Ο σεξουαλικός καταναγκασμός είναι κακοποίηση; Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ο σεξουαλικός καταναγκασμός είναι όταν ένα άτομο πιέζει, εξαπατά, απειλεί ή χειραγωγεί κάποιον για να έχει μαζί του ερωτική επαφή. Είναι ένα είδος σεξουαλικής επίθεσης γιατί ακόμα κι αν κάποιος πει «ναι», δεν δίνει τη συγκατάθεσή του ελεύθερα.

Τα άτομα που βιώνουν σεξουαλικό εξαναγκασμό μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν σεξ. Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενοχή ή την απειλή αρνητικών συνεπειών για να πάρει αυτό που θέλει. Εναλλακτικά, μπορεί να υπόσχονται ανταμοιβές που μπορεί να είναι ή να μην είναι πραγματικές.

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε υπάρχουσες σχέσεις, αλλά ο καθένας μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων. Αν και δεν συνεπάγεται σωματική δύναμη, εξακολουθεί να είναι επιβλαβής.

Τι είναι ο σεξουαλικός καταναγκασμός;

Σεξουαλικός καταναγκασμός είναι όταν κάποιος πιέζει ένα άτομο για ερωτική συνεύρεση. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε είδους σχέση και ισχύει για κάθε είδους σεξ.

Το σεξ μπορεί να είναι καταναγκαστικό ακόμα κι αν κάποιος πει «ναι». Στον σεξουαλικό εξαναγκασμό, ένα άτομο κάνει σεξ επειδή αισθάνεται ότι πρέπει, παρά επειδή το θέλει.

Η φύση του σεξουαλικού εξαναγκασμού μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, από το να ζητάς επίμονα σεξ μέχρι κάποιος να ενδώσει σε απειλές βίας ή εκδίκησης. Καθώς ορισμένοι τύποι εξαναγκασμού δεν είναι προφανώς εκφοβιστικοί, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τον βιώνουν ή εμπλέκονται.

Σε τι διαφέρει από το μη καταναγκαστικό σεξ;

Το μη καταναγκαστικό σεξ περιλαμβάνει καταφατική συναίνεση. Αυτό σημαίνει ότι οι σεξουαλικοί σύντροφοι δίνουν ρητά και με ενθουσιασμό τη λεκτική συγκατάθεσή τους για σεξουαλικές δραστηριότητες χωρίς την επίδραση εξωτερικών πιέσεων. Συμφωνούν επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Άλλα χαρακτηριστικά του συναινετικού σεξ περιλαμβάνουν:

  • αμοιβαίος σεβασμός
  • δυναμική ίσης ισχύος
  • αυτονομία, που σημαίνει ότι όλοι οι εταίροι είναι ελεύθεροι να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις
  • χωρίς αίσθηση δικαιώματος, που σημαίνει ότι οι σύντροφοι δεν περιμένουν σεξ από τον σύντροφό τους
  • σωματική και συναισθηματική ασφάλεια

Οι ακούσιες σωματικές αντιδράσεις, όπως η στύση ή η λίπανση του κόλπου, δεν ισοδυναμούν με συναίνεση. Η αληθινή συναίνεση δεν είναι επίσης δυνατή εάν ένα άτομο αισθάνεται πίεση ή εκφοβισμό να πει «ναι» ή απλά δεν μπορεί να πει «όχι». Η σεξουαλική επαφή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι σεξουαλική επίθεση.

Παραδείγματα σεξουαλικού εξαναγκασμού

Ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να εξαναγκάσει σεξουαλικά κάποιον μέσω:

Παρενόχληση: Ζητώντας επανειλημμένα ερωτική επαφή από κάποιον όταν έχει εκφράσει αδιαφορία, είναι καταναγκαστική συμπεριφορά, ειδικά αν σκοπεύει να φθείρει κάποιον μέχρι να υποχωρήσει.

