Η συμφωνία των Υπουργών, η επιστροφή του Βασίλη και o προβληματισμός του Δημήτρη

Η συμφωνία όλων των Υπουργών Υγείας, ο Κοντοζαμάνης που ανακοίνωσε τη νέα του θέση και οι δραματικές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις φαρμάκων.

Μα τρία χρόνια για να έρθει ένα νέο φάρμακο;

Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε τελικά η νέα θετική λίστα φαρμάκων, ενώ σήμερα αναμένεται και το επίσημο δελτίο τιμών. Η καθυστέρηση στις διαδικασίες εγκρίσεων και τιμολόγησης στην Ελλάδα είναι γνωστές και φυσικά προβληματίζουν έντονα.

Μια βιομηχανία, όμως, έτρεξε έρευνα ειδικά για τα δικά της σκευάσματα, ώστε να καταγράψει πόσο αργούν οι εγκρίσεις. Συγκεκριμένα η εταιρεία Boehringer προχώρησε στην έρευνα αυτή, καθώς ο επικεφαλής της, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αντιπρόεδρος και στον ΣΦΕΕ, μάλλον είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος.

Όπως αναφέρεται:

«Η μελέτη επικεντρώθηκε στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, που εντάχθηκαν στον κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων για πρώτη φορά, καθώς και στις νέες θεραπευτικές ενδείξεις. Παρατηρήθηκε ότι ο διάμεσος χρόνος από την ημερομηνία λήψης της Άδειας Κυκλοφορίας μέχρι την ημερομηνία ένταξης στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων ήταν 18 (εύρος 13-32) μήνες.

Συμπεράσματα: Ο χρόνος από την ημερομηνία λήψης της Άδειας Κυκλοφορίας έως την ένταξη των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και των σχετικών θεραπευτικών ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων είναι σημαντικά υψηλός. Συνεπώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών υγείας στην Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτιστοποίηση των χρόνων πρόσβασης των
ασθενών στις θεραπείες τους».

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω φαρμακευτική διατηρεί τη μοναδική παραγωγική μονάδα πολυεθνικής στην Ελλάδα, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια και επικεντρώνεται κατά βάση στις εξαγωγές. Παρόλα αυτά διαπιστώνει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για τα εισαγόμενα δικά της καινοτόμα.

Η συμφωνία των Υπουργών ότι… αποτυγχάνουν

Η μελέτη της Boehringer, στην οποία αναφερθήκαμε, ανακοινώθηκε στο συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που έγινε πριν από τρεις εβδομάδες. Κοιτώντας τις περιλήψεις και άλλων μελετών, εντοπίσαμε μία, ακόμη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Η μελέτη τιτλοφορείται «ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» και σκοπό της αποτέλεσε «η διαπίστωση των μεταβολών των πολιτικών υγείας από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η ανάδειξη τυχόν κοινής πολιτικής σε μείζονα ζητήματα Δημόσιας Υγείας».

Το, δε, δείγμα της μελέτης ήταν 20 τέως Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας, από τη σύσταση του ΕΣΥ έως σήμερα, ενώ αναλύθηκαν τα νομοσχέδια, οι αιτιολογικές εκθέσεις και τα πρακτικά των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων την ίδια χρονική περίοδο.

Διαβάστε τα αποτελέσματα:

  • Το 75% των τέως Υπουργών απάντησε ότι για κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας Υγείας τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση, ωστόσο παραμένει διαφορετική η ρητορική τους.
  • Το 85% απάντησε ότι ο χρόνος παραμονής στην ηγεσία είναι λίγος, σε κάποιες περιπτώσεις ελάχιστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και να ολοκληρωθούν οι στόχοι που τέθηκαν.
  • Το 65% ανέφερε ότι μετά από κάθε ανασχηματισμό υπάρχουν τροποποιήσεις των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων.
  • Το 45% απάντησε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αυτό προϋποθέτει ευρεία συνεργασία και διατομεακό συντονισμό.
  • Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία έχουν οδηγήσει στην ανάδειξη των ανισοτήτων, σύμφωνα με το 60% των απαντήσεων.
  • Το 55% ανέφερε ότι είναι χρήσιμο να εντοπίσουμε και να ακολουθούμε τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών, με απώτερο στόχο να διορθωθούν αστοχίες.
  • Σύμφωνα με το 70%, η αρχή της Καλής Νομοθέτησης συνέβαλε θετικά στη βελτίωση της ποιότητας των ρυθμίσεων και των διαδικασιών παραγωγής των νομοθετημάτων.

Συμπεράσματα: «Το μεταρρυθμιστικό έργο συνδέεται άρρηκτα με τις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (ανασχηματισμός, αλλαγή κυβέρνησης). Σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σύμπνοια απόψεων και στοχοθεσίας μεταξύ των ερωτηθέντων. Καθίσταται αναγκαία η διακομματική και διατομεακή πολιτική συναίνεση για κρίσιμα ζητήματα υγείας».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Υπουργείο Υγείας για 40 χρόνια νομοθετεί, μεν, ορθά, αποτυγχάνει να εφαρμόσει τα νομοθετήματα δε.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι συμμετείχαν στη μελέτη και ποια ήταν η κομματική τους προέλευση ή κατά πόσο αρκετοί από αυτούς «αποκεφαλίστηκαν» και ήταν παραπονούμενοι. Όμως, όσο να πει κανείς, μια αξία η συγκεκριμένη εργασία την έχει.

H νέα θέση του Κοντοζαμάνη

Εμφανίστηκε πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, για την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων. Γενικά ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κάνει πολύ συγκεκριμένες εμφανίσεις. Στην εκδήλωση όλοι εξήραν τη δουλειά που έκανε στο Υπουργείο Υγείας και γενικά ακούμε ότι η αντικατάστασή του ήταν άδικη.

Πρόσφατα είδαμε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι ανέλαβε νέα θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Delsona Therapeutics. Η εταιρεία, η οποία έχει κυρίως ελληνικά στελέχη, αναπτύσσει μια πρωτοποριακής τεχνολογίας πλατφόρμα, για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή ασθενειών του εγκεφάλου.

Ευχόμαστε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Ελλείψεις φαρμάκων – απαγόρευση εξαγωγών: Ποιους «καίει» έγγραφο του ΕΟΦ – Αποκάλυψη Healthstories

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.