Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση ανάμεσα στα αδέλφια είναι τοξική

Τα αδέλφια συνδέονται με ένα στενό συναισθηματικό δεσμό και όσο μεγαλώνουν αυτή η σχέση γίνεται πιο δυνατή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις γίνεται έως και τοξική.

Ένας αδελφός ή μια αδελφή μπορεί να είναι μια ευλογία. Είναι ο άνθρωπους με τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε διασκεδαστικές αναμνήσεις, να στηριχτείτε για υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές στην οικογένειά σας και να μοιραστείτε μαζί του κοινά πράγματα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους τύπους σχέσεων, απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη και υγιής επικοινωνία. Μερικές φορές, αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία απλώς δεν υπάρχουν, επειδή το αδερφάκι σας είναι εντελώς τοξικό – και ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να χτίσετε έναν ισχυρό δεσμό μαζί του, η συμπεριφορά του το καθιστά αδύνατο.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Rachel Goldberg, «τοξικό» αδερφάκι είναι κάποιος του οποίου τα λόγια και οι πράξεις έχουν σταθερά αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, συναισθηματική και μερικές φορές σωματική ευεξία σας. Πολύ συχνά, η συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη τη δυναμική της οικογένειας και τότε φαίνεται η τοξική σχέση που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια ανάμεσα στα αδέλφια.

Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση ανάμεσα στα αδέλφια είναι τοξική

Υπάρχουν κάποιες κόκκινες σημαίες που δείχνουν ότι η σχέση ανάμεσα στα αδέλφια είναι τοξική:

1. Είναι συνεχώς επικριτικοί

Ο αδελφός ή η αδελφή σας κάνει συχνά απαξιωτικά σχόλια για την εμφάνισή σας, την καριέρα σας, την οικονομική σας κατάσταση ή τις επιλογές της ζωής σας; Αν ναι, αυτό είναι κόκκινη σημαία. Αυτή η συμπεριφορά είναι τοξική γιατί υποβαθμίζει την αυτοεκτίμησή σου με την πάροδο του χρόνου.

2. Τα πάντα είναι διαγωνισμός

Μια μικρή δόση αδελφικής αντιπαλότητας είναι φυσιολογική. Αλλά αν το αδερφάκι σας είναι υπερβολικά ανταγωνιστικό μαζί σας για τα πάντα, αυτό μπορεί να γίνει εξουθενωτικό και απογοητευτικό.

Π.χ. πήρατε προαγωγή και αντί να σας συγχαρεί, χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να καυχηθεί για τον εαυτό του ή στρέφει την προσοχή σε αρνητικά γεγονότα στη ζωή σας.

3. Χειραγωγούν

Η χειραγώγηση μπορεί να έχει πολλές μορφές. Ο αδερφός σου μπορεί να σε παρασύρει συνεχώς για να κάνεις πράγματα για εκείνον, να σε κάνει να πιστεύεις ότι ποτέ δεν έκανε ή είπε κάτι ενοχλητικό, να παίζει συνεχώς το θύμα για να πάρει αυτό που θέλει.
Αυτή η συμπεριφορά είναι τοξική, επειδή χειραγωγεί τη συμπεριφορά σας αντίθετα ίσως με τους στόχους, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αξίες σας.

4. Προσέχετε τι λέτε και τι κάνετε

Εάν πρέπει να σκέφτεστε κάθετι που κάνετε ή λέτε σχετικά με τον αδερφό σας, θα πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί επειδή ο θυμός τους μπορεί να είναι εκρηκτικός ή δεν είστε ποτέ σίγουροι τι θα προκαλέσει μια έντονη συναισθηματική αντίδραση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν μπορείτε να έχετε μια υγιή σχέση με έναν αδελφό ή μια αδερφή με τους οποίους δεν μπορείτε να είστε ειλικρινείς. Θα πρέπει να μπορείτε να τους πείτε τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε χωρίς να φοβάστε την αντίδραση.

5. Παραβιάζουν συνεχώς τα όριά σας

Η παραβίαση των ορίων είναι τοξική γιατί στέλνει το μήνυμα ότι δεν σε υπολογίζει. Αν ο αδερφός σας εισβάλλει συνεχώς στην ιδιωτικότητά σας ή παίρνει τα πράγματά σας χωρίς να σας ρωτήσει, μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τους δικούς σας ανθρώπους για την αυτονομία ή τις επιλογές σας.

6. Δεν δείχνουν καμία ενσυναίσθηση

Η συμπόνια είναι αμφίδρομος δρόμος στις σχέσεις μεταξύ των αδελφών. Ακριβώς όπως εσείς δείχνετε λίγη ενσυναίσθηση στα αδέρφια σας όταν δυσκολεύονται, έτσι και εσείς αξίζει να λάβετε το ίδιο.

Τα τοξικά αδέρφια μπορεί να στερούνται ενσυναίσθησης και να αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα του αδερφού τους. Αν αρνούνται να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να κάνει τη σχέση σας μονόπλευρη.

Διαβάστε επίσης

Νηστεία: Ο πιο πλήρης οδηγός με αναλυτικούς πίνακες για τις θερμίδες και τις βιταμίνες

Τα φάρμακα της εξωσωματικής δεν προκαλούν καρκίνο – Ο μύθος καταρρίπτεται από μελέτες 30 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.