Η αναζήτηση του Ορφανού για τις κλινικές μελέτες, τα χαμένα φάρμακα και οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει με τις κλινικές μελέτες με ευθύνη ΕΟΦ, ενώ στο μέτωπο των ελλείψεων φαρμάκων, ακόμη ψαχνόμαστε

«Κόμπλα» στις κλινικές μελέτες από εξαφανισμένο Πρόεδρο

Οι πολλές υποχρεώσεις στον ΕΟΔΥ φαίνεται να έχουν απομακρύνει τον κ. Στυλιανό Ορφανό από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ. Η εν λόγω επιτροπή έχει ως ρόλο να γνωμοδοτεί, προκειμένου να εγκριθούν κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Όμως, όπως μάθαμε, ο πρόεδρος της επιτροπής είναι εξαφανισμένος! Οι εταιρείες δεν μπορούν να τον βρουν και φυσικά υπάρχει ζήτημα με τα αιτήματα για μελέτες.

Να αναφέρουμε ότι τα μέλη που συστήνουν την επιτροπή σήμερα, διορίστηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιανουάριο και ότι έχουν κάνει μία μόνο συνεδρίαση πριν από ενάμιση μήνα.

Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο κ. Ορφανός μάλλον πήζει στον ΕΟΔΥ όπου κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Μάλλον πήζει και η αναπληρώτρια πρόεδρος της ίδιας επιτροπής, η κ. Αναστασία Κοτανίδου.

Το θέμα λοιπόν το κοινοποίησαν στον Υπουργό Υγείας οι φαρμακευτικές και σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφεραν πως ήδη είχαν στείλει επιστολή στα μέσα Μαρτίου στον κ. Ορφανό, ζητώντας συνάντηση με αντικείμενο τα σοβαρά και πιεστικά ζητήματα των καθυστερήσεων στη γνωμοδότηση των κλινικών δοκιμών και με στόχο την
άμεση επίλυση τους. Τονίζουν δε ότι το ζήτημα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως επείγον, καθώς με την εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κλινικές δοκιμές προκύπτουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών.

Καλά κρατούν οι ελλείψεις ή μήπως όχι; 

Διαβεβαιώσεις ότι η πλατφόρμα καταγραφής των ελλείψεων, την οποία σύστησε το Υπουργείο Υγείας, λειτουργεί μια χαρά, έδινε ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης πριν από μερικές εβδομάδες, όμως τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι ακριβώς έτσι.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα στοιχεία που συλλέγονται για την ώρα δεν είναι αξιοποιήσιμα και μάλλον αυτό αποδίδεται στους χονδρεμπόρους φαρμάκου, που θα πρέπει να δηλώνουν τι διακινούν και τι αποθέματα έχουν. Και μιλάμε για εταιρείες, που δεν λειτουργούν μόνο ως φαρμακαποθήκες, αλλά που μπορεί να έχουν και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, όπως παραγωγή ή συσκευασία φαρμάκων.

Για να πιέσει, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας, έβγαλε μια Υπουργική Απόφαση που απειλεί με υψηλά πρόστιμα μέχρι και 250 χιλιάρικα, αλλά και με αναστολή λειτουργίας μέχρι και έναν χρόνο, εκείνες τις εταιρείες που είτε δεν δίνουν στοιχεία, είτε δηλώνουν ψεύτικα.

Για να δούμε τώρα μετά και αυτές τις απειλές, αν θα συνετιστούν, όσοι μέχρι τώρα δεν το έκαναν.

Μπορεί ο ΕΟΦ να μην αναφέρει τόσες πολλές ελλείψεις φαρμάκων, όσες καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, όμως επισήμως στις λίστες του υπάρχει μεγάλη αύξηση. Μάλιστα από περίπου 150 φάρμακα σε έλλειψη τον Ιανουάριο, φτάσαμε στα περίπου 250 τον Μάρτιο.

Από Σεπτέμβριο οι ιδιώτες ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ

Παρά τις όποιες αντιδράσεις από εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, που προβλέπει την ανάληψη ελέγχου για τις δαπάνες, που αποζημιώνει ο Οργανισμός από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Για τον σκοπό αυτό η διοικήτρια Θεανώ Καρποδίνη προχώρησε σε απόφαση, η ο οποία αναφέρει ότι συστήνεται «στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ομάδα εργασίας με αντικείμενα τον προσδιορισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών υλοποίησης του άρθρου 34 του ν. 5086/2024 περί κλινικού, διοικητικού ελέγχου και εκκαθάρισης δαπανών υγείας σε πραγματικό χρόνο και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών, γενικών και ειδικών όρων για την υλοποίηση του έργου παροχής υπηρεσιών κλινικού και διοικητικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και εκκαθάρισης παρόχων και παροχών υγείας από ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς».

Συντονιστής της Ομάδας εργασίας ορίζεται ο Γούλας Σπυρίδων, Προϊστάμενος
Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μετά από αυτό λογικά θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τους υποψήφιους, που θα θέλουν να ασχοληθούν με τους ελέγχους. Όλο αυτό φαίνεται να ολοκληρώνεται μέσα στο φθινόπωρο, οπότε και θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες ελεγκτές.

ΕΟΠΥΥ και φάρμακα κατ’ οίκον

Διαθέσιμη για τους ασθενείς είναι πλέον η υπηρεσία αποστολής «Φαρμάκων Υψηλού
Κόστους Κατ’ Οίκον» για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα εν
λόγω φάρμακα έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και
αφορούν στην παρούσα φάση τους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική
υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Μάλιστα χθες 28/3 ο ΕΟΠΥΥ ανάρτησε και τη σχετική ανακοίνωση για το πως θα μπορούν να μπουν στη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς.

Βέβαια να αναφέρουμε ότι οι γκρίνιες από φαρμακαποθηκάριους και φαρμακοποιούς για τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία και την προτίμηση εταιρειών κούριερ, εξακολουθεί να υπάρχει.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα οι CEOs των κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών του πλανήτη – Θα δουν τον πρωθυπουργό

Ά. Γεωργιάδης: Έτος προσλήψεων το 2024 για τον ΕΟΦ – Προτεραιότητα οι εγκρίσεις για φάρμακα και κλινικές μελέτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.