό μάλλον θα αργήσει να γίνει.

Καταρχάς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των διοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Και χωρίς την ολοκλήρωση της επιλογής αυτών δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση των υποψηφίων για διοικητές νοσοκομείων.

Το να έχουν τρέξει, λοιπόν, όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, για να έχουμε διοικητές μέσα στο επόμενο δίμηνο, μάλλον είναι δύσκολο. Και πρέπει να επισπευσθεί και το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Υγείας: Εμβολιασμός για την COVID και από τα φαρμακεία – Χρεώσεις 1-3 ευρώ σε διαγνωστικές εξετάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.