Ενοχές: Ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάποιον να νιώσει ένοχος που είπε όχι στο σεξ. Για παράδειγμα, μπορεί να τονίσουν πόσο καιρό έχει περάσει από την τελευταία φορά που έκαναν σεξ, να πουν ότι το άτομο του οφείλει σεξ ή ότι είναι υποχρέωσή του ως συντρόφου.

Ψέματα: Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει παραπληροφόρηση για να πείσει κάποιον να κάνει σεξ μαζί του. Μπορεί να χρησιμοποιούν μύθους σχετικά με τη συναίνεση για να πείσουν κάποιον ότι δεν έχει δικαίωμα να πει όχι, να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις ή να του πει ότι οι απαιτήσεις του ή οι καταναγκαστικές συμπεριφορές του είναι φυσιολογικές.

Απειλές για τη σχέση: Ένα άτομο μπορεί να απειλήσει να εγκαταλείψει μια σχέση εάν κάποιος δεν συναινέσει στο σεξ. Εναλλακτικά, μπορεί να παίξουν με τις ανασφάλειες του συντρόφου τους, όπως λέγοντας ότι είναι βαρετοί ή μη ελκυστικοί αν πουν όχι ή ότι θα αρχίσουν να είναι άπιστοι.

Εκβιασμός: Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος οπλίζει μυστικές πληροφορίες για ένα άτομο για να τον αναγκάσει να κάνει σεξ.
Για παράδειγμα, ο δράστης μπορεί να απειλήσει να δημοσιοποιήσει γυμνές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο εάν κάποιος δεν συναινέσει στο σεξ.

Φόβος και εκφοβισμός: Ένα άτομο μπορεί να συμπεριφέρεται με τρομακτικό ή εκφοβιστικό τρόπο όταν δεν μπορεί να πιέσει κάποιον για σεξ.

Ανισορροπία ισχύος: Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που αποκτά από τη δουλειά, την ιδιότητα ή τον πλούτο του για να εξαναγκάσει κάποιον. Μπορεί να απειλήσουν κάποιον με απώλεια εργασίας, χαμηλότερους βαθμούς, αμαυρωμένη φήμη ή άλλες αρνητικές συνέπειες εάν δεν συμφωνήσει. Εναλλακτικά, μπορεί να υπόσχονται ανταμοιβές και ευκαιρίες.

Χρήση ουσιών: Ένα άτομο μπορεί να ενθαρρύνει κάποιον να κάνει χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ για να τον κάνει να “συμμορφωθεί” και επομένως ευκολότερο να τον εξαναγκάσει σε σεξ. Εάν ένα άτομο κάνει σεξ με κάποιον ενώ είναι μεθυσμένος ή αναίσθητος, αυτό είναι βιασμός.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από σεξουαλικό καταναγκασμό;

Υπάρχει μικρότερη έρευνα για τον σεξουαλικό καταναγκασμό από άλλα είδη μη συναινετικού σεξ, αλλά αυτό που υπάρχει υποδηλώνει ότι είναι συχνό και πιο πιθανό να επηρεάσει ορισμένους ανθρώπους από άλλους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 σε Ισπανούς εφήβους διαπίστωσε ότι αν και άνδρες και γυναίκες ανέφεραν ότι ήταν θύματα εξαναγκασμού, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να εμπλακούν σε καταναγκαστική συμπεριφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες στάσεις συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καταναγκαστικής συμπεριφοράς, όπως:

  • μια πεποίθηση ότι οι σεξουαλικά καταναγκαστικές συμπεριφορές είναι φυσιολογικές
  • επιθυμία για εξουσία και έλεγχο
  • εχθρικός σεξισμός, ο οποίος προωθεί την ιδέα ότι οι άνδρες πρέπει να κυριαρχούν στις γυναίκες

Μια άλλη μελέτη του 2018 σημειώνει επίσης μια σχέση μεταξύ του σεξουαλικού εξαναγκασμού και του σεξισμού, ιδιαίτερα στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, όπου οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική της εξουσίας.

