Οι συναντήσεις του Παγκρατίου, το ραντεβού για το φάρμακο που δεν θα γίνει και η σωτηρία από την ΠΕΦ

Στην περιοχή του Παγκρατίου και δη κοντά στο Καλλιμάρμαρο «συγκεντρώνεται» η πολιτική υγείας, απ’ όπου το φάρμακο φαίνεται να απέχει…

Β. Κωνσταντίνου και Ερατοσθένους

Πληθώρα προσώπων προερχόμενων από τον ευρύτερο χώρο χάραξης πολιτικών υγείας, βρέθηκε στο Παγκράτι προχθές Τετάρτη 24/3 αλλά θα βρεθεί και σήμερα. Οι λόγοι 3: Η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νίκου Πολύζου στο Ίδρυμα Ερευνών, η προεκλογική ομιλία του Βασίλη Κοντοζαμάνη απέναντι, στο Ωδείο Αθηνών και φυσικά η σημερινή παρουσίαση του προγράμματος προληπτικών ελέγχων με πρωθυπουργό και Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Ερατοσθένους.

Οι συναντήσεις πολλές και μας είπαν και για κάποιες κόντρες.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Πολύζου, κατά μία έννοια αμφισβήτησε πολλά σημεία της σημερινής πολιτικής υγείας, με αποκορύφωμα την αναφορά του στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, για τον οποίο ανέφερε ότι δεν θα λειτουργήσει! Φυσικά υπήρξε αντίδραση από τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, που ήταν παρών.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα περί τα 600 απογευματινά χειρουργεία και ότι το προσωπικό των νοσοκομείων, που συμβάλλει σ’ αυτά, είναι ιδιαίτερα θετικό. Αυτό ήρθε σε αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας του ΠΙΣ, ο οποίος ανέφερε ότι τα απογευματινά χειρουργεία που έχουν γίνει είναι μόνο 270.

Η Κικίλια παρατονία

Συνεχίζοντας τα δρώμενα του Παγκρατίου, περνάμε απέναντι στο Ωδείο, όπου με καθυστέρηση περί της μισής ώρας έφτασε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η ομιλία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει επισήμως στις 7 το απόγευμα, αλλά καθυστέρησε. Κάτι αναφέρθηκε ότι αναμενόταν και ο πρωθυπουργός, όμως εκείνος πήγε στην παρουσίαση του προγράμματος Αιγίς του Βασίλη Κικίλια. Η εν λόγω παρουσίαση ήταν να ξεκινήσει στις 5 αλλά πήγε πιο μετά και τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τις 7 παρά δεν είχε πάει. Μάλλον το ενδεχόμενο να πήγαινε και στην ομιλία Κοντοζαμάνη δεν έπαιζε.

Πάντως αρκετά άτομα από τη μια μεριά της Β. Κωνσταντίνου πέρασαν απέναντι, όχι όμως και τόσα πολλά. Παρών και ο πρώην Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος δεν πήγε στην παρουσίαση του κ. Πολύζου, αλλά μόνο στον φίλο του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Εκεί μας μετέφεραν ότι βρέθηκε και ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Β. Κικίλια, Πέτρος Αρβανιτάκης.

Η συνέχεια σήμερα

Συνέχεια στις εκδηλώσεις με θέμα την Πολιτική Υγείας δίνεται σήμερα, με την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ στο Μουσείο Γουλανδρή, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός.

Και πώς να μην είναι φυσικά ο κ. Μητσοτάκης, αφού είναι υπέρμαχος της συγκεκριμένης δράσης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σχετικά, δε, με αυτό, κάποιοι ανησυχούν για το αν θα προλάβουμε να απορροφήσουμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους προληπτικούς ελέγχους, καθώς από τις συνολικά 4 δράσεις, μόνο η μία, εκείνη για τον καρκίνο του μαστού έχει προχωρήσει, αλλά κι αυτή σε περιορισμένο επίπεδο.

Πότε θα γίνει το ραντεβού;

Για την παραμονή των εκλογών του ΣΦΕΕ ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών και του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όμως όπως σας έχουμε ήδη πει και είναι γνωστό, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα μας ψιθύρισαν ότι το νέο ραντεβού θα γινόταν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Όμως κι αυτό αναβλήθηκε. Μάλλον λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Υπουργού.

Κάποιοι μας είπαν ότι μάλλον αυτό το ραντεβού δεν θα γίνει τόσο άμεσα, δηλαδή πριν από το Πάσχα και οι φαρμακευτικές, ειδικά οι πολυεθνικές, ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς δεν έχουν εικόνα για το τι έχουν να πληρώνουν σε clawback και rebate για το 2023, αλλά ούτε και για την πορεία της αγοράς μέσα στο 2024.

Η σωτηρία από την ΠΕΦ για το φάρμακο

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η κυβέρνηση βλέπει με πολύ αισιοδοξία το αφήγημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τόσο ως προς τη δυνατότητα κάλυψης των πολιτών σε σημαντικά φάρμακα, όσο και ως προς το αναπτυξιακό της σκέλος.

Όσον αφορά στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών, αυτή η δυνατότητα της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου φαίνεται να είναι και… εξαγώγιμη! Δεν είναι τυχαία η κοινή παρουσία Γεωργιάδη, Θεόδωρου Τρύφων και DEMO στις Βρυξέλλες για τη Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα. Ποιος ξέρει, ίσως η σωτηρία της Ευρώπης από τον εφιάλτη των ελλείψεων να βρίσκεται στις μονάδες της ΠΕΦ. Εξάλλου αυτό το σημειώνει συχνά έμμεσα και η διοίκηση της Ένωσης.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ είναι σύστημα ισονομίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.