Υπουργείο Υγείας – Πρόγραμμα “Period Poverty”: Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί και τι μέτρα προβλέπονται

Το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών, όπως για το πρόγραμμα “Period Poverty” παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο επιχειρείται – μεταξύ άλλων – η διευκόλυνση της πρόσβασης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζεται η ανάγκη διενέργειας απογευματινών χειρουργείων για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα τόσο των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Υγειονομικών Περιφερειών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πρόγραμμα “Period Poverty”

Προβλέπονται, επιπλέον, δράσεις για την πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους, δίνεται πρόσβαση για όλες τις γυναίκες, άνω των σαράντα πέντε ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, υλοποιείται το σύνολο των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, λαμβάνονται μέτρα για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας υγείας με την αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ και καταργείται η δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμών από ιδιώτες ιατρούς.

Ακόμη, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Period Poverty. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η κα Αγαπηδάκη, υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των γυναικών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το μηνιαίο κόστος των προϊόντων περιόδου για τις ίδιες ή και τις κόρες τους, πολλά κορίτσια απουσιάζουν έως και 30 ημέρες ή περισσότερο, από το σχολείο λόγω της έλλειψης προϊόντων περιόδου.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει:

1) διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία,

2) εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς (ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες),

3) πακέτο περιόδου στο σχολείο,

4) εκστρατείες αποστιγματισμού και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Διαβάστε επίσης 

Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη για 704 θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ

Έκθεση ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι από κορονοϊό και 8 από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.