Οι φωτιές που ανάβει η Θεανώ Καρποδίνη, η ασάφεια του Άδωνι και ο κώδικας… Da Vinci

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στους εργαζόμενους, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ξεκαθαρίζει πότε θα ξεκινήσουν μαζικά τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Θεανώ Καρποδίνη: Πέρα δώθε επιστολές στον ΕΟΠΥΥ

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ η απόφαση, που έχει ληφθεί από τη διοικήτρια κα Θεανώ Καρποδίνη, με τη σύμφωνη γνώμη, βέβαια, της κυβέρνησης, για τη διενέργεια ελέγχων στις δαπάνες του Οργανισμού από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Η κα Καρποδίνη, λοιπόν, απέστειλε στους εργαζόμενους επιστολή, με την οποία εξηγούσε τους λόγους, που χρειάζεται να γίνει η διαδικασία αυτή, όμως και πάλι δεν έπεισε.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει νέα επιστολή – απάντηση από τους εργαζόμενους προς την διοικήτρια, η οποία είναι σε πολλά σημεία ειρωνική.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δυναμικό του ΕΟΠΥΥ. Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, όπως λένε, real time έλεγχος, διότι καθημερινά γίνονται δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες και εξετάσεις.

Επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος, με το 5% των ιατρικών πράξεων να αποτελεί τη βάση του ελέγχου. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι νομοτελειακό να γίνει και με τις ιδιωτικές εταιρείες και, μάλιστα, θα κοστίσει η όλη αυτή διαδικασία 20 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία τα θεωρούν… «πεταμένα λεφτά».

Ακόμη, σημειώνουν, πως οι αναφορές για εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά μια διευκόλυνση στους ιδιώτες παρόχους, καθώς έτσι θα μειωθεί το clawback.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημόσιος τομέας δεν συμφωνεί με την είσοδο του ιδιωτικού στα χωράφια του. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας τεράστιος Οργανισμός και η αλήθεια είναι πως απαιτείται σημαντική και πολλή δουλειά από ιδιώτες. Όμως υπάρχουν ιδιώτες, που μπορούν. Μην ξεχνάμε ιδιωτικούς ομίλους – γίγαντες, που τους ελέγχουν τρίτοι και τα καταφέρνουν…

Τα απογευματινά χειρουργεία

Μιας και μιλάμε για τον ΕΟΠΥΥ, να αναφέρουμε πως πλέον ο Οργανισμός θα πρέπει να αποζημιώνει γρήγορα και τα νοσοκομεία και δη για τα απογευματινά χειρουργεία. Λογικά τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν υποβολές για τις ιατρικές πράξεις, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά.

Το θέμα είναι: για τα απογευματινά χειρουργεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα χρήματα στον Οργανισμό, ώστε να διενεργηθούν σύντομα, όσα μπορούν να γίνουν δωρεάν;

Η απάντηση είναι πως όχι. Μπορεί τα πρώτα, που έγιναν, να είναι τύπου «τιμής ένεκεν», όμως μέχρι να δούμε πώς θα απορροφήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δωρεάν επεμβάσεις το απόγευμα δεν θα έχουμε.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χθες, 14/3, σε εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψη, ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση, που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις. Πιστεύω, όμως, ότι και εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί, που πρέπει να ταιριάξουν και οι Ευρωπαϊκές Αρχές».

Κοινώς αυτά τα 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο για τα απογευματινά χειρουργεία είναι στον αέρα.

Άλλωστε είχαμε μάθει ότι τα χειρουργεία αυτά δεν θα ξεκινούσαν άμεσα και ότι θα έπρεπε να περάσει ένα χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για να ξεκινήσουν. Όμως φαίνεται πως έπρεπε να επισπευσθούν, ώστε να έχουμε να ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα ειδησεογραφικά. Κι αυτό είναι μια πολιτική απόφαση.

Πολλά Da Vinci 

Με πολλά μηχανήματα ρομποτικής ιατρικής, τα γνωστά Da Vinci, αναμένεται να γεμίσουν ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αρκεί να έχουν επιστήμονες επεμβατικούς γιατρούς, που να γνωρίζουν το χειρισμό τους. Κι αυτό γιατί, όπως ακούσαμε, σταδιακά στην πρωτοποριακή και καινοτόμο αυτή εφαρμογή της χειρουργικής αναμένεται να εισέλθουν κι άλλοι παίκτες διεθνώς και, φυσικά, η εταιρεία που τα έχει σήμερα, δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για την είσοδό τους. Επίσης θέλει να δεσμεύσει και μονάδες Υγείας, ώστε να τους πουλά και τα απαραίτητα αναλώσιμα και τεχνογνωσία τα επόμενα χρόνια.

Αυτό φαίνεται να ευνοεί βέβαια και την εταιρεία Sofmedica, η οποία, μάλιστα, το 2021 υπερδιπλασίασε τον τζίρο της, φτάνοντας στα 17 εκατ. ευρώ, αν και υποχώρησε αυτός το 2022 λόγω και της πανδημίας, αλλά ανέκαμψε σημαντικά πέρυσι. Μάλιστα, είδαμε ότι είναι και γαλαντόμα στα μερίσματα. Και μια ακόμη λεπτομέρεια: με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες του χώρου της υγείας. που χορηγούν το Φόρουμ των Δελφών.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι η θεσμοθέτηση μίας ελεύθερης επιλογής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.