17 σημάδια που δείχνουν ότι θα έχετε πιο νωρίς άσπρες τρίχες στα μαλλιά

Υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι θα έχετε πιο νωρίς άσπρες τρίχες στα μαλλιά, γιατί το γκριζάρισμα δεν είναι θέμα μόνο γενετικό ή ηλικιακό.

Ίσως αν τα εντοπίσετε τα σημάδια αρκετά νωρίς, μπορεί να καταφέρετε να επιβραδύνετε την κατάσταση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ακούσετε από γιατρούς και ειδικούς στα μαλλιά για όλα τα εκπληκτικά σημάδια ότι τα γκρίζα μαλλιά είναι στο μέλλον σας.

17 σημάδια που δείχνουν ότι θα έχετε πιο νωρίς άσπρες τρίχες στα μαλλιά

1. Είστε διαρκώς αγχωμένος/η

Έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Αυτό συνέβαινε λόγω της ορμόνης του στρες νοραδρεναλίνη, η οποία κατέστρεφε τα κύτταρα των τριχοθυλακίων που είναι υπεύθυνα για τη χρωστική ουσία. Χωρίς αυτά τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, τα μαλλιά των ποντικών έγιναν γκρίζα.

2. Έχετε βιώσει τραύμα.

Σύμφωνα με το Scientific American, ένα τραυματικό συμβάν μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας — ακόμη και να βλάψει τους θύλακες των τριχών. Βασικά, ένα απίστευτα αγχωτικό γεγονός μπορεί να δημιουργήσει ένα σμήνος ελεύθερων ριζών στους θύλακες των τριχών σας, οι οποίες ταξιδεύουν κατά μήκος του στελέχους της τρίχας, καταστρέφοντας τη χρωστική τους με τρόπο που μοιάζει με αποτέλεσμα λεύκανσης.

3. Ανήκετε στη λευκή φυλή.

Οι άσπρες τρίχες εμφανίζονται στα άτομα της Καυκάσιας φυλής στα μέσα της δεκαετίας του ’30, ενώ όσοι είναι ασιατικής καταγωγής θα δουν αυτή τη διαδικασία να ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Και οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής συνήθως δεν βλέπουν γκρίζες τρίχες μέχρι τα μέσα των 40. Αυτό είναι πιθανό λόγω των διαφορών στην περιεκτικότητα σε μελανίνη, στο πάχος των μαλλιών και στο σχήμα του στελέχους της τρίχας μεταξύ των εθνοτήτων.

4. Περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο.

Οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία γκριζαρίσματος, επειδή αυξάνουν το οξειδωτικό στρες στους θύλακες των τριχών.

 

 

5. Πίνετε πολύ αλκοόλ.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές πόσο η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει το γκριζάρισμα. «Εικάζεται ότι οφείλεται στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το αλκοόλ.

6. Κάπνισμα

Μαζί με τους άλλους κινδύνους για την υγεία, το κάπνισμα μπορεί επίσης να σας κάνει να γκριζάρετε νωρίς.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στο περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση νικοτίνης στους θύλακες των τριχών και στον άξονα της τρίχας.

Αυτό στη συνέχεια βλάπτει το κύτταρο και, με τη σειρά του, μειώνει την ποσότητα της μελανίνης που υπάρχει, προκαλώντας δυνητικά γκριζάρισμα των μαλλιών.

7. Έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η περιβαλλοντική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα. Η παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες των τριχών μπορεί να βλάψει τα μελανοκύτταρα και να σταματήσει την παραγωγή μελανίνης στο θύλακα της τρίχας, προκαλώντας άχρωμα (γκρίζα) μαλλιά. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί κανονικά να βρεθεί στους θύλακες των τριχών, αλλά διασπάται από το ένζυμο καταλάση. Όταν είτε η ποσότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι πολύ μεγάλη είτε η ποσότητα της καταλάσης είναι πολύ μικρή ή εξασθενημένη, μπορεί να προκύψουν άσπρες τρίχες”

Και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μελανοκύτταρα και προκαλεί τη συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου.

8. Υπερβολικό styling με θερμότητα

Το υπερβολικό styling με πιστολάκι, πρέσες, κ.λπ. μπορεί να αποδυναμώσει τη δομή των μαλλιών και την παραγωγή μελανίνης.

 

9. Υψηλή συχνότητα βαφής μαλλιών

Όπως με τη χρήση εργαλείων θερμότητας, η εφαρμογή πολλών χημικών επεξεργασιών μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης.

Αν χρησιμοποιούνται χημικές θεραπείες με υπεροξείδιο του υδρογόνου αρκετά συχνά, μπορεί να εμφανιστούν πιο νωρίς οι άσπρες τρίχες.

