Πώς να πλένετε τα σεντόνια σας για να είναι πάντα μαλακά

Τι πιο όμορφο και χαλαρωτικό από το να ξαπλώνεις σε καθαρά σεντόνια μετά από μια κουραστική ημέρα; Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να γνωρίζεις πως θα πλύνεις σωστά τα σεντόνια σου. Η φροντίδα τους είναι πολύ σημαντική και πολλοί από εμάς κάνουμε λάθη στο πλύσιμο τους και έτσι δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα σεντόνια πρέπει να πλένονται συχνά. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουμε πριν αλλάξουμε τα σεντόνια μας είναι δύο εβδομάδες. Το εβδομαδιαίο πλύσιμο σεντονιών είναι πιο ιδανικό.

Η θερμοκρασία πλύσης σεντονιών είναι άλλο ένα σημαντικό λάθος που συνήθως κάνουμε. Δε χρειάζεται να επιλέγουμε προγράμματα με υψηλή θερμοκρασία για τα σεντόνια μας. Το πλύσιμο σεντονιών είναι καλό να γίνεται στο κανονικό πρόγραμμα ή στα πρόγραμμα των χρωματιστών. Αυτές οι επιλογές είναι πιο ήπιες και πιο σύντομες και αλλάζουν θερμοκρασία νερού σταδιακά με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα σεντόνια με λιγότερες ζάρες. Η κατάλληλη θερμοκρασία πλύσης σεντονιών είναι οι 40 βαθμοί.

Πολλοί έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι όσο περισσότερο απορρυπαντικό βάζουμε στο πλυντήριο τόσο πιο καλά θα πλυθεί η μπουγάδα μας. Η μπουγάδα χρειάζεται χώρο στον κάδο του πλυντηρίου για να «κυκλοφορεί» και να «χτυπιούνται» μεταξύ τους τα ρούχα ή τα σεντόνια για να καθαρίζονται. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην παραφορτώνουμε το πλυντήριο και να μη χρησιμοποιούμε πολύ απορρυπαντικό γιατί δεν θα έχουμε καθαρά σεντόνια., λέει η Dr Veronika Matutyte, Health Sciences και προσθέτει : «Η υγιεινή του κρεβατιού είναι πολύ σημαντική. Βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων, μικροβίων, λοιμώξεων και ασθενειών».

Ποια θερμοκρασία πρέπει να χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των σεντονιών σας;

Η σύντομη απάντηση λέει η Matutyte, είναι να ελέγξουμε την ετικέτα φροντίδας. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τη σωστή θερμοκρασία πλυσίματος για τα σεντόνια σας είναι να δείτε την ετικέτα φροντίδας ή τις οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η ειδικός, κατανοείτε την ιδανική θερμοκρασία για τα σεντόνια σας.

Αλλά αν αυτή η ετικέτα έχει εξαφανιστεί, η ιδανική θερμοκρασία εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σεντόνια σας και από το χρώμα του κλινοσκεπάσματος που έχετε επιλέξει.

Μερικά υλικά  όπως το βαμβάκι, είναι πιο ανθεκτικά και αντέχουν στο πλύσιμο με ζεστό νερό. Ωστόσο, εάν έχετε ευαίσθητα μεταξωτά σεντόνια, θα πρέπει να επιμείνετε στις πιο κρύες θερμοκρασίες για να αποφύγετε να καταστρέψετε τα σεντόνια.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πιο γρήγορα ξεθώριασμα των χρωμάτων.

Το ζεστό νερό μπορεί να είναι σκληρό στα υφάσματα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να μειώνεται η μακροζωία τους, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το ζεστό νερό με φειδώ στη ρουτίνα πλυσίματος σας.

Και φυσικά, ένας κύκλος πλύσης με ζεστό νερό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα ζεστό ή κρύο πλύσιμο, επομένως μπορεί να αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σας, λέει η Matutyte.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα πλύσιμο με ζεστό νερό για τα σεντόνια σας

Μπορεί να υπάρχουν φορές που το πλύσιμο των σεντονιών σας με ζεστό νερό,  είναι το καλύτερο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τα κλινοσκεπάσματα σας ξεθωριάζει πιο γρήγορα.

Εάν το άτομο που χρησιμοποίησε τα σεντόνια ήταν άρρωστο

Ένα πλύσιμο με ζεστό νερό, ειδικά όταν συνδυάζεται με απολυμαντικό απορρυπαντικό (όπως χλωρίνη) ή με λευκαντικό χλωρίου, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ακόμη και των πιο επίμονων βακτηρίων και ιών, όπως η σαλμονέλα και ο ροταϊός. Η θερμότητα του στεγνωτηρίου παίζει επίσης βασικό ρόλο στη μείωση των παθογόνων παραγόντων στο κρεβάτι σας, γι’ αυτό φροντίστε να περνάτε τα σεντόνια σας μέσα από το στεγνωτήριο μέχρι να στεγνώσουν πλήρως, λέει η Matutyte.

Ψείρες και κοριοί

Ναι, το ζεστό νερό μπορεί να σκοτώσει αυτά τα πλάσματα αρκετά γρήγορα και αποτελεσματικά. Κλινοσκεπάσματα που είναι δυνητικά μολυσμένα είτε με κοριούς είτε από ψείρες, περάστε τα στον πιο ζεστό δυνατό κύκλο πλυσίματος.

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει αλλεργία στα ακάρεα σκόνης

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό κάνει καλή δουλειά στην απομάκρυνση των ακάρεων της σκόνης και των αλλεργιογόνων που παράγουν

Διαβάστε επίσης 

Εργασιομανία: Η διαταραχή που βλάπτει την ψυχική υγεία 

Το αφρόλουτρο βλάπτει την υγεία του κόλπου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.