Διαδίκτυο: Πάνω από 43.000 οι αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα, σε έναν χρόνο

Μόνο το 2022 η εφαρμογή του Cybertipline των Η.Π.Α. έλαβε 43.345 αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα, ενώ πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από την Economist Impact, που ανακοίνωσε η παγκόσμια συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online, μέλος της οποίας είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σύμφωνα με την έρευνα, 2 στα 3 παιδιά στην Ευρώπη έχουν υποστεί σεξουαλική «βλάβη» στο διαδίκτυο.

Οι υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο έχουν αναδειχθεί ως κύριες οδοί για σεξουαλικές «βλάβες» στο Διαδίκτυο, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ρύθμιση και μέτρα προστασίας.

Το 79% των κοριτσιών, σε σύγκριση με το 57% των αγοριών, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσαναλόγως από τη διαδικτυακή σεξουαλική «βλάβη».

Στο πλαίσιο της μελέτης διεξήχθη έρευνα σε 2.000 18χρονους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά ευρήματα. Η κλειστή αυτή διαδικτυακή έρευνα αποκάλυψε:

Γαλλία: Το 85% των 18χρονων στη Γαλλία είχαν την εμπειρία όπου κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει για σεξουαλικά άσεμνα θέματα ή να τους στείλει σεξουαλικά άσεμνο υλικό, γεγονός που συνέβη σε υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο.

Γερμανία: Το 73% των 18χρονων στη Γερμανία είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο κατά την παιδική τους ηλικία, και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ολλανδία: Το 43% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία είχαν βιώσει περιστατικό όπου κάποιος είχε μοιραστεί σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή/και βίντεο τους χωρίς την άδειά τους, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 30% στις άλλες τρεις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πολωνία: Από το 57% των ερωτηθέντων στην Πολωνία που ανέφεραν ότι συνάντησαν έναν άγνωστο ή έναν γνωστό ενήλικα να τους εμπλέκει σε σεξουαλικά σαφείς συζητήσεις ή να τους στέλνει σαφές υλικό, το 27% είχαν βιώσει κάτι τέτοιο σε ηλικία 12 ετών ή μικρότερη.

Η έρευνα, σχετικά με τις παιδικές εμπειρίες των 18χρονων, αποκάλυψε τις βαθιές επιπτώσεις μιας σειράς διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» που υπέστησαν. Οι εμπειρίες αυτές αφορούσαν τη λήψη σεξουαλικά άσεμνου περιεχομένου από ενήλικες κατά την ενηλικίωσή τους, την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το να τους ζητείται να κρατήσουν μυστικές τις σεξουαλικά απρεπείς διαδικτυακές σχέσεις με ενήλικες και το να τους ζητείται να κάνουν κάτι σεξουαλικά άσεμνο στο διαδίκτυο για το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα.

Στο πλαίσιο δημοσίευσης αυτής της έρευνας ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναφέρει: «Μόνο το 2022 η εφαρμογή του Cybertipline των Η.Π.Α. έλαβε 43.345 αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αναφερόμαστε σε εικόνες, βίντεο και άλλα αρχεία που σχετίζονται με περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

»Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί και δε θα πρέπει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο προέκυψε από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην πραγματική ζωή. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών μας όσο και στην πραγματική. Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει έναν αυξημένο κίνδυνο ανησυχίας καθώς οι εικόνες και τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συχνά κυκλοφορούν και κοινοποιούνται επανειλημμένα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα το ίδιο παιδί να κακοποιείται και να θυματοποιείται επαναλαμβανόμενα μέσα στα χρόνια».

«Η WeProtect Global Alliance είναι ενωμένη στην ακλόνητη αποστολή της να προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Iain Drennan, εκτελεστικός διευθυντής της WeProtect Global Alliance.

«Η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο φιλοξενίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση αυτού του «διάχυτου» και χωρίς σύνορα εγκλήματος. Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ να δεσμευτούν για το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, υποστηρίζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ και αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας και ραγδαία αυξανόμενης απειλής».

Δείτε τις πλήρεις εκθέσεις στην ιστοσελίδα της WeProtect Global Alliance

Διαβάστε επίσης

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα από βλαστοκύτταρα, χωρίς ωάρια ή σπέρμα

Γιατί γέρνουμε όταν μεγαλώνουμε – Η γήρανση της σπονδυλικής στήλης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.