10. Τριχόπτωση

Εάν είστε άνω των 35 ετών και έχετε τριχόπτωση, τότε υπάρχει πιθανότητα τα μαλλιά που θα αντικαταστήσουν τις παλιές τρίχες να είναι άσπρα.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η πυκνότητα των μαλλιών συχνά μειώνεται. Αν και αυτό δεν προκαλεί άμεσα γκριζάρισμα, είναι ένα σημάδι ότι η φυσική διαδικασία γήρανσης επηρεάζει τα μαλλιά και το γκριζάρισμα μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

11. Τα μαλλιά είναι πιο χοντρά από πριν.

Τα γκρίζα μαλλιά που συγκεντρώνονται για να αντικαταστήσουν τους παλιούς, έγχρωμους θύλακες της τρίχας τείνουν να είναι πιο εύθραυστα και τραχιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική παραγωγή ελαίου στο τριχωτό της κεφαλής μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε πιο ξηρά μαλλιά.

Έτσι, αν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε μια αλλαγή στην υφή των μαλλιών σας, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι θα εμφανιστούν πιο νωρίς οι άσπρες τρίχες.

12. Λείπουν βασικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας.

Εάν ακολουθείτε ανθυγιεινή διατροφή και έχετε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, τότε είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε άσπρες τρίχες.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να ασπρίσει πρόωρα τα μαλλιά.

Η Β12 βρίσκεται κυρίως στα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επομένως όσοι ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτήν την ανεπάρκεια βιταμίνης.

Επίσης το στρες μπορεί να εξαντλήσει το σώμα σας από βιταμίνη Β12.

13. Έχετε κάνει χημειοθεραπεία.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα στο σώμα σας, αλλά επιτίθενται και σε άλλα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα σας — συμπεριλαμβανομένων των ριζών των μαλλιών σας.

Αυτό προκαλεί τριχόπτωση σε πολλούς ασθενείς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη των μαλλιών με διαφορετική υφή ή γκρίζα. Μπορεί να είναι πιο σγουρά από ό,τι ήταν πριν, ή θα μπορούσε να είναι γκρίζα έως ότου τα κύτταρα που ελέγχουν τη χρωστική ουσία στα μαλλιά αρχίσουν να λειτουργούν ξανά, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

14. Έχετε υποθυρεοειδισμό.

Ο υποθυρεοειδισμός, γνωστός και ως υπολειτουργικός θυρεοειδής, είναι όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για να διατηρήσει έναν υγιή μεταβολικό ρυθμό. Επειδή κάθε κύτταρο βασίζεται στη θυρεοειδική ορμόνη, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό.

Ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι το γκριζάρισμα των μαλλιών. Όταν τα τριχοθυλάκια έχουν μειωμένο μεταβολισμό, πέφτουν περισσότερο και στη συνέχεια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν ξανά. Και όταν τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά, είναι συχνά εύθραυστα, λεπτά και δεν έχουν χρώμα.

15. Έχετε λεύκη.

Συνήθως, κάποιος με αυτοάνοση διαταραχή θα δει αλλαγές στα μαλλιά του επειδή το σώμα εξαντλείται από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του. Παράδειγμα, η λεύκη.

Αν και αυτή η πάθηση του δέρματος δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών σας, προκαλώντας συχνά πρόωρο γκριζάρισμα σε ορισμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της λεύκης στα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, η οποία συχνά προκαλεί το θάνατο ή τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Η λεύκη μπορεί επίσης να κάνει τις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή τα γένια να γκριζάρουν πρόωρα.

16. Έχετε καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, «η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, και το γκριζάρισμα των μαλλιών βασίζονται σε παρόμοιους μηχανισμούς». Αυτό σημαίνει ότι εάν διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε μια καρδιακή πάθηση – ή εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με κάποια νόσο της καρδιάς – οι πιθανότητές σας να έχετε πιο νωρίς άσπρες τρίχες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Επιπλέον, η μελέτη επεσήμανε το εκπληκτικό γεγονός ότι τα γκριζάρισμα των μαλλιών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει καρδιακή πάθηση, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από τους 545 άνδρες που συμμετείχαν και είχαν άσπρα μαλλιά παρουσίασαν πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου.

17. Οι γονείς σας γκρίζαραν νωρίς.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές βρήκαν το πρωταρχικό γονίδιο που εμπλέκεται με το πρόωρο γκριζάρισμα – IRF4. Αυτό το γονίδιο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση και την παραγωγή μελανίνης. Όταν το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη μελανίνη, κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν. Επομένως, εάν οι γονείς σας γκρίζαραν νωρίς, η γενετική πιθανότατα υπαγορεύει ότι αυτό θα γίνει και σε εσάς.

Διαβάστε επίσης

Ο άφαντος Δημήτρης, ο αξιοποιήσιμος Νίκος και τα ραβασάκια της Θεανώς

Ελλείψεις φαρμάκων: 7+1 ερωτήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.