Το όργωμα της επαρχίας από τον Άδωνι, οι απειλές στα διαγνωστικά και οι γκρίνιες των φαρμακοποιών

Όργωμα της επαρχίας με εντολή πρωθυπουργού από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που αφήνει τα ανοιχτά θέματα στην υγεία για μετά τις ευρωεκλογές.

Το όργωμα της επαρχίας και η αναμονή στην αγορά της υγείας

Ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, όπως και άλλοι Υπουργοί, στην επαρχία βρίσκεται – και θα βρίσκεται – λόγω ευρωεκλογών ο Άδωνις Γεωργιάδης. Περιοδεύει, λοιπόν, σε Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα και φυσικά δεν επισκέπτεται μόνο δομές υγείας, αλλά και τοπικές πολιτικές και θρησκευτικές Αρχές.

Το ζήτημα είναι τι αφήνει πίσω. Ξέρουμε ότι είναι πολυεργαλείο ο Υπουργός και ότι μπορεί να διοικεί και εκ του μακρόθεν. Επίσης διαθέτει και έμπειρο επιτελείο στη Αριστοτέλους. Όμως και πάλι βασικά ζητήματα θα μείνουν στο «περίμενε».

Ένα από αυτά αφορά φυσικά στον χώρο του φαρμάκου. Πολλές οι εκκρεμότητες, όπως π.χ. οι αλλαγές στην τιμολόγηση, η κατανομή των πόρων από το RRF ως ενίσχυση του προϋπολογισμού, η συνάντηση με τις φαρμακευτικές για την πορεία της αγοράς κτλ.

Ένα ακόμη θέμα, που φαίνεται να αργεί, είναι και η τοποθέτηση των νέων διοικητών σε ΥΠΕ και νοσοκομεία. Αυτό δεν προβλέπεται να ολοκληρώνεται ούτε μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αναμονή λοιπόν…

Αλλαγές στις τιμές

Όπως είπαμε και έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, αναμένονται αλλαγές σε τιμές φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ουσιαστικά αναμένονται αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών, είτε λόγω αύξησης τιμής, την οποία μπορούν να αιτηθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες οι φαρμακευτικές εταιρείες με βάση και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, είτε λόγω της εξόδου σκευασμάτων από τη λίστα αποζημίωσης (θετική λίστα).

Μια τέτοια τελευταία περίπτωση είναι και γνωστότατο αναλγητικό σκεύασμα, καθώς και το γενόσημό του, που περιέχουν κωδεΐνη. Πρόκειται για ισχυρά αναλγητικά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αποζημιούμενα. Στο εξής, λοιπόν, το συνολικό κόστος θα πρέπει να το πληρώνει στο σύνολό του ο πολίτης.

Το γεγονός αυτό προξένησε την αντίδραση των φαρμακοποιών και συγκεκριμένα του μέλους του ΔΣ του ΠΦΣ Γιάννη Δαγρέ, που σε ανάρτησή του στο facebook στηλιτεύει με σοβαρά επιχειρήματα την κίνηση αυτή.

Με την απόφαση αυτή σίγουρα ευνοημένη βγαίνει η εταιρεία Lavipharm, η οποία αναμένει τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τα συγκεκριμένα σκευάσματα και που φυσικά με την έξοδό τους από την αποζημίωση δεν θα έχει γι’ αυτά clawback. Η εταιρεία τώρα ξεκινά τη διακίνησή τους, αφού τα αγόρασε από τη Boehringer.

Απλά το αναφέρουμε, δεν κάνουμε τίποτα περίεργους συνειρμούς…

Γκρίνια για τις κάρτες

Μιας και η αναφορά στον ΠΦΣ, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταφέρεται ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, να μην συμπεριλάβει και το επάγγελμα των φαρμακοποιών σε εκείνα, τα οποία θα ευνοούνται από χαμηλότερες προμήθειες λόγω της χρήσης POS, δηλαδή τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι παρά την μεγάλη αδημονία του επιχειρηματικού κόσμου για εκλογίκευση των προμηθειών, που επιβαρύνουν ως χαράτσι τις καθημερινές συναλλαγές, οδηγώντας σε υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, funds – όπως θεαματικά καταγράφονται στον συγκεκριμένο τομέα – ο Υπουργός Οικονομικών τελικά κατέληξε σε έναν κλειστό κατάλογο δραστηριοτήτων».

Εντάξει, ένα δίκιο το έχουν οι φαρμακοποιοί, αλλά όπως τόσα χρόνια το άντεχαν, έτσι και τώρα θα τα καταφέρουν. Δεν πιστεύουμε ότι θα πιεστούν πολύ.

Πόλεμος Καρποδίνη με διαγνωστικά

Μόλις μια μέρα μετά την έναρξη κινητοποιήσεων από μερίδα διαγνωστικών, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, προχώρησε σε ανακοίνωση, ώστε να τους υπενθυμίσει ότι για κανέναν λόγω τα διαγνωστικά κέντρα δεν έχουν δικαίωμα να μην εξυπηρετούν τους πολίτες.

Ειδικότερα χθες, Πέμπτη 9/5, αναρτήθηκε ανακοίνωση, η οποία ξεκαθαρίζει ότι:

«Ενημερώνουμε τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55) προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών
Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων».

Με βάση τα όσα περιγράφονται, δεν τίθεται θέμα καμιάς περίπτωσης διαμαρτυρίας από πλευράς διαγνωστικών. Είναι λίγο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», λοιπόν, ο νόμος. Κι ας μην φταίνε τα διαγνωστικά για την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και το υψηλό clawback που πληρώνουν…

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Γεωργιάδης από Κοζάνη: Έρχονται 600 θέσεις διασωστών και 250 νέα ασθενοφόρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.