Το αφρόλουτρο βλάπτει την υγεία του κόλπου;

Το αφρόλουτρο με αρωματικά σαπούνια που περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες, ειδικά αν γίνεται συχνά, μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κόλπου.

Το αφρόλουτρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικού ερεθισμού ή λοιμώξεων, ειδικά για εκείνες που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο μολύνσεων στην περιοχή.

Τα προϊόντα αφρόλουτρου συχνά περιέχουν ουσίες που μειώνουν την επιφανειακή τάση του νερού, για να σχηματίζονται εύκολα αφρός και φυσαλίδες. Συνήθως περιέχουν αρώματα, ενυδατικές κρέμες και άλλα συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να θρέφουν και να περιποιούνται το δέρμα.

Πώς μπορεί το αφρόλουτρο να είναι επιβλαβές για τον κόλπο;

Τα αφρόλουτρα μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβή για την περιοχή του κόλπου για διάφορους λόγους:

1. Διαταραχή της ισορροπίας του pH
Το pH του κόλπου είναι φυσικά όξινο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων και αποτρέπει τις λοιμώξεις. Τα προϊόντα αφρόλουτρου, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν σκληρές ουσίες και αρώματα, μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή.

2. Αυξημένος κίνδυνος ουρολοιμώξεων
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sultan Qaboos University Medical Journal, τα αλλεργιογόνα του δέρματος που εισάγονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως τα υγρά του αφρόλουτρου, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη χλωρίδα του κόλπου και τελικά να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα συστατικά του αφρόλουτρου μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα, καθιστώντας την πιο ευαίσθητη σε μολύνσεις.

3. Ξηρότητα κόλπου
Τα σκληρά σαπούνια σε προϊόντα αφρόλουτρου μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε κολπική ξηρότητα και ερεθισμό στην περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ.

4. Μύκητες
Τα αφρόλουτρα μπορούν δυνητικά να συμβάλουν σε κολπική μόλυνση (καντιντίαση). Τα αρώματα και τα σκληρά απορρυπαντικά μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην υγρασία και στη ζέστη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε αφρόλουτρο;

  • Επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα ή για προσωπική υγιεινή.
  • Αναζητήστε προϊόντα που δεν περιέχουν άρωμα και δεν έχουν θειικά άλατα.
  • Κάντε αφρόλουτρο λιγότερο συχνά ή για σύντομες περιόδους. Περιορίστε τη διάρκεια του αφρόλουτρου σε 10 με 15 λεπτά, ειδικά εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε επιρρεπείς σε κολπικές λοιμώξεις.
  • Μετά το μπάνιο, ξεπλύνετε πολύ καλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από το αφρόλουτρο.
  • Μετά το μπάνιο, στεγνώστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με μια καθαρή και απαλή πετσέτα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του ευαίσθητου δέρματος της κολπικής περιοχής.
  • Μην χρησιμοποιείτε εσωτερικά προϊόντα αφρόλουτρου. Δεν πρέπει να εισάγονται στον κολπικό σωλήνα. Τα διαλύματα αφρόλουτρου προορίζονται μόνο για εξωτερική χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του εσωτερικού του κόλπου, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
  • Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κολπικού ερεθισμού, ενόχληση, μη φυσιολογική έκκριση ή οσμή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Διαβάστε επίσης

Τεμπέλικο μάτι στα παιδιά: Οι αιτίες και η αντιμετώπιση

Πώς μιλάνε οι γιατροί των νοσοκομείων για τον ξαφνικό και βίαιο θάνατο στους συγγενείς;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.