Η στυγνή Νάντια, η πελαγωμένη Φλώρα και η… αλεπού Απόστολος

Ακούγονται συνεχώς κακίες από τις φαρμακευτικές, για την παραγωγικότατη πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, ενώ με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται η άλλη πρόεδρος Φλώρα Μπακοπούλου. Την ίδια ώρα ζούμε τη χρυσή εποχή του φαρμακείου.

Η στυγνή Νάντια

Την καλύτερη συνεργάτιδα για την εφαρμογή πιεστικής φαρμακευτικής πολιτικής βρήκε στη Νάντια Γκογκοζώτου το Μαξίμου, καθώς, όπως λέγαμε και την προηγούμενη φορά και όπως αποδεικνύεται και από τα πεπραγμένα της Επιτροπής, έχει πετύχει… εκπτωσάρες. Κοινώς μειώνει το clawback για τις φαρμακευτικές.

Βέβαια η πρόεδρος Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου φαίνεται να ακολουθεί ένα φοβερό πρωτόκολλο: «καλησπέρα, περάστε, έτσι κι αλλιώς θα δώσετε μέσω clawback-rebate το 65% και βάλε για το φάρμακό σας. Γιατί να το καθυστερούμε;».

Πετυχαίνει, λοιπόν, τον σκοπό της η καλλονή του ΕΟΦ-ΕΟΠΥΥ και οι διαπραγματευόμενοι παραδίδονται.

Βέβαια αναφέρουν ότι δεν τους μιλάει καλά. Και ότι έχει attitude έως και υπεροπτικό. Κι αυτό χαλάει πολλούς. Όπως και νά ‘χει, οι… θυσίες στον βωμό των υποχωρήσεων για τις δεσμεύσεις απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης επιτυγχάνονται.

Αλλά κι εσύ βρε Νάντια, άφηνέ τους να πουν και τον πόνο τους… Αλήθεια γνωρίζεις πόσο κόσμο μπορεί να στείλει στην ανεργία μια δική σου «τελεσίγραφη» απόφαση;

Υ. Γ.1: Για να είμαστε δίκαιοι, το να ζητάς εκπτώσεις είναι λογικό. Το να ζητάς προπληρωμή του clawback ίσως να μην αρέσει σε κάποιους, διότι ο υπολογισμός και η κατανομή του παραμένει αχαρτογράφητη περιοχή. Μήπως κάποιοι θα προτιμούσαν clawback αντί για εκπτώσεις;

Υ. Γ.2: Θα μιλήσει κανείς ποτέ για την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ανέλεγκτη δράση των γιατρών; Θάνο και Κυριάκο (Πιερρακάκη) η ευθύνη δική σας.

Χαμόγελα σαν του Joker για τον Απόστολο Βαλτά

Η καλύτερη δουλειά σήμερα είναι να έχεις φαρμακείο! Δεν μιλάμε μόνο για τις φοβερές πωλήσεις σε σκευάσματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ατομική υγιεινή και τα οποία μπήκαν στη ζωή μας και πωλούνται σαν “ζεστό ψωμί”.

Μιλάμε για το γεγονός ότι είναι πλέον άτυπα μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εμβόλιο γρίπης κανονικά και με το νόμο και χωρίς συνταγή. Κοινώς μια περαιτέρω διείσδυση στα μυστικά της ΗΔΙΚΑ. Και μάλλον έπεται και συνέχεια και για άλλα εμβόλια.

Αναζήτηση προσωπικού γιατρού επ’ αμοιβή.

Στο απυρόβλητο για τις ελλείψεις. Άνετη υποκατάσταση σε φάρμακα και δη σε εκείνα που είναι σε έλλειψη.

Κι έρχεται, ακούσαμε, και αύξηση του αριθμού των φαρμάκων, που θα είναι στην αρνητική λίστα, άρα θα παίρνουν όλο το ποσό του φαρμάκου και δεν θα περιμένουν από τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα σκευάσματα σιδήρου και βιταμίνης D που τα είχαμε συνηθίσει κάποιοι με συνταγή, θα τα βλέπουμε πιο πολύ άνευ.

Οι, δε, γιατροί που παλιά – αδίκως – ήταν στα κάγκελα, υποστηρίζοντας ότι τους ανταγωνίζονται οι φαρμακοποιοί, χωρίς να έχουν το σχετικό επιστημονικό προφίλ, που απαιτείται, δεν έχουν πει λέξη.

Καλά πάει η αγορά λοιπόν… Ε, αν χάσανε και κάτι από τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών, δεν πειράζει.

Πώς να μην χαμογελάει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς μετά από όλα αυτά; Τον βλέπουμε και σε καμιά θέση βουλευτή Λέσβου, λέμε τώρα.

Στενό το κοστούμι για την Φλώρα Μπακοπούλου

Εκ των προτέρων να πούμε ότι δεν θέλουμε να θίξουμε την γλυκύτατη καθηγήτρια Παιδιατρικής Φλώρα Μπακοπούλου, αλλά ως επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης των φαρμάκων, θα αναφερθούμε σε αυτήν.

Ιδιαίτερα βαρύ το φορτίο της, στο να τσεκάρει τα οφέλη των νέων φαρμάκων που έρχονται στη χώρα. Και είναι αυτή, που θα αποφασίσει στο τέλος, το αν αξίζει να αποζημιωθεί η όποια θεραπεία.

Βέβαια με τόσες διεθνείς αναφορές και εγκρίσεις για ένα φάρμακο, ελαφραίνει λίγο ο ρόλος της. Όμως δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα εγχώρια κριτήρια, τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικά; Ένα φάρμακο μπορεί να έχει όφελος για ένα ασθενή, όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για την καθημερινότητά του. Αυτό μας λένε και οι επιστήμονες ότι είναι μεγάλο κριτήριο.

Και ένα άλλο θέμα που θίξαμε και παραπάνω: θα πρέπει να βλέπει λίγο πιο ξεκάθαρα το πρακτικό όφελος, αν ένα φάρμακο θα πρέπει να μπει στην αρνητική λίστα ή όχι. Όχι στο τσουβάλιασμα, αλλά όχι και στην υπερπροστασία.

Βιομηχανία

Μιλήσαμε με εργαζόμενους σε διάφορες παραγωγικές μονάδες φαρμάκου (δεν είμαστε και εταιρεία δημοσκοπήσεων, βέβαια, αλλά προσπαθήσαμε να έχουμε αντικειμενικό δείγμα). Σχεδόν κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Σε άλλη στήλη θα σας πούμε πού εστιάζουν τα παράπονά τους.

Quiz

Αλήθεια γνωρίζετε ποιος είναι σήμερα ο Νο1 προμηθευτής των ελληνικών φαρμακείων; Όχι, δεν είναι πολυεθνική!

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης 

Αρεταιείο – Αιγινήτειο: Νέες εγκαταστάσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα

4+1 λόγοι που δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλυτοι, ακόμα και στο σπίτι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.