Οι χρησμοί των Δελφών, ο ανταγωνισμός της κάνναβης και τα λεφτά του RRF

Φουλ πρόγραμμα σήμερα για τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη o οποίος τρέχει και δεν φτάνει για να μπορέσει να τραβήξει όσα περισσότερα λεφτά από το RRF.

Αναμένοντας τους χρησμούς Γεωργιάδη

Σε 4 (επίσημες) συνεδρίες συμμετέχει στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και άλλες συναντήσεις – σίγουρα μία με μέλη του ΣΦΕΕ απόψε.

Μια ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία, ο υπουργός θα είναι «φορτσάτος» για να υπεραμυνθεί των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στην υγεία.

Αυτό όμως που καίει ιδιαίτερα τους ιδιώτες της υγείας που βρίσκονται στο φόρουμ, είναι το θέμα του φαρμάκου και της δημόσιας δαπάνης γι’ αυτό.

Για το μεγάλο αυτό ζήτημα, φοβόμαστε πως ο Υπουργός στις δηλώσεις του θα είναι σαν την Πυθία, αναφέροντας χρησμούς τύπου «ἥξεις ἀφήξεις οὐκ ἐν πολέμῳ θνήξεις». Και το λέμε αυτό διότι ακόμη περιμένουμε υπουργικές αποφάσεις για ζητήματα όπως για την κατανομή των κεφαλαίων του RRF, για τη μείωση του clawback, τις δυνατότητες αιτημάτων από φαρμακευτικές για αύξηση τιμής στα φάρμακα κ.λπ.

Τα λεφτά του RRF

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο Υπουργός, όπως και η αναπληρώτρια, έχουν άλλους πονοκεφάλους. Συγκεκριμένα τους «καίει» να προλάβουν να απορροφήσουν όσα μπορούν περισσότερα από τα λεφτά του RRF για την Υγεία, που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Πολλές οι καθυστερήσεις και ο χρόνος τελειώνει. Πολλά έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2023, τώρα προχωρούν σε κινήσεις υλοποίησης. Μη θίξουμε μάλιστα το θέμα των προσυμπτωματικών ελέγχων όπου συνεχώς εκεί, κάτι κολλάει.

Να πούμε ακόμη ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα χρηματοδοτηθούν και τα απογευματινά χειρουργεία σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει και μια μικρή αγωνία και γι’ αυτό. Να θυμηθούμε εδώ βέβαια και τον σχετικό τσακωμό Γεωργιάδη – Πολάκη.

Α, και μια και αναφερθήκαμε σε Πολάκη και RRF να πούμε και για τη μήνυση του Βουλευτή Χανίων κατά του Υπουργού Υγείας, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου, της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΔΥ και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, «οι οποίοι ανακάλεσαν παράνομα την απόφαση του Οργανισμού, για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, στην διεξαγόμενη υπό συνθήκες υπουργικής πίεσης δίκη, στο Γ΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Η εν εξελίξει δίκη, με κατηγορούμενους το ζεύγος των στενών συνεργατών του Άδωνι Γεωργιάδη Σταμάτη Πουλή και Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, αλλά και τους Αικατερίνη Πολύζου (πρώην οικονομική διευθύντρια ΚΕΕΛΠΝΟ) και Θεόδωρο Παπαδημητρίου (πρώην διευθυντή ΚΕΕΛΠΝΟ), αφορά στις 22 παράνομες προσλήψεις που πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΟ (νυν ΕΟΔΥ), επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Πουλής είναι το δεξί χέρι του υπουργού για θέματα RRF και απορρόφησης κονδυλίων και αν δεν κάνουμε λάθος, βρέθηκε και πολύ κοντά στο να καταλάβει μια θέση στο κοινοβούλιο ξεπερνώντας και τον συναγωνιστή του έτερο σύμβουλο του υπουργού Μπάμπη Καραθάνο.

Κι άλλη συνταγογραφούμενη κάνναβη

Τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα από την εκμετάλλευση της φαρμακευτικής κάνναβης, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε σιγά σιγά. Έτσι μετά την πανηγυρική εκδήλωση για το λανσάρισμα των πρώτων συνταγογραφούμενων προϊόντων και τα πρώτα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από την κυκλοφορία των σχετικών φαρμάκων, σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου θα έχουμε και νέα για μια ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λάρισας, την Curity Pharma.

Καλές δουλειές σε όλους και καλές θεραπείες επίσης.

Τροπολογία για διαγνωστικά, με ασάφεια

Είδαμε και μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε που αφορά σε άτομα με HIV. Συγκεκριμένα περιγράφεται το ποιες δομές υγείας που παρακολουθούν τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας θα μπορούν να είναι Κέντρα Αναφοράς. Εδώ μπαίνουν κάποια ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και μάλλον «φωτογραφίζονται», πολύ συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως κέντρα αναφοράς και φυσικά να έχουν την ευθύνη για την εργαστηριακή παρακολούθηση των HIV οροθετικών ατόμων.

Μύρισαν εκλογές

Α, και μην ξεχνιόμαστε, σε μια βδομάδα θα μάθουμε και το νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ. Ακούσαμε ότι ακόμη και μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας έχουν το δικαίωμα οι επικεφαλής των φαρμακευτικών να καταθέσουν υποψηφιότητα. Πολλά τα νέα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν ψήφους, όμως και πολλά τα γνωστά εκλεγμένα στελέχη που θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Συμβεβλημένοι ΕΟΠΥΥ: Τέλος στη σύμβαση σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.