Οι μετακινήσεις στελεχών, ο «οικονόμος» Άρης κι ένα quiz που θα συζητηθεί

Άλλαξαν πόστο δύο στελέχη της αγοράς φαρμάκου, μιας αγοράς με δυσκολίες, που φαίνεται να πιέζουν δραματικά έναν μεγάλο παίχτη. Κι ένα ενδιαφέρον quiz που θα συζητηθεί…

Αμάζευτο το νοσοκομειακό φάρμακο

Στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία προσπαθεί να μαζέψει το Υπουργείο Υγείας και μέσα στην άλλη βδομάδα μπορεί να έχει μια πρώτη ουσιαστική εικόνα για το πού και πώς έχει «ξεχειλώσει» το πράγμα. Πρωταγωνιστής στο συμμάζεμα της δαπάνης αυτής είναι φυσικά η ΕΚΑΠΥ και ειδικά ο επικεφαλής της αρχής Άρης Αποστόλου.

Πάντως ο ίδιος φαίνεται ότι είναι καλός στο συμμάζεμα και μας το… επιδεικνύει κιόλας. Με ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ, σε story στο fb, δημοσιεύει το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Επιτευχθείσα εξοικονόμηση από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ΕΚΑΠΥ 5/2022, που αφορά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ΕΚΑΠΥ στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Κεντρικών Προμηθειών (Ε.Σ.Κ.Π.), όπως αυτό περιλαμβάνεται στη Στρατηγική Κεντρικών Προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Κ.Π.) του Υπουργείου Υγείας για τα έτη 2023-2025, προχώρησε στην διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού με χρήση πλειστηριασμού με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών (αρ. διακ. ΕΚΑΠΥ 5/2022).

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε για δύο δραστικές ουσίες, προϋπολογισθείσας δαπάνης ποσού 19.892.270,61€ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 5.312.649,89€, ήτοι επετεύχθη εξοικονόμηση ποσού 14.579.620,71€ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,29%».

Καθόλου άσχημα, αλλά έχει δρόμο ακόμη.

Θωμαΐς και Θάνος σε νέες θέσεις

Το επόμενο βήμα τους στην ελληνική αγορά φαρμάκου κάνουν δύο αρκετά γνωστά στελέχη στον χώρο των πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για την κα Θωμαΐδα Κωνσταντοπούλου, που από το τμήμα market access της Janssen αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια της νεοσύστατης εταιρείας Daiichi Sankyo Greece (όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά σας το είχαμε γράψει πρώτοι ως ένα ακόμη quiz).

Μάλιστα η εταιρεία πλέον φαίνεται έτοιμη να αρχίσει τη δραστηριότητά της, αφού πριν από έναν μήνα καταχωρήθηκε και η καταβολή του μετοχικού της κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ (κάτι λίγα ευρώ δηλαδή, της τάξης των 250 χιλιάδων).

Η κα Κωνσταντοπούλου έχει περάσει παλιότερα από Novartis και Roche.

Το άλλο στέλεχος είναι ο κ. Θάνος Μπαλασόπουλος, που από το τμήμα market access της Pierre Fabre πηγαίνει σε παρόμοια θέση στην Takeda.

Κινητικότητα βλέπουμε σε εποχές με πολλές προκλήσεις.

ΗΔΙΚΑ: Συνέλευση κι αμοιβές

Την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μάϊου θα γίνει η τακτική συνέλευση της ΗΔΙΚΑ με τα κλασικά θέματα μιας Ανώνυμης Εταιρείας (απολογισμός, ορισμός ελεγκτών, αμοιβές ΔΣ κτλ).

Πέρα από την ατζέντα είδαμε και ποια είναι η αμοιβή της επικεφαλής της εταιρείας.  Όπως εντοπίσαμε, λοιπόν, στη Διαύγεια, η εισήγηση για τις αμοιβές είναι:

Α) Για την Διευθύνουσα Σύμβουλο – εκτελεστικό μέλος 5.100 ευρώ μικτά μηνιαίως.
Β) Για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου μη εκτελεστικό μέλος, 3.500 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Αν τώρα υποθέσουμε ότι οι κρατήσεις είναι πάρα πολλές για στελέχη σε μια εταιρεία, η οποία αποτελεί και κορωνίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τους κλάδους Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, μάλλον λίγα μας φαίνονται…

Ηρέμησε ο ΠΦΣ; 

Με χαλαρότερο ύφος διαπιστώσαμε αυτή τη φορά την αντίδραση των φαρμακοποιών στην ανακοίνωση του ΕΟΦ για τη μείωση των φαρμάκων, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, ο ΕΟΦ ενέκρινε την εισαγωγή 21 σκευασμάτων από τα όσα πρότεινε ο σύλλογος, να ενταχθούν στη λίστα των μη εξαγώγιμων. Από την άλλη, όμως, ο Οργανισμός προχώρησε σε αξιολόγηση της προηγούμενης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών και αποφάσισε την απένταξη 17 σκευασμάτων από αυτήν.

Εδώ ο ΠΦΣ αναφέρει: «Δεν συμφωνούμε με το σύνολο των φαρμάκων, για τα οποία λήφθηκε η απόφαση για εξαίρεσή τους από τη λίστα απαγόρευσης, ωστόσο θα επαγρυπνούμε και θα ελέγχουμε συστηματικά την κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών, για να διαπιστώσουμε προβλήματα στη διακίνηση και στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, λόγω εξαγωγών τους».

Χρέος 100+ εκατ. ευρώ πρέπει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ

Ένα σχετικά ξαφνικό χρέος φαίνεται ότι θα πρέπει να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ και, μάλιστα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά!

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε προχθές Τετάρτη 22/5, με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνεται το άρθρο «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία για το χρονικό διάστημα 2012 – 2022».

Εδώ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να αποπληρώσει μέσα σε έναν χρόνο το 90% των οφειλών του προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πλην του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), που αφορούν στο χρονικό διάστημα από το έτος 2012 έως το έτος 2022, συνολικού ύψους 106.850.551 ευρώ, που δεν έχουν ήδη αποπληρωθεί.

Μάλλον θα υπάρχει έκτακτη επιχορήγηση γι’ αυτό, καθώς δεν φαίνεται να περισσεύουν λεφτά, παρά το σχετικό αποθεματικό που μπορεί να διαθέτει.

QUIZ

Μαθαίνουμε ότι ιδιαίτερα σημαντική εταιρεία φαίνεται να πιέζεται από τη μητρική της για αλλαγή στρατηγικής στην ελληνική αγορά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και η υποβάθμισή της σε μέλος ενός Οργανισμού πολλών χωρών της Ανατολική Ευρώπης, με έδρα σε χώρα που απέχει κάμποσα μίλια από δω.

Ακούγεται, δε, πως η έδρα του cluster αυτού βρίσκεται σε κράτος που περνάει πολύ δύσκολα…

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Γ. Γ. Υπουργείου Υγείας: Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.