Οι εκκρεμότητες και το νομοσχέδιο, η μεγάλη αποχώρηση και τα υπερσυνέδρια

“Πολυβόλο” ο Υπουργός Υγείας, κατεβάζει νομοσχέδιο με δεκάδες διατάξεις για τα πάντα. Μια αποχώρηση από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία έχει αρχίσει να συζητιέται.

Το νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Στο Μαξίμου παρουσίασε χθες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα νομοσχέδιο με πολλές διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν να οδηγήσουν σε θεσμοθέτηση πολλές εκκρεμότητες του Υπουργείου. Μεταξύ των θεμάτων υπάρχουν και κάποια ειδικά, που αφορούν στον χώρο του φαρμάκου. Μια σχετική ιδέα έδωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις. Όπως είπε, θα υπάρχει διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για τα ορφανά φάρμακα, ώστε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά στο clawback.

Τα φάρμακα αυτά, με βάση κάποιο παλιό δεδικασμένο, μπορούν να διεκδικούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις την απαλλαγή τους από το clawback, όμως αυτό αποτελεί μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και πολύπλοκη. Έτσι οι εταιρείες δεν το έπρατταν, ακόμη και αν θα μπορούσαν. Επειδή πρόκειται για ακριβές θεραπείες, ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται με αρκετά εκατομμύρια – για τους ασθενείς είναι δωρεάν. Μόνο πέρυσι, το κόστος αυτών των φαρμάκων έφτασε στα 228 εκατ. ευρώ από περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2022.

Υ. Γ. Ακούσαμε γκρίνιες, ότι στην Υπουργική Απόφαση, που βγήκε και αφορούσε σε διατάξεις τιμολόγησης, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν διευκρινίστηκαν, καθώς και ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων δεν «πειράχτηκε», αν και ο Υπουργός είχε πει ότι θα την… πειράξει.

Αποχωρήσεις

Ένα μεγαλοστέλεχος με νευραλγική θέση σε σημαντική φαρμακευτική πολυεθνική αποχωρεί, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο. Η αποχώρηση φαίνεται να είναι συνέπεια του μαζέματος, που κάνει η εν λόγω πολυεθνική και έγινε σε καλό κλίμα. Όμως όπως και νά’ χει, δεν είναι και το καλύτερο να υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις λόγω του clawback.

Ιατρικά συνέδρια από τον υπολογιστή

Αλλαγές στο περιβάλλον των συνεδρίων, που πραγματοποιούνται εντός και εκτός συνόρων με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επιστημόνων από τον χώρο της υγείας, περιέχει η νέα εγκύκλιος του ΕΟΦ. Μια εγκύκλιοςν η οποία άργησε να βγει περίπου 4 χρόνια (οι συνειρμοί σχετικά με τις αιτίες απόλυτα λογικοί-μην επαναλαμβανόμαστε).

Αυτό, που καταλάβαμε, είναι ότι πλέον θεσμοθετείται η διεξαγωγή συνεδρίων με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω του Διαδικτύου, αν και εδώ που τα λέμε, όλο αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή. Πάντως δίνεται μια διέξοδος στο να περιορίζονται τα κόστη για τις φαρμακευτικές, που τα χορηγούν, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και αρκετοί επιστήμονες χωρίς να δίνουν πολλά.

Εκείνο, πάντως, το οποίο δεν φαίνεται να ρυθμίζεται και αποτελεί πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, είναι να μπει ένα πλαίσιο, για το ποια επιστημονική ομάδα μπορεί να ιδρύσει μια Επιστημονική Εταιρεία και πότε μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις, διεκδικώντας χρήματα από χορηγούς.

Κάποια στιγμή στο παρελθόν, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε γίνει μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί ο χώρος των επιστημονικών εταιρειών, που πραγματοποιούν εκδηλώσεις στον χώρο της υγείας – μάλιστα είχαν βρεθεί περί τις 1100. Τότε η κυβέρνηση προσπάθησε να θεσμοθετήσει περιορισμούς, όμως δεν τα κατάφερε. Τα βάζει κανείς με τους γιατρούς; Πολύ μεγάλο το πολιτικό κόστος.

Ράβει κουστούμι για Βρυξέλλες

Μια και μιλήσαμε για γιατρούς και πολιτική, σύντομα αναμένεται να δούμε και την ανακοίνωση για την συμμετοχή του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλου στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο λόγω των συχνών του εμφανίσεων στην τηλεόραση την περίοδο της πανδημίας, καθώς ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Πρόεδρε ευχόμαστε επιτυχία.

Προετοιμασίες και στον ΣΦΕΕ για κάλπες

Την υποψηφιότητά της για το ΔΣ του ΣΦΕΕ ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, Έλενα Χουλιάρα, η οποία είναι, ήδη, μέλος του ΔΣ και, μάλιστα, η μόνη γυναίκα. Η κα Χουλιάρα είναι σταθερά υποψήφια κατά τα χρόνια που ανήλθε στη θέση της επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας.

Οι εκλογές του ΣΦΕΕ, που θα γίνουν τον Απρίλιο, θα έχουν ενδιαφέρον για την αγορά, γιατί κάτι ακούσαμε για αλλαγές και στον αριθμό των συμμετεχόντων στο νέο ΔΣ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν το τελευταίο διάστημα και αλλαγές σε διοικήσεις εταιρειών και ίσως δούμε αρκετούς προτοεμφανιζόμενους στη διαδικασία.

Θυμίζω ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ευχόμαστε σε όλους επιτυχία.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία – Ελληνική έρευνα: Η οικονομική επιβάρυνση και τα προβλήματα με τις θεραπείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.