Πανθενόλη: Η βιταμίνη που «θρέφει» μαλλιά και δέρμα

Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια είναι τα σημεία που μία γυναίκα περιποιείται περισσότερο πάνω της. Υπάρχουν θεραπείες που φροντίζουν εξωτερικά το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητη και η περιποίηση και εκ των έσω. Η πανθενόλη, η οποία συχνά αναφέρεται ως προβιταμίνη Β5, είναι ένα ευέλικτο και αγαπητό για την επιδερμίδα συστατικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία της ομορφιάς. Είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που προάγουν την υγιή και λαμπερή επιδερμίδα.

Όσον αφορά την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών σας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστατικών που πρέπει να αναζητήσετε: ενυδατικά, μαλακτικά και αποφρακτικά. Η παντοθενόλη είναι ένας ενυδατικός παράγοντας τύπου δύο-σε-ένα, καθώς λειτουργεί τόσο ως ενυδατικό όσο και ως μαλακτικό, εξηγεί η δερματολόγος της Cleveland Clinic, δρ. Taylor Bullock.

Τι σημαίνει αυτό για το δέρμα και τα μαλλιά σας;

Ως ενυδατικό, η παντοθενόλη βοηθά στην άντληση νερού από τα χαμηλότερα επίπεδα του δέρματός σας για να ενυδατώσει το ανώτερο στρώμα (επιδερμίδα). Τα ενυδατικά βοηθούν επίσης να αποβάλλετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και των τριχών, αφήνοντας χώρο για φρέσκα, νέα κύτταρα. Και μπορούν να αντλήσουν νερό ακόμα και από τον αέρα για να ενυδατώσουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Άλλα δημοφιλή ενυδατικά στη φροντίδα του δέρματος είναι το υαλουρονικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η σορβιτόλη. Τα προϊόντα μαλλιών που προορίζονται για ξηρά ήβιταμίνη Β5  ταλαιπωρημένα μαλλιά συνήθως περιέχουν επίσης ενυδατικά. Τα πιο δημοφιλή είναι η γλυκερίνη, η προπυλενογλυκόλη και τη φυταντριόλη.

Αλλά η παντοθενόλη (βιταμίνη Β5) είναι ταυτόχρονα και μαλακτικό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη χρήση νερού από βαθιά στο δέρμα και από τον αέρα για μεγαλύτερη ενυδάτωση, “γεμίζει” επίσης τυχόν ξηρά μπαλώματα, τα οποία μπορούν να λειαίνουν και να απαλύνουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.

“Τα υγραντικά και μαλακτικά αποτελούν σημαντικό μέρος της ενυδάτωσης του ξηρού δέρματος και των μαλλιών, αλλά συνήθως λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με άλλους ενυδατικούς παράγοντες, συγκεκριμένα αποφρακτικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, θέλετε τα προϊόντα σας να περιέχουν συστατικά και από τις τρεις κατηγορίες: υγραντικά, μαλακτικά και αποφρακτικά”, λέει η δρ. Bullock.

Είτε έχετε ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα, τα προϊόντα με πανθενόλη μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των επιπέδων υγρασίας και να αφήσουν το δέρμα σας απαλό και με ελαστικότητα.

Διαβάστε επίσης 

Πώς τα «βρώμικα» μικρόβια κρατούν υγιές το δέρμα

Με μακιγιάζ στο γυμναστήριο; Με ποια προϊόντα θα περιορίσετε τα δερματικά προβλήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.