O Άδωνις, τα γενόσημα και τo άγχος των καινοτόμων

Σαφής είναι η διάθεση του Άδωνι Γεωργιάδη να ενισχύσει τα γενόσημα, ενώ οι μεγάλες φαρμακευτικές ψάχνουν στήριξη για να μπορέσουν να φέρουν φάρμακα.

Καινοτόμοι VS Γενοσημάδων 

Μια συνεχόμενη κρυφή αντιπαράθεση, που διατηρείται εδώ και χρόνια, φαίνεται να κορυφώνεται εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μεγάλες φαρμακευτικές των καινοτόμων φαρμάκων βρίσκονται κυριολεκτικά σε αναβρασμό και καταφέρονται κατά των εταιρειών γενόσημων.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι καινούργιο, όμως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το πράγμα σοβαρεύει πολύ. Τι έχει συμβεί λοιπόν:

  1. Όπως σημειώνεται σε επιστολή, που διέρρευσε και δεν έχει διαψευστεί, κάποιες φαρμακευτικές, που διακινούν ακριβά νοσοκομειακά σκευάσματα, καταγγέλλουν μεροληψία υπέρ των ελληνικών βιομηχανιών. Αυτό προκύπτει από την παράγραφο στην επιστολή – διαμαρτυρία: «Η βιομηχανία δεν μπορεί να καλύπτει το κόστος της κυβερνητικής αβελτηρίας, των στρεβλώσεων της αγοράς ή της εύνοιας προς συγκεκριμένες ομάδες εταιρειών ή προϊόντων».
  2. Μάθαμε ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τις φαρμακευτικές, που πρόκειται να επωμιστούν επιπλέον clawback, μετά την απόφαση για μερική απαλλαγή από αυτό των φαρμάκων, που έχουν χαμηλή τιμή στα φαρμακεία, δηλαδή λιανική πώληση κάτω από 6 ευρώ. Όπως φαίνεται να διεμήνυσαν στον Υπουργό Υγείας, αυτό θα επιβαρύνει τις υπόλοιπες εταιρείες, που διακινούν πιο ακριβά σκευάσματα με επιπλέον clawback 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα νοσοκομειακά φάρμακα. Ο συνολικός, λοιπόν, λογαριασμός ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, που θα τα επωμισθούν οι καινοτόμοι και από τα οποία θα απαλλαγούν, όσοι διακινούν φτηνά φάρμακα, όπως είναι πολλά γενόσημα και off patent, που συσκευάζονται και διακινούνται από ελληνικές εταιρείες.
  3. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε εντολή να μην ισχύει το καθεστώς στα γενόσημα, των οποίων η λιανική τιμή ήταν και τιμή αποζημίωσης. Με το μέτρο αυτό οι φαρμακευτικές, που τα παράγουν, απαλλάσσονται από ένα clawback που εκτιμάται στα 25-30 εκατ. ευρώ και αυτό θα επιβαρύνει τους πολίτες.
  4. Σε συνέντευξή του ο Υπουργός έχει αναφέρει επίσης: «Υπάρχει κάποιος λόγος να ξοδεύει το κράτος παραπάνω λεφτά χορηγώντας το πρωτότυπο; Το κράτος χορηγεί θεραπεία για να γίνεις καλά, όχι το ακριβό φάρμακο. Πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω τα γενόσημα». Μάλιστα για τον λόγο αυτό θα προωθήσει ρύθμιση, ώστε να συνταγογραφούν οι γιατροί επώνυμα γενόσημα σε ποσοστό πάνω από το 15% των συνολικών φαρμάκων, που θα γράφουν.

Πόσα γενόσημα συνταγογραφούνται τελικά; 

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει αναβρασμό. Από τη μια ανέκαθεν οι φαρμακευτικές πρωτότυπων μιλούσαν για ακριβά ελληνικά γενόσημα, από την άλλη οι βιομηχανίες γενόσημων αναφέρουν, ότι όποια μέτρα κι αν έχουν ληφθεί, δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα μερίδιά τους.

Πάνω σε αυτό το τελευταίο υπάρχει και μια έντονη αντιπαράθεση για το πόσα, τελικά, γενόσημα συνταγογραφούνται.

Επισήμως η ΠΕΦ αναφέρει πως το ποσοστό των γενόσημων, στο σύνολο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από πλευρά αξίας, δεν ξεπερνά το 15%. Από την άλλη οι λοιπές εταιρείες, βασισμένες σε στοιχεία της IQVIA ή τον ΕΟΠΥΥ, που χρησιμοποιούν την κατηγοριοποίηση των φαρμάκων με βάση τον ΕΟΦ, λένε πως το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 30%.

Τελικά ποια είναι η αξία των συνταγογραφούμενων γενόσημων; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δυο στοιχεία μπορεί να είναι σωστά. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να προσδιοριστεί και τι χαρακτηρίζεται ως γενόσημο. Επισήμως είναι το ακριβές αντίγραφο ενός πρωτότυπου, που έχασε την πατέντα του.

Η πλατφόρμα των ελλείψεων

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα πλατφόρμα, που αναμένεται να εντοπίζει τεκμηριωμένα τις ελλείψεις φαρμάκων, και ξέσπασε νέος πόλεμος ανάμεσα σε φαρμακαποθήκες και φαρμακαποθήκαριους. Οι πρώτοι φαίνονται έντονα δυσαρεστημένοι που ο Άδωνις Γεωργιάδης τελικά έδωσε το «πράσινο φως» στον ΕΟΦ, να άρει τις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών για 130 και πλέον σκευάσματα.

Επίσης οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πεισθεί ότι η πλατφόρμα θα καταφέρει να αποτελέσει σύντομα ένα καλό εργαλείο για τον προσδιορισμό των ελλείψεων. Αμφισβητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ορθότητα των στοιχείων, που δίνουν οι φαρμακαποθήκες.

Οι φαρμακαποθηκάριοι, ενώ συμμετέχουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, στην παροχή των στοιχείων, δεν είναι πεπεισμένοι ότι όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών θα είναι εύκολα επεξεργάσιμος και θα μπορεί να βγάλει ένα σαφές συμπέρασμα.

Πάντως, όπως και να ‘χει, είναι βέβαιο ότι έχει γίνει μια σοβαρή πρώτη προσπάθεια και τα εύσημα φυσικά ανήκουν στον Άρη Αγγέλη, τον Γενικό Γραμματέα, που φαίνεται να έχει και αυτός καλή χημεία με το νέο Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΟΦ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Αλήθεια θα είχε προχωρήσει κάτι από όλα αυτά στο μέτωπο των ελλείψεων, αν παρέμενε πρόεδρος ο κ. Φιλίππου;

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και φαρμακαποθηκάριους για τις παράλληλες εξαγωγές

Χ. Χατζηχριστοδούλου (πρ. ΕΟΔΥ) στο HS: Οι αντιξοότητες, οι αλλαγές στον ΕΟΔΥ, η σχέση με την Ε. Αγαπηδάκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.