Η μονοτονία του Μιχάλη, τα άγχη των επικεφαλής και πού βρίσκεται η Μίνα

Πέντε μήνες στον υπουργικό θώκο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με πολλά ανοιχτά μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές διοικήσεων. Αλήθεια πού βρίσκεται η τέως αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα;

Επαναλαμβανόμενο αφήγημα 

Σε ανυπομονησία και ανασφάλεια φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί η αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία, την οποία διατηρούσαν οι ιδιωτικοί φορείς και οι φαρμακευτικές, που συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρά τη δουλειά που ρίχνει τους 5 μήνες, που βρίσκεται στο Υπουργείο, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει πολλά από τα θέματα, για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Στις ομιλίες του σε διάφορα συνέδρια εμμένει σε κλασικά μοτίβα και δεν μπορεί να δεσμευτεί επί της ουσίας για πολλά καίρια ζητήματα. Το, δε, πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει αναφερθεί σε ουσιαστικές αυξήσεις στη χρηματοδότηση, αν και στον προϋπολογισμό του κράτους υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Όμως ειδικά για τα φάρμακα δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό και ειδικά για το clawback, που εξακολουθεί να πιέζει τις αντοχές των εταιρειών και τις προοπτικές εισόδου νέων φαρμάκων.

Ειδικά για το τελευταίο εκκρεμεί μήνες τώρα η αναμόρφωση της θετικής λίστας και πολλές θεραπείες είναι εκτός αποζημίωσης.

Κατά τα άλλα, στις αναφορές του ο Υπουργός επαναλαμβάνει ουσιαστικά μονότονες γενικολογίες…

Αγχωμένοι οι επικεφαλής σε Νοσοκομεία, ΚΕΤΕΚΝΥ και ΟΔΙΠΥ; 

Ετοιμάζονται οι προκηρύξεις για την επιλογή των προσώπων, που θα καλύψουν τις θέσεις των επικεφαλής σε νοσοκομεία, ΥΠΕ και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα της υγείας. Όπως είναι λογικό, άγχος έχει καταβάλλει τους νυν επικεφαλής, καθώς είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός του νέου δυναμικού.

Ανάλογο άγχος να έπιασε και τους επικεφαλής σε ΚΕΤΕΚΝΥ και ΟΔΙΠΥ, που ενημερώνουν τα media για το έργο τους. Και πολύ ορθά κάνουν, αφού έχουν εργαστεί πολλούς μήνες. Απλά η συγκυρία, που γίνεται η ενημέρωση, δείχνει σαν να πρέπει να φανεί αυτό το έργο τώρα.

Από την άλλη είναι πολύ πιθανό και ο Υπουργός να ζήτησε αποτελέσματα της δουλειάς των φορέων και, προφανώς, για να είναι καλυμμένοι οι τελευταίοι, το δημοσιοποιούν, ώστε να δείχνουν τι έχει γίνει. Άλλο τώρα αν το Υπουργείο την αξιοποιεί.

Δουλειές με φούντες για ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ

Νέα φίλτρα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων επιδιώκει ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να γίνει σωστή διάθεση φαρμάκων και να αποφεύγεται η κατάχρηση και η άσκοπη δαπάνη πόρων. Ειδικότερα, το Τμήμα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει στην κωδικοποίηση των πληροφοριών, που βρίσκονται στις οδηγίες κυκλοφορίας των φαρμάκων. Πρόκειται για παραμέτρους που σχετίζονται με τη χορήγηση του φαρμάκου βάσει της άδειάς του, όπως:

  • η πάθηση (ή οι παθήσεις, τον συνδυασμό ICD10) που αφορά,
  • οι πιθανοί περιορισμοί χορήγησής τους (όπως αναφέρονται στη θετική λίστα),
  • η μέγιστη ποσότητα χορήγησης ανά μήνα (28 ημέρες),
  • η ηλικία του δικαιούχου (π.χ. αν είναι παιδιατρικό),
  • το βάρος (επηρεάζει την ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί). ακόμη και
  • το φύλο (για παράδειγμα γυναικολογικής χρήσης).

Για τον σκοπό αυτό ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε βοήθεια από τις φαρμακευτικές, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία. Έτσι οι εταιρείες, οι οποίες έχουν φάρμακα που περιλαμβάνονται μεταξύ των πλέον δαπανηρών κατηγοριών, θα πρέπει να αποστείλουν τα παραπάνω στοιχεία σε μια ειδική φόρμα. Αυτή, αφού ελεγχθεί, θα πάει προς υπογραφή στον Υπουργό και μετά θα πρέπει να σταλεί στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να πράξει τα δέοντα.

Λίγο αργά δεν το σκέφτηκε ο ΕΟΠΥΥ; Τουλάχιστον ας γίνει γρήγορα.

Πού βρίσκεται σήμερα η Μίνα

Τον δημόσιο τομέα εγκατέλειψε και πριν από έναν μήνα η γνωστή πνευμονολόγος και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως μάθαμε και επιβεβαιώσαμε μέσα από το ΓΕΜΗ, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα μαζί με τα παιδιά της, όπως καταλαβαίνουμε και από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ίδρυσε ιδιωτικό πνευμονολογικό ιατρείο, με την επωνυμία η «Anapnoe Μedίcαl Serνίces».

Να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάρτησή της πριν από περίπου έναν μήνα, η κα Γκάγκα ανέφερε:

«Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια στο εθνικό σύστημα υγείας, ξεκινώντας από ειδικευόμενη, μετά επιμελήτρια, στη συνέχεια λέκτορας, επίκουρη καθηγήτρια και τέλος συντονίστρια διευθύντρια και παράλληλα διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, πάντα στο νοσοκομείο Σωτηρία, ολοκληρώνω με περηφάνια αυτόν τον κύκλο… Φυσικά θα εξακολουθήσω να δουλεύω ως γιατρός και θα σας ενημερώσω, μόλις επιστρέψω, για το πού θα είμαι».

Όπως μάθαμε έπιασε δουλειά και στο «ΥΓΕΙΑ». Σιδεροκέφαλη.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

PhARMA Innovation Forum Greece: Το αποτύπωμα της καινοτομίας στην Ελλάδα

Ανησυχία ΠΟΥ για την εξάπλωση άγνωστης πνευμονίας στην Κίνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.