Αρεταιείο – Αιγινήτειο: Νέες εγκαταστάσεις στο νοσοκομειακό συγκρότημα

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον η νέα νοσοκομειακή εγκατάσταση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. Η νέα δομή λειτουργεί με την προσθήκη τριών ορόφων και την ανακατασκευή του ισογείου για την εγκατάσταση κλινικών και άλλων τμημάτων για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νευρολογικού και ψυχιατρικού αντικειμένου του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου και την διαμόρφωση του υπογείου χώρου για την εγκατάσταση του πρώτου σε Δημόσιο Νοσοκομείο Συστήματος Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyberknife).

Η τελετή εγκαινίων λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον Πρύτανη, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο την 20η Δεκεμβρίου. Στην τελετή συμμετείχαν ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, και ο Πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταιείου και του Αιγινητείου Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος. Επίσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, ο Διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Νικόλαος Στεφανής, η Διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας, καθηγήτρια Λία-Ευαγγελία Μουλοπούλου, η αναπλ. καθηγήτρια κ. Άννα Ζυγογιάννη, μέλη ΔΕΠ της Σχολής και ιδιαιτέρως των 2 ιστορικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και ο Διευθυντής της ΤΥΠΑ κ. Ιωάννης Μπαρμπαρέσος.

Πρύτανης ΕΚΠΑ

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τελετή εγκαινίων «Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ολοκληρώθηκε η κατασκευή και η λειτουργία 3 ορόφων και η ανακατασκευή του ισογείου για τις υπηρεσίες του Αιγινητείου Νοσοκομείου, καθώς και η διαμόρφωση του υπογείου χώρου για την εγκατάσταση του Συστήματος Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyberknife). Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) του Αιγινητείου Νοσοκομείου και το ΠΔΕ ΕΚΠΑ και για αυτό έχουμε την τιμή να έχουμε την Υπουργό Παιδείας ανάμεσά μας».

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως επεσήμανε τον μείζονα ρόλο του νοσοκομείου, τόσο στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών όσο και στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πανεπιστημίων αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. «Στεκόμαστε σταθερά αρωγοί στο έργο σας και προχωράμε στην αναβάθμιση υποδομών εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των ΑΕΙ της χώρας, καθώς και των πανεπιστημιακών μας νοσοκομείων», επεσήμανε. Η ίδια αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημειώνοντας ότι «το 2020 εντάχθηκαν επτά νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και τη μελέτη για ανέγερση νοσοκομειακών δομών στο Αρεταίειο».

Υπουργός Παιδείας

 

Αξίζει να τονισθεί ότι η προμήθεια του συστήματος Cyberknife έγινε με την ευγενική δωρεά της μεγάλης Ευεργέτιδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Ελένης Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου την οποία τίμησε δημόσια για την πολύτιμη προσφορά της ο Πρύτανης. «Η κυρία Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου», ανέφερε, «συνεχίζει τη σημαντική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για το Έθνος».

Εγκατάσταση CyberKnife στο «Αιγινητείο»

Το Cyberknife έχει τεράστια ευελιξία λόγω του ρομποτικού βραχίονα στον οποίο είναι προσαρτημένος ο γραμμικός επιταχυντής (6MV, 1000MU/λεπτό). Διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια στην στόχευση των όγκων καθώς η μηχανική στόχευση του ρομπότ έχει σφάλμα μικρότερο από ±0.06χιλιοστά. Διαθέτει μοναδική δυνατότητα παρακολούθησης (tracking) του στόχου σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, σε όλη την διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσει κακοήθεις και καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης για τους οποίους απαιτείται εξαιρετική ακρίβεια στην στόχευση και την ακτινοβόληση επειδή βρίσκονται κοντά σε κρίσιμες περιοχές που πρέπει να προστατευθούν από την ακτινοβολία.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εκτός από την προσθήκη των τριών ορόφων για την εγκατάσταση των κλινικών στο «Αιγινητείο» Νοσοκομείο και τη διαμόρφωση του υπογείου για την εγκατάσταση του CyberKnife, περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια εξοπλισμού, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της νέας τριώροφης πτέρυγας και την προμήθεια επιγραφής, επίπλων και συστημάτων σκίασης μέσω του ΠΔΕ. Παράλληλα, με τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ, την οποία ευχαρίστησε ο κ. Πρύτανης και ιδιαίτερα τον Διευθυντή της κ. Μπαρμπαρέσο, έχει δρομολογηθεί η επισκευή και ανακαίνιση του διατηρητέου κεντρικού κτηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου, η συντήρηση, διαμόρφωση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στα οποία λειτουργούν παραρτήματα του Αιγινητείου Νοσοκομείου και οι επισκευές ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κεντρικού κτηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου και των παραρτημάτων αυτού.

