12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε, όταν καθαρίζετε την κουζίνα

Όταν καθαρίζετε την κουζίνα σας, δηλαδή κάθε τρεις και λίγο, υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν πρέπει να κάνετε. Τα βρώμικα πιάτα πρέπει να πλένονται, τα ψίχουλα πρέπει να καθαρίζονται από τους πάγκους και τα δάπεδα πρέπει να σκουπίζονται.

Αλλά το πώς, ακριβώς, θα κάνετε τον καθαρισμό, είναι λίγο προσωπική επιλογή. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να καθαρίζουν την κουζίνα τους καθημερινά, αφιερώνοντας δέκα λεπτά κάθε βράδυ, για να διατηρούν τα πάντα τακτοποιημένα.

Άλλοι προτιμούν να κάνουν ένα γερό καθάρισμα τα Σαββατοκύριακα, αφήνοντας την κουζίνα αστραφτερή και έτοιμη για την εβδομάδα που έρχεται. Και φυσικά σε πολλούς αρέσει να αναθέτουν το όλο θέμα σε εξωτερικούς συνεργάτες!

Όποια κι αν είναι η ρουτίνα σας, όταν καθαρίζετε την κουζίνα, ο σκοπός είναι να το κάνετε αποτελεσματικά και σωστά.

Αποφύγετε αυτά τα 12 λάθη για μια λαμπερή, πεντακάθαρη κουζίνα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε την κουζίνα

1.Μην χρησιμοποιείτε για τα πάντα το σφουγγάρι της κουζίνας σας

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το σφουγγάρι για διάφορες εργασίες, από τον καθαρισμό πολύτιμων πιάτων από πορσελάνη μέχρι το τρίψιμο του φούρνου μικροκυμάτων. Επιλέξτε ένα σφουγγάρι για κάθε δουλειά και μην βασίζεστε στο γεγονός ότι το καθαρίζετε πριν το χρησιμοποιήσετε σε κάτι άλλο πλην του νεροχύτη. Ένα βρώμικο σφουγγάρι ή πανί απλώς θα διασπείρει βακτήρια. Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να καθαρίσετε το σφουγγάρι σας στο πλυντήριο πιάτων — και σίγουρα μην το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων!

2. Μην ξεπλένετε καλά τα πιάτα σας πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων

Μην ξεπλένετε κάθε κομμάτι φαγητού από τα πιάτα σας πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων λειτουργούν καλύτερα όταν παραλείπετε εντελώς αυτό το βήμα. Οι επαγγελματίες λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα πεντακάθαρα πιάτα ενεργοποιούν το πλυντήριο πιάτων σας για να λειτουργεί σε πιο σύντομο κύκλο (που μπορεί να μην δείτε τα καθαρά αποτελέσματα που επιθυμείτε) και ότι το ξέπλυμα σπαταλά περίπου 23 λίτρα νερού το χρόνο!

3. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά σε πάγκους από γρανίτη

Τα καθαριστικά με βάση το κιτρικό οξύ, το ξύδι, τα λευκαντικά ή άλλα λειαντικά προϊόντα μπορούν να βλάψουν τους πάγκους από γρανίτη.

4. Μην παραλείπετε το καθάρισμα από τα λίπη

Όταν μαγειρεύετε, τηγανίζετε ή ψήνετε, αναμφίβολα έχετε λίπος στις συσκευές και τους πάγκους. Είναι αντιαισθητικό, κολλώδες και παγιδεύει τη σκόνη, δημιουργώντας ζόρικο χάος στην κουζίνα. Αφαιρείτε τακτικά τα λίπη μετά το μαγείρεμα. Επιλέξτε το αγαπημένο σας καθαριστικό προϊόν και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά μέτρα για να απαλλαγείτε από τη βρωμιά.

5. Μην αγνοείτε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων σας

Ναι, πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων σας. Μην ανησυχείτε — αυτή είναι μια από εκείνες τις δουλειές που πρέπει να γίνονται μόνο μία φορά το μήνα. Αλλά το να απαλλαγείτε από το σκουπίδι που μπορεί να φράξει τα φίλτρα, τους ψεκαστήρες και τις αποχετεύσεις του πλυντηρίου πιάτων σας είναι ζωτικής σημασίας.

6. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε την καφετιέρα

Δεν πρέπει να μπαίνει τίποτα ανάμεσα σε εσάς και το πρώτο φλιτζάνι του καφέ. Ειδικά εναποθέσεις σκληρού νερού, υπολείμματα και άλλα σκουπίδια που μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου στην καφετιέρα σας. Μην ξεχνάτε λοιπόν να καθαρίζετε συχνά την καφετιέρα .

7. Μην καθαρίζετε πρώτα το πάτωμα της κουζίνας

Ξεκινήστε με τα πιάτα, σκουπίστε τα ντουλάπια και τις συσκευές, καθαρίστε τους πάγκους και μετά καθαρίστε οτιδήποτε έχει πέσει στο πάτωμα. Εάν μια σκούπα είναι η επιλογή σας για τον καθαρισμό του δαπέδου, δοκιμάστε ένα άλλο εργαλείο, όπως ηλεκτρική σκούπα ή υγρή σφουγγαρίστρα για να έχετε ένα πιο σχολαστικά καθαρό πάτωμα κουζίνας σε λιγότερο χρόνο.

8. Μην ξεχνάτε τον νεροχύτη της κουζίνας

Ο νεροχύτης σας μπορεί να φαίνεται καθαρός, αλλά η όψη του μπορεί να παραπλανήσει. Ανάμεσα στα βρώμικα πιάτα, τα βακτήρια από τις πρώτες ύλες και το πλύσιμο των χεριών, οι νεροχύτες της κουζίνας όπως και η βρύση και το στόμιο επίσης, είναι από τα πιο γεμάτα μικρόβια μέρος στο σπίτι σας και πρέπει να τρίβονται και να απολυμαίνονται.

9. Μην παραλείπετε πόμολα, λαβές και διακόπτες

Πλένετε τα χέρια σας στην κουζίνα, επομένως φροντίστε να πλένετε και ό,τι αγγίζουν τα χέρια σας στην κουζίνα. Τα πόμολα, οι λαβές του ψυγείου, τα συρτάρια και οι διακόπτες φώτων της κουζίνας χρειάζονται όλα ένα καλό τρίψιμο και απολύμανση.

10. Μην βάζετε μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων

Φορτώνετε τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων, αλλά όχι δεν πρέπει να το κάνετε αυτό! Αφήστε αυτό το βρώμικο μαχαίρι της κουζίνας στο νεροχύτη. Αν θέλετε να διατηρείτε τα μαχαίρια της κουζίνας σας αιχμηρά και τις λαβές τους σε καλή κατάσταση, μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Αντίθετα, πλύντε τα στο χέρι και φροντίστε να τα στεγνώσετε αμέσως μετά, καθώς πρέπει να φυλάσσονται στεγνά.

11. Μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας ηλεκτρικής σκούπας

Είτε καθαρίζετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, είτε μαζεύετε τα ψίχουλα κάτω από το τραπέζι, είτε καθαρίζετε το σημείο πίσω από το ψυγείο, η ηλεκτρική σκούπα, ειδικά αν διαθέτει εξάρτημα με ραβδί για δυσπρόσιτα σημεία, είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

12. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου σας

Αυτή η λειτουργία αυτοκαθαριζόμενου φούρνου φαίνεται αρκετά εύκολη, αλλά μπορεί να θέλετε να την παραλείψετε. Ο καπνός και οι αναθυμιάσεις μπορεί να είναι ένα πρόβλημα και η διαδικασία μπορεί να μην αφαιρέσει όλη τη βρωμιά. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε αυτή τη λειτουργία κάποια στιγμή, θα πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο σας όπως και τη λιπαρή πόρτα του φούρνου, πολύ συχνά.

Πηγή: southernliving.com

Διαβάστε επίσης

Η στυγνή Νάντια, η πελαγωμένη Φλώρα και η… αλεπού Απόστολος

Επελαύνει η γρίπη, αλλά η COVID-19 “ετοιμάζεται” για… ποδαρικό την Πρωτοχρονιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.