ΚΟΜΥ: Παράταση στη θητεία των εργαζόμενων με νέα τροπολογία

Αγωνία τέλος – τουλάχιστον προς το παρόν – για περίπου 1000 εργαζόμενους στις ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ. Με νέα τροπολογία, που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρατείνεται η θητεία τους για τέσσερις μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για όλους εκείνους τους εργαζόμενους, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της πανδημίας της COVID-19, εμβολιάζοντας τους πολίτες σε όλη τη χώρα και χορηγώντας rapid test.

ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: Παράταση στη θητεία

Ειδικότερα, με ευρεία πλειοψηφία από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πέρασε στη Βουλή η τροπολογία, που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας για την παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Στην ψηφοφορία, που έγινε  στη Βουλή, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών», ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας κατατέθηκε ελάχιστες μέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, οι οποίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου – πλέον παρατείνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία για τους συμβασιούχους των ΚΟΜΥ, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει στον δρόμο τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι “εξακολουθούν να υφίστανται οι ανάγκες, που αφορούν στην COVID και στη γρίπη, όπως είναι ο εμβολιασμός ηλικιωμένων, η παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο testing, οι εμβολιασμοί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν στην προστασία της κοινότητας”.

Η κα Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι στην προτεινόμενη ρύθμιση υπάρχει η πρόβλεψη, ότι η εν λόγω παράταση της διάρκειας των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές, ούτε εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του ΠΔ164/2004.

Συνεργασία με τα σωματεία

Απαντώντας σε ερωτήματα, που έθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι “είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το σωματείο τον ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Υπάρχουν χίλιοι και πλέον άνθρωποι διαφορετικών κατηγοριών και τυπικών προσόντων, οι οποίοι εργάζονται στις ΚΟΜΥ και εξετάζουμε, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία και, φυσικά, τον Υπουργό Υγείας, πώς μπορούν να απορροφηθούν στο ΕΣΥ.

Αντιλαμβάνεστε ότι, για παράδειγμα, για τους νοσηλευτές είναι ευκολότερο. Για τους οδηγούς υπάρχει άλλη δυνατότητα. Υπάρχουν πολλοί διοικητικοί. Κάποιοι από αυτούς έχουν πτυχίο, παραδείγματος χάρη είναι βιολόγοι. Θα μπορούσαν, όντως, να αξιοποιηθούν σε επίπεδο εργαστηριακό, στις δράσεις που πρόκειται να κάνουν και στις μόνιμες υπηρεσίες, που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση απειλών δημόσιας υγείας”.

Διαβάστε επίσης

Η μονοτονία του Μιχάλη, τα άγχη των επικεφαλής και πού βρίσκεται η Μίνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.