Μύκητες γεννητικών οργάνων: Είναι το σεξ ο κύριος ένοχος;

Οι μύκητες γεννητικών οργάνων υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν μια στις τρεις γυναίκες. Μάλιστα αρκετά συχνά η λοίμωξη από μύκητες στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνοδεύεται από εξαιρετικά δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως η φαγούρα, το τσούξιμο και η έκκριση υγρών.

Μύκητες γεννητικών οργάνων και συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες:

  • Πόνος
  • Εκκρίσεις
  • Φαγούρα στον κόλπο
  • Ερεθισμός στην ευαίσθητη περιοχή
  • Φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
  • Λευκό επίχρισμα στην ευαίσθητη περιοχή

Ποια είναι τα συμπτώματα στους άνδρες:

  • Πόνος
  • Εκκρίσεις
  • Ερυθρή βάλανος
  • Φαγούρα στο πέος
  • Λευκό επίχρισμα στο πέος
  • Φλεγμονή στην ακροβυστία

Ο κύριος ένοχος για την εκδήλωση της κολπικής λοίμωξης είναι ο ζυμομύκητας Candida Albicans, ο οποίος σε συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσει μόλυνση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic οι κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση του προβλήματος αυτού:

Ταμπόν

Οι μύκητες αναπτύσσονται ευκολότερα σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί υγρασία. Το ταμπόν, όπως και η σερβιέτα, όταν δεν αλλάζονται αρκετά συχνά, παγιδεύουν την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επιτρέπουν στους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν.

Αντιβίωση

Η χορήγηση μιας αντιβίωσης που συνέστησε ο γιατρός μπορεί να απορρυθμίσει τη μικροχλωρίδα των γεννητικών οργάνων,  επιτρέποντας ταυτόχρονα στους μύκητες να αναπτυχθούν.

Αυξημένο ζάχαρο

Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης συσχετίζονται με τις συχνές μυκητιάσεις, αφού οι μύκητες τρέφονται από τα σάκχαρα.

Πολύ… σεξ

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές μπορεί να επηρεάσουν το pH του κόλπου και να επιτρέψουν στους μύκητες να αναπτυχθούν υπερβολικά.

Στενά εσώρουχα

Τα στενά εσώρουχα, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένα από συνθετικό ύφασμα, προωθούν την ανάπτυξη μυκήτων επειδή επιτρέπουν την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση των επιπέδων υγρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Μύκητες γεννητικών οργάνων – Θεραπεία

Πώς φεύγουν οι μύκητες από την ευαίσθητη περιοχή;

Οι λοιμώξεις του δέρματος και στα γεννητικά όργανα από μύκητες μπορούν να θεραπευτούν ή να ελεγχθούν με καλές συνήθειες καθαρισμού.

Η θεραπεία στις γυναίκες περιλαμβάνει πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και καλό στέγνωμα. Στη συνέχεια τοποθετούνται κρέμες με δράση κατά των μυκήτων ή άλλα φάρμακα. Στους άνδρες χρειάζεται πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι του άκρου του πέους και καλό στέγνωμα. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν ανάλογες αντιμυκητιακές κρέμες.

Η εναλλακτική θεραπεία

Κάνε πλύσεις με χαμομήλι για μύκητες. Φρόντισε να διατηρείς στεγνές τις υγρές περιοχές του σώματος. Απόφευγε τις κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά, επειδή διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Διαβάστε επίσης 

Περιποίηση νυχιών, πετσάκια, gel και βερνίκια: Τι βλέπει ένας δερματολόγος

Πώς να πλένετε τα σεντόνια σας για να είναι πάντα μαλακά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.