“Είναι κακό που δεν έχω πολλούς φίλους;” – Πόσους χρειαζόμαστε στη ζωή;

Φιλία… Από τα μικράτα μας, είναι η αλήθεια, αυτό το κομμάτι μας έχει απασχολήσει πολύ. Και είναι ένα θέμα που πάντα θα απασχολεί τους ανθρώπους, αφού η φιλία είναι μια σχέση ιδιαίτερη, σημαντική στη ζωή μας, ακόμα και για τη ψυχική μας υγεία, αφού η σχέση μας με τους φίλους μας μπορεί να επιδράσει σε αυτήν με διάφορους τρόπους.

Ένα άλλο ερώτημα που μας απασχολεί, κυρίως μεγαλώνοντας κι αφού πλέον έχουμε την ωριμότητα να φιλτράρουμε περισσότερο τους ανθρώπους και ποιους πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή μας, είναι ο αριθμός των φίλων μας. “Πόσους φίλους χρειαζόμαστε στη ζωή μας;”

Πότε έχεις ανάγκη περισσότερους φίλους;

Όσο μικρότερος είσαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για αρκετούς να ανήκουν σε μια μεγάλη παρέα. Το να λες ότι έχεις πολλούς φίλους, είναι για κάποιους μια απόδειξη κοινωνικής αποδοχής. Ειδικά, σήμερα στην εποχή των social media δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετράνε followers ως φίλους και αναπτύσσουν ένα νέο είδος φιλίας, εικονικής όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

“Ο καλός ο φίλος, στην ανάγκη φαίνεται”

Γιατί αλήθεια τώρα, αν έχεις 1.000 followers στα social, πόσοι από αυτούς είναι στην πραγματικότητα οι καλοί σου φίλοι; Αυτοί που θα σου σταθούν όταν θα τους χρειάζεσαι;

“Ο καλός ο φίλος, στην ανάγκη φαίνεται”, έλεγαν οι παλαιοί και τα λόγια αυτά κρύβουν μια μεγάλη αλήθεια.

Σκέψου από παιδί που ήσουν μέχρι σήμερα, πόσοι φίλοι πέρασαν από τη ζωή σου και πόσοι έμειναν. Πόσες παρέες άλλαξες. Όμως, η παρέα είναι το ίδιο με μια φιλία; Σίγουρα, σε μια παρέα μπορείς να γνωρίσεις έναν καλό φίλο.

“Και πόσους φίλους χρειαζόμαστε στη ζωή μας;”

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Είναι καθαρά προσωπική επιλογή και ανάγκη. Μπορεί να έχεις στη ζωή σου μια φίλη και να είσαι εντάξει. Μπορεί να έχεις και… 100. Εξάλλου, και στη φιλία, δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων, αλλά η ποιότητα της σχέσης σας.

Περνώντας τα χρόνια – ενδεχομένως και εσύ – να είσαι της άποψης: “Μεγαλώνοντας δεν έχω ανάγκη να κάνω νέες φίλες” και οι νέες γνωριμίες για εσένα, να είναι νέες παρέες που δημιουργούνται στον εργασιακό σου χώρο και συνήθως χάνονται όταν αλλάζεις δουλειά.

Μπορεί να είναι οι νέες παρέες του σχολείου με μαμάδες συμμαθητών του παιδιού σου και οι οποίες επίσης, μπορεί να χαθούν αν αλλάξουν τα παιδιά σχολείο ή αλλάξουν και τα ίδια παρέες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως μέσα από τις νέες αυτές παρέες δε μπορείς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους που σου κάνουν, που ταιριάζετε και μπορείτε να γίνετε φίλοι.

Και αν δεν συμβεί αυτό; Και αν δεν σου κάνει κάποια από τις νέες γνωριμίες και παραμένεις με τις δύο φίλες από τα φοιτητικά χρόνια ή από τα μαθητικά χρόνια ή από παλαιότερη δουλειά; Θα χρειάζεται να ανησυχείς μήπως έχεις κάποιο θέμα κοινωνικότητας;

Τι μετρά, εντέλει, πιο πολύ;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όχι. Η ευτυχία σου δεν εξαρτάται από τον αριθμό των φίλων. Δεν υπάρχει κάπου γραμμένο, όπου να λέει πως όσο περισσότερες φίλες έχεις, τόσο πιο ευτυχισμένη θα είσαι. Ναι ακόμα και με μια φίλη στη ζωή σου, μπορείς να είσαι ευτυχισμένη. Και ξέρεις γιατί; Επειδή αυτή η σχέση είναι αληθινή, ειλικρινής και καλύπτει τις ανάγκες σου στο κομμάτι της φιλίας. Αρκεί, πάντα να μην είναι μια τοξική φίλη που σε έχει αποκόψει από άλλες φιλίες.

Με λίγα λόγια, αυτό που έχει σημασία είναι οι φίλες στη ζωή σου να σου κάνουν καλό και όχι πόσες είναι!

Πηγή: psychologytoday.com

Διαβάστε επίσης

To Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από Άνοια στην Αλεξανδρούπολη, εγκαινίασε η Ζωή Ράπτη

Φόρουμ Δελφών – Πιερρακάκης: Έρχονται τα ψηφιακά ραντεβού στα νοσοκομεία

Σε αυτή την πόλη θα απαγορεύεται από τον Ιούλιο το κάπνισμα στις παραλίες της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.