Κι άλλες πίτες για τον Άδωνι, άλλο στόρι για το ΙΦΕΤ, νέες δουλειές για τον Μάριο

Κι άλλες πίτες για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να περικόψει και με κάθε τρόπο την φαρμακευτική δαπάνη.

Θά ‘μαι σύντομος γιατί με περιμένουν και σε 3 πίτες… 

Αεικίνητος αν και, πια, εμφανώς κουρασμένος συνεχίζει τις εμφανίσεις σχεδόν παντού, όπου τον καλούν, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος καθημερινά πρέπει να δανείζεται χρόνο από το… επόμενο 24ωρο.

Την Τετάρτη 21/2 στο Υπουργείο Υγείας είχε κανονίσει συνάντηση με εκπροσώπους 25 εταιρειών από τον ΣΦΕΕ, για να συζητήσουν το θέμα της εισαγωγής φαρμάκων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ-θυγατρική ΕΟΦ). Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα με λήξη στις 7.

Τους εκπροσώπους των εταιρειών, που, όπως μάθαμε, ήταν συνεπείς, τους υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγέλης, ενώ με κάποια καθυστέρηση εμφανίστηκε ο Υπουργός, ο οποίος είπε: θα πρέπει να σας τα πω γρήγορα, γιατί έχω να πάω σε 3 πίτες!

Πάντως μια χαρά πρόλαβε να τους τα πει και φυσικά το μήνυμα, που ήθελε να περάσει, το πέρασε. Βέβαια σε όλα αυτά συνεπικούρησε και συνέβαλε πολύ και ο ΓΓ, ο οποίος έχει αναλάβει και αυτό το έργο για λογαριασμό του Υπουργείου.

Μάθαμε ακόμη ότι μετά το πέρας μίας ώρας, πήγε να παρατραβήξει η συνάντηση και ο Γενικός… το μάζεψε.

Για να δούμε. λοιπόν. τι θα γίνει κι εκεί. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καμιά διάθεση και περιθώριο, για να ξεχειλώνουν κι άλλο οι εισαγωγές φαρμάκων από το ΙΦΕΤ και να προκαλούν πρόσθετες δαπάνες.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά δεν πρόκειται να δούμε άλλες καταγγελίες ή δικαστικές προσφυγές. Απλά επιχειρείται να μαζευτούν τα όποια λάθη, που οδηγούσαν, είτε εκούσια, είτε ακούσια, σε σπατάλες.

Άδωνις και τραπεζίτες

Όπως αναφέραμε, ο Υπουργός είναι αεικίνητος. Έτσι χθες, 22/2, βρέθηκε και σε εκδήλωση φαρμακευτικής για την κυκλοφορία του πρώτου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης ελληνικής παραγωγής.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του φαίνεται αναπόλησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς απηύθυνε προσωπικό χαιρετισμό σε μια σειρά από τραπεζικά στελέχη, που ήταν παρόντα.

Μας έκανε, δε, εντύπωση για μια ακόμη φορά, η επαναλαμβανόμενη φράση του: «θέλω να είμαι ειλικρινής»… Τη χρησιμοποιεί ιδιαιτέρως συχνά.

Παρέμεινε στο φάρμακο ο Μάριος

Έκπληξη είχε προκαλέσει πριν από μερικούς μήνες η αποχώρηση του κ. Μάριου Κοσμίδη από την εταιρεία Winmedica. Φυσικά το δυναμικό αυτό στέλεχος της αγοράς δεν αποχώρησε από τον κλάδο, απλά άνοιξε νέες δουλειές.

Ο κ. Κοσμίδης με ένα ακόμη συγγενικό του πρόσωπο «τρέχουν» μια νέα εταιρεία με καινοτόμα φάρμακα στους χώρους της ογκολογίας, των σπάνιων παθήσεων και του HIV. Όπως, μάλιστα, ανέφερε σε ανάρτησή του, πρόκειται για την εταιρεία BioARS Therapeutics, η οποία φαίνεται να είναι η διάδοχη κατάσταση μιας άλλης εταιρείας, της Mediplan, που είχε έδρα τους… Φούρνους! Ναι, το νησάκι εκεί κοντά σε Σάμο-Ικαρία.

Τελικά τι γίνεται με τα γενόσημα; 

Και τι δεν έχει γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τις τιμές και τις αποζημιώσεις των γενόσημων. Ο καθένας, μάλιστα, κάνει και τον δικό του υπολογισμό, για το πόσο, τελικά, επιβαρύνονται οι πολίτες – δηλαδή πόσο εξοικονομείται από τη δαπάνη και πόσο μειώνεται το clawback – και πόσο παραμένει σαν κόστος στον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή παραμένει ως clawback).

Τα μεγέθη αυτά μπορούν πολύ εύκολα να υπολογιστούν, αλλά μάλλον κανείς δεν θέλει να τα υπολογίσει. Ας κάνει ο καθένας, λοιπόν, τους δικούς του συλλογισμούς.

Εμείς μάθαμε ότι υπάρχει μια εκτίμηση – μέτρηση, η οποία, μάλιστα, μας φαίνεται πολύ λογική. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης είναι περί τα 60 εκατ. ευρώ. Με τη θέσπιση να πληρώνουν οι ασθενείς τη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τιμών, μέχρι το ποσό των 3 ευρώ ανά φάρμακο, βγαίνει μια αναλογία 50-50.

Δηλαδή από τα 60 εκατ. ευρώ, που μέχρι πρόσφατα επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ (ο οποίος με τη σειρά του το «γύριζε» σε clawback επιβαρύνοντας τις φαρμακευτικές), τα μισά θα τα πληρώνουν οι ασθενείς και τα υπόλοιπα θα εξακολουθούν να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μας θυμίζει αυτό που είχε συμβεί την πρώτη φορά, που θεσπίστηκε η ασφαλιστική τιμή για τα φάρμακα, όπου τότε τη διαφορά τη μοιράζονταν ο ασθενής και η φαρμακευτική εταιρεία.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Προκήρυξη για 2.145 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ

RAFARM : ”Δωρεά Ν. Ρασσιάς” για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.