Γιατί πέφτουν τα μαλλιά το φθινόπωρο; Τρόποι αντιμετώπισής

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες παρατηρούν να πέφτουν τα μαλλιά τους. Αυτό προβληματίζει και δημιουργεί φόβο, ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί.

Το πρόβλημα της απώλειας μαλλιών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι σημαντικό για εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ενώ αναζητούν τρόπους αποφυγής της. Παρότι οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι πολλές, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επιβλαβής για τα ανθρώπινα κερατινοκύτταρα της επιδερμικής στιβάδας του δέρματος, καθώς και για εκείνα που σχετίζονται με τα τριχοθυλάκια.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά το φθινόπωρο;

Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στον καυτό ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλεί την είσοδο ενός μεγαλύτερου από το κανονικό ποσοστού τριχοθυλακίων στη φάση της τελογένεσης γύρω στον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι τρίχες αυτές να αποβάλλονται  περίπου τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Τα τριχοθυλάκια έχουν έναν κύκλο ζωής που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Περίπου το 90% αυτών βρίσκεται στο στάδιο της ενεργού ανάπτυξης ή αναγέννησης, ενώ το υπόλοιπο 10% στο τελογενές, το οποίο διαρκεί περίπου δύο έως έξι μήνες. Κατόπιν οι τρίχες πέφτουν, για να ξαναρχίσει ο κύκλος από την αρχή. Ωστόσο, οποιοδήποτε είδος σωματικού ή συναισθηματικού στρες, δύναται να διαταράξει τον κύκλο και να επισπεύσει την τελογενή φάση. Δύο έως έξι μήνες μετά από το γεγονός που προκάλεσε το στρες οι τρίχες αποβάλλονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αντιλαμβάνεται ότι έχει σοβαρή και εκτεταμένη τριχόπτωση.

Όμως, το πρόβλημα είναι μόνο παροδικό, αφού δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη -με εξαίρεση τη μεγάλη διάρκεια της αιτίας που προκάλεσε την τριχόπτωση- ενώ σε λίγους μήνες τα μαλλιά φυτρώνουν και πάλι. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και για την αποφυγή του θα πρέπει να προστατεύεται το τριχωτό της κεφαλής από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. 

Τρόποι αντιμετώπισής

Όταν, όμως, το πρόβλημα επιμένει, ενδεχομένως η αιτία να είναι διαφορετική και να χρήζει διερεύνησης, προκειμένου να διατηρηθεί ο υπάρχων αριθμός τριχών. Ο πιο συχνός τύπος τριχόπτωσης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είναι η ανδρογενής αλωπεκία, μια προοδευτική, μη ουλώδης μορφή που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια τριχών και συχνά ξεκινάει αμέσως μετά από την εφηβεία.

Στους άνδρες συνήθως προσβάλλει την κροταφική και μετωπιαία περιοχή, καθώς και την κορυφή του τριχωτού της κεφαλής, ενώ στις γυναίκες το κεντρικό σημείο αυτής. Η προκύπτουσα τριχόπτωση έχει ιδιαίτερα έντονες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης. Προκαλεί δε μείωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Είναι ανδρογονοεξαρτώμενη και περίπου το 80% οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Σχετικές έρευνες έχουν αναδείξει πολλαπλές γενετικές παραλλαγές που ευθύνονται για τη συγκεκριμένη μορφή αλωπεκίας.

Διαβάστε επίσης

17 σημάδια που δείχνουν ότι θα έχετε πιο νωρίς άσπρες τρίχες στα μαλλιά

Διώξε την κιτρινίλα από τα μαλλιά σου με 2 απλές κινήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.