Το αίτημα για την ανέγερση του κτηρίου ξεκίνησε, βεβαίως, αρκετά χρόνια πίσω. Πολλά ήταν τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπερασθούν σε διάφορες φάσεις του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανέγερση έγινε σε οικόπεδο που αγόρασε το ΕΚΠΑ για το σκοπό αυτό.

Στρατηγικό Σχεδίο Ανάπτυξης σε Αρεταιείο και Αιγινήτειο

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε σχετικά, καταλήγοντας στον χαιρετισμό του: «Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Καθηγητή Δημήτρη Βασιλόπουλου, καθώς και των καθηγητών Γεωργίου Παπαδημητρίου, Ελευθέριου Σταμπουλή, Ιωάννη Ευδοκιμίδη, Χαράλαμπου Παπαγεωργίου, Λεωνίδα Στεφανή και Νικόλαου Στεφανή. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη συμβολή του αείμνηστου Καθηγητή Δημήτρη Βασιλόπουλου ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό μέρος από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη ριζική ανακαίνιση του Αιγινήτειου και ήταν αυτός που οραματίστηκε και συνέβαλλε ουσιαστικά στην ανέγερση αυτού του κτιρίου τη λειτουργία του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα.

Ως Πρόεδρος της Εφορείας στο νοσοκομείο Αιγινήτειο, με τον Καθηγητή Βασιλόπουλο Αντιπρόεδρο, ενθυμούμαι τις άοκνες προσπάθειές μας, πρώτα από όλα για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της μελέτης και στη συνέχεια της κατασκευής του Κτιρίου και για να πάρουμε την άδεια οικοδόμησης.

Η προσωπική μου σχέση τόσο με το Αιγινήτειο όσο και με το Αρεταίειο είναι πολύ στενή δεδομένου ότι διετέλεσα για 4 χρόνια (2007-2011) Πρόεδρος της Εφορείας των δύο Νοσοκομείων. Συνεργάστηκα στενά με τους Αντιπροέδρους και τα μέλη της Εφορείας, όλους τους συναδέλφους, το Διοικητικό και Τεχνολογικό προσωπικό για όλα τα έργα, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη στα νοσοκομέια, Αρεταιείο και Αιγινήτειο.

Με σταθερότητα, συνέχεια και συνεργασία συνεχίζουμε στο Πανεπιστήμιό μας. Όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν, όπως και όσα είναι σε εξέλιξη, καθώς κι οι προγραμματιζόμενες προμήθειες εξοπλισμού, ενισχύουν, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, δομές, υποδομές και λειτουργίες, έτσι ώστε να στηρίζεται σταθερά η εξωστρέφεια του Ιδρύματος και κυρίως το διδακτικό, το ερευνητικό έργο και το ευρύτερα κοινωνικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω όλους εσάς για τις άοκνες προσπάθειές σας με τη στενή μας συνεργασία να κάνουμε το Πανεπιστήμιό μας καλύτερο».

Διαβάστε επίσης 

Έκθεση ΕΟΔΥ για αναπνευστικές λοιμώξεις: Αύξηση γρίπης, μείωση κρουσμάτων COVID-19

Σε έλλειψη φάρμακο για παχυσαρκία και διαβήτη – Πότε θα έρθει, σε απόγνωση οι ασθενείς

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.