Καλλυντικά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρήση τους

Σας αρέσει να μοιράζεστε τα καλλυντικά με την καλύτερή σας φίλη ή το ξυραφάκι σας με τον σύντροφό σας; Αν ναι, καλό είναι να σταματήσετε διότι βακτήρια, μύκητες και ιοί περνούν εύκολα από άτομο σε άτομο με την κοινή χρήση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι ότι θεωρούν αθώα συνήθεια το να μοιράζονται ένα ξυραφάκι», λέει δερματολόγος, Catherine Ding. «Η λογική τους είναι απλή: αφού όλη μέρα το δέρμα μας βρίσκεται σε επαφή, τι πειράζει να μοιραστούμε και το ξυραφάκι. Άλλο όμως είναι η επαφή με το δέρμα και άλλο η επαφή με το αίμα, όταν μάλιστα υπάρχουν μη ορατές αμυχές. Είναι καλά γνωστό πως με την κοινή χρήση ξυραφιών μεταδίδονται εύκολα επικίνδυνοι ιοί, όπως αυτός της ηπατίτιδας C.

Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και δερματοπάθειες, όπως η μολυσματική τέρμινθος ή ο έρπης. Επομένως δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται δύο άτομα το ίδιο ξυραφάκι».

Σύμφωνα με την Δρ. Ding, δεν δοκιμάζουμε καλλυντικά μας σε καταστήματα και αν το κάνουμε, επιμένουμε οι πωλήτριες να καθαρίζουν τα καπάκια των συσκευασιών και τα χέρια τους, με οινόπνευμα, πριν χρησιμοποιήσουν τα καλλυντικά, στο δέρμα μας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα καλλυντικά

• Δεν προσθέτουμε υγρό, σε ένα προϊόν, για να επαναφέρουμε την αρχική πυκνότητά του. Προσθέτοντας άλλα υγρά είναι πιθανόν, είτε να εισαχθούν βακτήρια, είτε αυτά να αναπτυχθούν, ανεξέλεγκτα.

• Σταματάμε, αμέσως, να χρησιμοποιούμε κάθε προϊόν, το οποίο μας προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

• Πετάμε τα καλλυντικά, αν αλλάξει το χρώμα τους ή η μυρωδιά τους. Τα συντηρητικά των καλλυντικών αλλοιώνονται, με το χρόνο και ίσως να μην μπορούν να καταπολεμήσουν τυχόν βακτήρια.

• Εάν παρουσιαστεί κάποια μόλυνση, δε χρησιμοποιούμε κανένα μακιγιάζ και πετάμε όλα τα προϊόντα, που χρησιμοποιούσαμε, όταν πρωτοεμφανίστηκε.

• Διατηρούμε τα καλλυντικά, μακριά από τον ήλιο. Το φως και η ζέστη μπορεί να αλλοιώσουν τα συντηρητικά, που περιέχονται σ’ αυτά.

• Διατηρούμε τις συσκευασίες των καλλυντικών καλά κλειστές, όταν δεν κάνουμε χρήση.

  • Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα ομορφιάς, σε σπρέι, κοντά σε φωτιά, ή ενώ καπνίζουμε, γιατί μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη. Τα σπρέι μαλλιών και οι πούδρες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, στον πνεύμονα, αν εισπνέονται, καθημερινά.
  • Δεν αφήνουμε τα καλλυντικά μας να σκονίζονται ή να γεμίζουν βρωμιά ή χώμα. Διατηρούμε τις συσκευασίες καθαρές.
  • Τα καλλυντικά πρέπει να φυλάσσονται, σε θερμοκρασίες δωματίου. Τα καλλυντικά, που παραμένουν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε ζεστά αυτοκίνητα, για παράδειγμα, είναι πιο ευαίσθητα, στην αλλοίωση των συντηρητικών τους.
  • Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διατηρούμε τα καλλυντικά, μακριά από παιδιά, καθώς αρκετές εκθέσεις έχουν συνδέσει τα καλλυντικά, με δηλητηριάσεις μικρών παιδιών.

Διαβάστε επίσης 

Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά (βενζόλιο): Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

Πόσο συχνά να καθαρίζετε την κουρτίνα και τα χαλάκια του μπάνιου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.