Είναι κακοποίηση ο σεξουαλικός εξαναγκασμός;

Εάν είναι μέρος ενός προτύπου, ο σεξουαλικός εξαναγκασμός είναι κακοποίηση. Σύμφωνα με τον οργανισμό υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας REACH, στο πλαίσιο των σχέσεων, ο όρος «κακοποίηση» περιγράφει οποιοδήποτε πρότυπο συμπεριφοράς που χρησιμοποιεί ένα άτομο για να αποκτήσει τον έλεγχο ή την εξουσία πάνω σε κάποιον άλλο.

Μερικές φορές, ο σεξουαλικός καταναγκασμός συμβαίνει μόνο μία φορά. Μπορεί να προκύψει από μια παρεξήγηση ή από κάποιον που πιστεύει σε μύθους σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό στις σεξουαλικές σχέσεις. Ωστόσο, εάν ένα άτομο δεν νοιάζεται ότι η συμπεριφορά είναι επιβλαβής ή συνεχίζει να το κάνει ανεξάρτητα, αυτό σηματοδοτεί μια καταχρηστική σχέση.

Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σεξουαλικό καταναγκασμό παράλληλα με άλλους τύπους κακοποίησης, όπως ο καταναγκαστικός έλεγχος. Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση ελέγχου σε πολλές πτυχές της ζωής του συντρόφου τους, όπως:

  • τι φορούν
  • πού πάνε
  • με ποιους συναναστρέφονται

Τα ταπεινωτικά ή προσβλητικά σχόλια και ο εξευτελισμός μπορεί επίσης να φθείρουν την αυτοεκτίμηση κάποιου.

Ανάρρωση από τον σεξουαλικό καταναγκασμό

Η ανάρρωση από τον σεξουαλικό εξαναγκασμό μπορεί να ξεκινήσει με τη συνειδητοποίηση ότι οι προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες δεν ήταν υγιείς ή ότι μια τρέχουσα σχέση περιλαμβάνει στοιχεία καταναγκασμού. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με αυτό. Μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως θλίψη, θυμό ή ενοχές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ακόμα κι αν κάποιος είπε «ναι» στο εξαναγκαστικό σεξ, δεν είναι δικό του λάθος.

Για να επεξεργαστεί αυτό που συνέβη, ένα άτομο μπορεί να:

  • μιλήσει σε έναν αξιόπιστο φίλο
  • μιλήσει σε μια δωρεάν, εμπιστευτική γραμμή βοήθειας για συμβουλές,
  • συνομιλήσει με έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στο σεξ
  • συμμετέχει σε μια ομάδα υποστήριξης

Για άτομα που βρίσκονται σε μια σχέση όπου έχει λάβει χώρα καταναγκασμός, μπορεί να:

  • ορίσουν έναν χρόνο με τον σύντροφό τους για να μιλήσουν για το σεξ και τη συναίνεση σε έναν ασφαλή χώρο
  • θέσουν όρια γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό
  • συζητήσουν τις συνέπειες του τι συμβαίνει όταν κάποιος ξεπερνά αυτά τα όρια
  • αναζητήσουν βοήθεια και μεσολάβησης από σύμβουλο σχέσεων

Ένα άτομο πρέπει να το κάνει αυτό μόνο εάν ο εξαναγκασμός δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προτύπου κακοποίησης. Εάν είναι, πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να κλιμακωθεί με την πάροδο του χρόνου και να είναι μοιραία. Το πιο ασφαλές πράγμα που μπορεί να κάνει ένα άτομο σε αυτή την κατάσταση είναι να παραμείνει ασφαλές και να αναζητήσει βοήθεια.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Απώλεια βάρους σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Μία ατελείωτη μάχη

Καινοτομία, ψηφιακή υγεία και πραγματικά δεδομένα: Πόσο βοηθάνε ασθενείς και οικονομία, οι ενστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.