Διαχείριση θυμού: Πώς να παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι

Η διαχείριση θυμού είναι ένα προσωπικό στοίχημα και οι ασκήσεις που συστήνουν γιατροί και ψυχολόγοι φαίνεται να λειτουργούν.

Ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στο μυαλό και το σώμα. Μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση όπως και τα επίπεδα αδρεναλίνης. Μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο μικρό όπως το κυκλοφορικό πρόβλημα ή μετά από έναν καυγά. Ο θυμός μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος έκφρασης των υποκείμενων συναισθημάτων όπως ο φόβος, η ενοχή ή η λύπη. Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε θυμό. Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα, αλλά μόνο εφόσον δεν είναι καταστροφικό για την ψυχική σας υγεία και για τους άλλους γύρω σας. Εάν θυμώνετε συχνά, ίσως αξίζει να γνωρίζετε πώς να ελέγξετε τον θυμό με ασκήσεις διαχείρισης θυμού.

Πώς επηρεάζει ο θυμός το σώμα;

Ο θυμός είναι μια φυσική και υγιής απάντηση σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, ο θυμός αυξάνει πολύ τα επίπεδα άγχους, ενώ οι εκρήξεις θυμού μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πονοκεφάλοι, ημικρανίες ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών. Ο θυμός δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά και σωματική αντίδραση. Οι μύες σας τεντώνονται, το σαγόνι σας σφίγγεται και μπορεί ακόμη και να τρίξετε τα δόντια σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicine and Life υποστήριξε την σημασία της άσκησης για τη διαχείριση και τη μείωση τόσο του θυμού όσο και του στρες. Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τα συναισθήματα ικανοποίησης απελευθερώνοντας ενδορφίνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Ασκήσεις διαχείρισης θυμού

1. Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να χαλαρώσει. Αν και η βαθιά αναπνοή μπορεί να μην φαίνεται σαν δραστηριότητα, είναι μια χρήσιμη τεχνική που σας βοηθά να χαλαρώσετε, ιδιαίτερα όταν αισθάνεστε τον θυμό σας να ανεβαίνει. Κλείστε τα μάτια σας, καθίστε αναπαυτικά, τοποθετήστε την παλάμη στο στομάχι σας και πάρτε μια βαθιά αναπνοή, συγκεντρώνοντας τον αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές σας. Εκπνεύστε αργά μετά από μια μικρή παύση. Κρατήστε το μυαλό σας καθαρό, τους μύες σας χαλαρούς και την αναπνοή σας εστιασμένη.

2. Πυγμαχία στο γυμναστήριο

Εάν προσπαθείτε να ξεπεράσετε τον θυμό, η πυγμαχία πάντα λειτουργεί! Πάρτε ένα σάκο του μποξ στο γυμναστήριο και αφήστε τον θυμό σας να φύγει ενώ φοράτε γάντια του μποξ. Ξεκινήστε πυγμαχία ή kickboxing για να διώξετε τον θυμό και το άγχος σας. Συμβολικά, θα μπορούσατε να εκτονώσετε τον θυμό σας στο σάκο του μποξ και όχι σε ένα πραγματικό πρόσωπο.

3. Γρήγορο περπάτημα

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ, κάντε ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών για να χαλαρώσει το μυαλό σας. Το περπάτημα είναι μια καταπληκτική μέθοδος για να διατηρήσετε τη φόρμα σας και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ευκινησία, να μειώσετε τις ορμόνες του στρες και το πιο σημαντικό να σας βοηθήσει να μειώσετε το θυμό σας.

4. Σχοινάκι

Το σχοινάκι είναι μια άλλη άσκηση υψηλής έντασης που χρειάζεται συγκέντρωση. Το καλύτερο πράγμα σε αυτή την προπόνηση είναι ότι ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και καίτε θερμίδες γρήγορα. Επιπλέον, μια προπόνηση με σχοινάκι βοηθά να απομακρύνετε το μυαλό σας από τον θυμό για να συντονίσετε τα πόδια σας.

5. Προοδευτική χαλάρωση

Ξαπλώστε στο έδαφος ή στο χαλάκι γυμναστικής ενώ τεντώνετε και χαλαρώνετε συνειδητά τους μύες. Κλείστε τα μάτια και τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για λίγα δευτερόλεπτα πριν χαλαρώσετε τους μύες. Αυτή η χαλαρωτική πρακτική μειώνει το άγχος, τον θυμό και την ένταση. Θυμηθείτε να αναπνέετε και να προσέχετε το σώμα σας.

6. Ζητήστε βοήθεια για τη διαχείριση του θυμού

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι τα επίπεδα θυμού σας μπορεί να είναι πολύ συχνά εκτός ελέγχου, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι και να μάθετε τα αίτια του θυμού αλλά και μερικές τεχνικές διαχείρισης θυμού.

Διαβάστε επίσης

Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεστε κάθε μέρα – Ποιες είναι οι διαλυτές και ποιες οι αδιάλυτες

Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.