Οι καναπέδες, οι απουσίες και το ευχαριστώ στην Μανωλίδου κατά την παραλαβή του Άδωνι

Νέο δυναμικό αλλά και… καναπέδες φέρνει στο Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μία νυχτερινή παράδοση – παραλαβή με γλυκόλογα και απουσίες.

Αναπαυτικοί καναπέδες για τους συνομιλητές

Λευκοί καναπέδες από δέρμα (ή απομίμηση δέρματος) ανέβηκαν στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, που πλέον θα φιλοξενεί τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο νέος Υπουργός, μαζί με το βασικό του επιτελείο, έφερε και κάποια έπιπλα, τα οποία τα θεωρεί απαραίτητα για τη δουλειά του και πολύ πιθανόν να του ανήκουν κιόλας.

Κατά τα λοιπά, η τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Άδωνι Γεωργιάδη κύλησε ομαλά και γρήγορα, παρά την νυχτερινή ώρα.

Παρόλα αυτά κάποιες κακές γλώσσες αναφέρουν ότι τη χαρά που έχει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που φεύγει, δεν την έχει ο κ. Γεωργιάδης που έρχεται. Στο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν θα ήθελε να επιστρέψει στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Βέβαια, όπως δήλωσε, η κατάσταση τώρα είναι σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι 10 χρόνια πριν, οπότε ήταν και πάλι στο ίδιο Υπουργείο.

Ευχόμαστε καλή θητεία.

Παραλειπόμενα 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του εξήρε όλα τα στελέχη του Υπουργείου και μίλησε θερμά για την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ο εναγκαλισμός τους και τα χαμόγελα έβαλαν ένα τέλος στα κουτσομπολιά, που τους ήθελαν τσακωμένους.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης για μια ακόμη φορά μίλησε συγκινητικά για τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου και, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του για την περίοδο, που κατηγορήθηκε ως συνεργός στην υπόθεση της Novartis.

Πάντως η επιστροφή Γεωργιάδη στο Υπουργείο φέρει και λίγο άρωμα Πλεύρη. Μην ξεχνάμε ότι οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στενά την περίοδο του 2013-14, όταν ο πρώτος ήταν και πάλι Υπουργός Υγείας. Εξάλλου δεν ήταν τυχαία η παρουσία στο Υπουργείο του φαρμακοποιού και πολιτευτή Μπάμπη Καραθάνου, ούτε και του κ. Θάνου Ζαμάνη, συνεργάτη δικηγόρου του κ. Πλεύρη.

Από την άλλη μεριά, συνήθως κατά την ανάληψη των καθηκόντων από ένα νέο Υπουργό, παραβρίσκονται στη σχετική τελετή πολλά στελέχη από τον χώρο της Υγείας. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, απουσίες όπως των επικεφαλής του ΕΟΦ, του ΟΔΙΠΥ, του ΚΕΤΕΚΝΥ και του ΕΟΔΥ.

Βέβαια η ανακοίνωση για την αλλαγή της ηγεσίας έγινε αιφνιδιαστικά και ίσως δεν μπόρεσαν να έρθουν.

Επίσης δεν είδαμε άτομα της αγοράς, π.χ. από τον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, των κλινικών, από τον χώρο των γιατρών – με εξαίρεση των νοσοκομειακών, καθώς ήταν εκεί η κα Ματίνα Παγώνη, με την οποία αστειεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον απουσίαζαν επίσης και πρωτοκλασάτοι διοικητές νοσοκομείων.

Μέλι για τον Μάριο

Απερχόμενος και νυν, οι δύο Υπουργοί Υγείας εξήραν τη δυναμικότητα του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, που αποτελεί ικανό κυβερνητικό στέλεχος, κάτι που φάνηκε την περίοδο της πανδημίας.

Ο  κ. Θεμιστοκλέους έχει βαρύ έργο, όσον αφορά στον ανασχεδιασμό του χάρτη υγείας και δη των νοσοκομείων και επειδή πολλά έργα είναι χρηματοδοτούμενα και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, η συνεργασία των δύο ανδρών αναμένεται να είναι καίρια. Ο κ. Γεωργιάδης θεωρείται ιδιαίτερος γνώστης αυτών των θεμάτων και ικανός στην απορρόφηση κονδυλίων.

Καραμπόλα ή όχι; 

Η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα λέγεται ότι επιβλήθηκε από τη διάθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει την ηγεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αυτό προκάλεσε καραμπόλα και στο Υγείας.

Όμως εμείς μάθαμε κάτι άλλο.

Ο κ. Γεωργιάδης ξέρει από οικονομικά και διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων καλύτερα από άλλους Υπουργούς και σίγουρα καλύτερα από τον προκάτοχό του. Ακούσαμε, λοιπόν, ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για τις ταχύτητες του κ. Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα ένα από τα καυτά σημεία, στα οποία αναφέρθηκε και ο κ. Γεωργιάδης, ήταν το rebate και clawback, για τα οποία πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μείωση του clawback είναι και υποχρέωση έναντι του RRF και σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα πάμε και πολύ καλά.

Γενικότερα το μεταρρυθμιστικό έργο, που αφορά στον χώρο των δαπανών έχει μείνει πίσω. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, ποντάρει στον Άδωνι γι’ αυτό.

Πλεύρισμα στα ΜΜΕ

Να πούμε, τέλος, ότι αλλάζει σίγουρα και η επικοινωνιακή πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Όπως και κατά το παρελθόν, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα έχει τακτικές ενημερώσεις live με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ώστε επίσημα να δίνονται απαντήσεις για επίκαιρα ζητήματα.

Εξάλλου οι περισσότεροι συντάκτες κάλυπταν το ρεπορτάζ αυτό και προ δεκαετίας και είναι γνωστοί στον Υπουργό.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπ. Υγείας – Γεωργιάδης: ”Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.