Μήπως είσαι εργασιομανής; Κάνε το τεστ των 7 ερωτήσεων και δες την απάντηση

Είσαι εργασιομανής; Ανήκεις σε εκείνους, που δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με την δική τους προσωπική ζωή, παραμελούν τους φίλους, τον/την σύντροφο, τους γονείς, αλλά και τα όνειρα τους, απλά επειδή έχουν πολύ δουλειά;

Αν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να αναθεωρήσετε και άμεσα μάλιστα, καθώς σύμφωνα με μια νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύει το psycom.com, ένας εργασιομανής είναι πολύ πιθανό να έχει σειρά από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική τους δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One: «Οι εργασιομανείς σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία σε όλα τα τεστ για ψυχικές διαταραχές σε σχέση με τους μη-εργασιομανείς .

Αυτό δείχνει πως το να εργάζεται κανείς υπερβολικά μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων ψυχολογικών, ή συναισθηματικών προβλημάτων. Το αν αυτό αντανακλά επικαλυπτόμενες γενετικές ευπάθειες, διαταραχές που οδηγούν σε εργασιομανία, ή, αντίθετα, αν η εργασιομανία προκαλεί αυτές τις διαταραχές, παραμένει άγνωστο».

Μήπως είσαι εργασιομανής; Κάνε το τεστ των 7 ερωτήσεων και δες την απάντηση

Κάντε το τεστ 7 ερωτήσεων, που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές, με το κάθε κριτήριο να παίρνει βαθμολογία από το 1 (ποτέ κατά το τελευταίο έτος) έως 5 (πάντα).

  • Κάνετε σκέψεις για το πώς θα βρείτε περισσότερο χρόνο για να δουλέψετε;
  • Περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι από ό,τι αρχικά προγραμματίζατε;
  • Εργάζεστε προκειμένου να μειώσετε τυχόν αισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας, ή κατάθλιψης;
  • Έχετε ακούσει από άλλους να σας προτρέπουν να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε αλλά δεν τους ακούτε;
  • Μπορεί να αγχωθείτε αν σας εμποδίσουν/απαγορεύσουν να πάτε στην δουλειά;
  • Βάζετε σε δεύτερη μοίρα χόμπι, δραστηριότητες αναψυχής, ή/και την σωματική άσκηση, λόγω της εργασίας σας;
  • Εργάζεστε τόσο πολύ που έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία σας;
  • Αν βγάλετε αποτέλεσμα 4 (συχνά) ή 5 (πάντα) σε τέσσερα ή περισσότερα κριτήρια, τότε είστε εργασιομανής!

Τι μπορείς να κάνεις;

Πρέπει να το παραδεχτείς

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει καν πως είναι εργασιομανείς. Και το ότι ξυπνούν από τα χαράματα για να πάνε στο γραφείο και φεύγουν αργά το βράδυ δεν τους κινεί την περιέργεια. Έτσι, δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν πως υπάρχει ένα προβληματάκι. Για αυτό σκέψου καλά την καθημερινότητα σου, μήπως δουλεύεις παραπάνω από ότι αντέχεις;

Συμβουλέψου έναν ειδικό

Αν αναγνωρίσεις πως η δουλειά σου έχει ισοπεδώσει όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου, προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις μόνη σου και δεν τα καταφέρεις, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και θα σου προσφέρει αποτελεσματικούς τρόπους για να οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο και την καθημερινότητα σου.

Μην δουλεύεις υπερβολικά πολλές ώρες

Εννοείται πως αν κλείνεις 12ωρο στο γραφείο καθημερινά, κάποια στιγμή ο οργανισμός σου θα φτάσει στα όρια σου και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Προσπάθησε να οργανώσεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου ή ζήτα βοήθεια από συναδέρφους σου ώστε να μοιραστεί η δουλειά και να τελειώνεται μέσα σε λογικά ωράρια την δουλειά.

Ξεκίνα ένα χόμπι

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από εργασιομανία, όταν τελικά κάνουν τα παραπάνω και μειωθούν οι ώρες που εργάζονται έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο «πρόβλημα». Ξαφνικά έχουν κάποιες ώρες ελεύθερες, κάτι που δεν το είχαν συνηθίσει να συμβαίνει και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Αλλά υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος, να γεμίσεις τις ώρες σου από το να ξεκινήσεις ένα  χόμπι. Βρες κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις και ξεκίνα. Μπορεί να είναι γυμναστήριο, ξυλογλυπτική, χορός ή να μάθεις μία ξένη γλώσσα.

Κάνε κάτι που θα σου φτιάχνει την διάθεση και θα ανυπομονείς να τελειώσεις την δουλειά για να πας. Θα σε ανανεώσει στην στιγμή, θα μάθεις σίγουρα κάτι νέο και θα κοινωνικοποιηθείς.

Διαβάστε επίσης 

Ο σεξουαλικός καταναγκασμός είναι κακοποίηση; Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα

“Είναι κακό που δεν έχω πολλούς φίλους;” – Πόσους χρειαζόμαστε στη ζωή;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.