Το ελληνικό πλάσμα, η προεκλογική συνάντηση με Άδωνι, ο κρύος ιδρώτας κι ένα κουίζ

Εκλογές σήμερα στον ΣΦΕΕ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει μια απ’ τα ίδια στο προεκλογικό δείπνο. Σε αναμμένα κάρβουνα οι εταιρείες.

Το πλάσμα είναι ελληνικό, αλλά το… εισάγουμε

«Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε, αλλά η λέξη «πλάσμα» είναι ελληνική. Άρα κατά μια έννοια γυρίσατε στις ρίζες σας». Την παραπάνω φράση τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου.

Λίγο μας φάνηκε σαν τον πατέρα στην ταινία της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά Ελληνικά», που στα πάντα εύρισκε μια ελληνική καταγωγή. Βέβαια εδώ ο Υπουργός έχει δίκιο και φυσικά ποιος να τον αμφισβητήσει, όταν έχει ασχοληθεί τόσο έντονα με την Ελληνική Γλώσσα. Πάντως σαν ατάκα είναι λιγάκι γραφική.

Πέρα από αυτό, για μια ακόμη φορά ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως και στον κλάδο των φαρμάκων, που έχουν ως βάση το πλάσμα αίματος, μπορούν να γίνουν επενδύσεις. Η φράση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν, λοιπόν, ότι:

«Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνησή μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση, που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» και συμπλήρωσε ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία, που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει, για να το επιτύχουν. Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».

Πάντως, όπως καταλάβαμε και από τα πάνελ των Δελφών, προθυμία ξένων φαρμακευτικών για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν βλέπουμε. Και πώς να δούμε άλλωστε, αφού οι επιβαρύνσεις λόγω clawback και rebate είναι δυσβάστακτες…

Να σημειώσουμε ακόμη ότι αν και η λέξη πλάσμα είναι ελληνική, στη χώρα μας μόνο το εισάγουμε, φυσικά με τη μορφή θεραπειών που προέχονται από αυτό.

Σιωπή από Άδωνι

Κυριολεκτικά στα… «κάγκελα» είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τις επιβαρύνσεις, που θα πρέπει να φορτωθούν για το 2023, μια χρονιά που η φαρμακευτική δαπάνη ξέφυγε δραματικά.

Οι ίδιες έχουν υπολογίσει στο πρωτοφανές ποσό των 3,6 δισ. ευρώ το clawback και rebate για το 2023, όμως από την πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Μάλιστα άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν, πως είναι τόσο δραματική αυτή η κατάσταση, που ακόμη κι αν βελτιωθεί κάπως το 2024, αυτό δεν σημαίνει κάτι το ουσιαστικό. Η ζημιά είναι τεράστια και η εξασφάλιση θεραπειών για όλους τους ασθενείς αμφισβητείται.

Αναφέρουν, ακόμη, πως και τα 300 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τη δαπάνη του 2024 λόγω της ρήτρας του RRF, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό και δεν μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Φυσικά το μεγάλο αγκάθι είναι τα νοσοκομειακά φάρμακα…

Οι εκλογές και το νέο αίμα 

Συνεχίζοντας τα παραπάνω να αναφέρουμε πως ο Υπουργός Υγείας, αν και ακύρωσε το ραντεβού που είχε με τις φαρμακευτικές χθες, το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4, εμφανίστηκε τελικά το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου τα μέλη του ΣΦΕΕ είχαν συγκεντρωθεί για το κλασικό προεκλογικό δείπνο τους.

Εκεί ο κ. Γεωργιάδης αρκέστηκε στις γνωστές του αναφορές, λέγοντας μια από τα ίδια. Δηλαδή ότι παλεύει, για να έχουν όλοι οι ασθενείς τα κατάλληλα φάρμακα, ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση και να μη γίνεται κατάχρηση στη χορήγηση των ακριβών σκευασμάτων κτλ.

Φυσικά για τη δαπάνη και την υπέρβαση δεν είπε τίποτα. Αν και είχε υποσχεθεί εδώ και τρεις εβδομάδες ότι μέσα στον Απρίλιο θα συναντούσε τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών, για τους ανακοινώσει την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2024 και μια πρώτη εικόνα για το πού έκλεισε το 2023.

Τίποτα όμως..

Και μιας και αναφερθήκαμε στον ΣΦΕΕ, να επαναλάβουμε ότι σήμερα είναι οι εκλογές για το νέο ΔΣ και το ενδιαφέρον στρέφεται στο νέο αίμα που συμμετέχει. Από τους 17 υποψήφιους, λοιπόν, οι νέοι και νέες επικεφαλής, που ρίχνονται στον αγώνα, είναι ο Antonino Birroccio της GSK, η Cornelia Zanetti της Takeda, η Agata Jakoncic της MSD, ο Κυριάκος Μπερμπεριάν της Genesis Pharma, ο Γεώργιος Παναγάκης της Viatris, ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης της Novartis, ο Γρηγόριος Πολίτης της Menarini και ο Χρήστος Σωτηρίου της Win Medica.

Σ’ αυτούς και στους παλιότερους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

QUIZ

Ποιο παλιό στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία βρίσκεται, μάλιστα, στο τοπ 5 διεθνώς, αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής σε μια νεοσύστατη; Η εν λόγω κυρία βρισκόταν σε θέση market acess και αναμένεται να αναλάβει γενική διευθύντρια σε μία νέα εταιρεία θυγατρική της Daiichi Sankyo, που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων στα νοσοκομεία: Για πρώτη φορά οι πολίτες θα αξιολογούν τις υπηρεσίες υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.