Επελαύνει η γρίπη, αλλά η COVID-19 “ετοιμάζεται” για… ποδαρικό την Πρωτοχρονιά

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μισή Ελλάδα είναι στο κρεβάτι. Οι ιώσεις είναι στο peak τους και ακόμη κι εκείνοι που δεν πάνε στον γιατρό ή σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο – άρα δεν καταγράφονται επίσημα ως περιστατικά – υποφέρουν στο σπίτι τους. Η γρίπη επελαύνει κανονικά, αλλά η έκπληξη αναμένεται στην Πρωτοχρονιά, οπότε εκτιμάται ότι η COVID-19 θα μας κάνει… ποδαρικό…

- Advertisement -

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρουν στη χθεσινή έκθεσή τους ότι τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα δείχνουν επιδείνωση της COVID-19 μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, που διαφαίνεται νέα αυξητική τάση. Ανάλογη εικόνα αναμένεται στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία και στη Σουηδία.

Πρωτοχρονιά με έξαρση COVID-19;

Ιδιαίτερα ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών κατά 7%, που γεμίζουν τα νοσοκομεία. Στο ίδιο διάστημα η μέση ηλικία των διασωληνωμένων με κορωνοϊό SARS-CoV-2 ανήλθε στην Ελλάδα στα 77 χρόνια της ηλικίας, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί το 2022.

- Advertisement -

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως η χώρα μας έχει δείκτη 14ημέρου 652 κρούσματα COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι της μέσης ευρωπαϊκής αναλογίας που είναι 427, και πως διατηρεί την έκτη υψηλότερη θέση.

Τα καλέσματα στα σπίτια, που είθισται να γίνονται τις μέρες των γιορτών, καθώς και οι επαφές με ευάλωτα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας αυξάνουν γεωμετρικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, όπως και όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. “Ήρθε ο καιρός να ξαναβάλουμε μάσκα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά επιστήμονες στους NY Times.

Πολύ ψηλά και στους θανάτους

Εν τω μεταξύ η χώρα μας ακροβατεί μεταξύ των πρώτων θέσεων στην Ευρώπη σε θανάτους, που σχετίζονται με την COVID-19. Μέχρι πρότινος κατείχε σχεδόν σταθερά την πρώτη θέση, πλέον είναι στην τρίτη, με 27,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού – να σημειωθεί ότι η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι 10,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από 12 έως 18 Δεκεμβρίου τα κρούσματα COVID-19 μειώθηκαν στη χώρα μας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα γρίπης, ειδικά μεταξύ των παιδιών ηλικίας από 5 έως 14 χρόνων. Το στέλεχος του ιού, το οποίο κυριαρχεί, είναι το Α(Η3Ν2).

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου

Τι να προσέχετε, όταν αγοράζετε τρόφιμα εν όψει Χριστουγέννων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.