Κρυοθεραπεία: Έχει πραγματικά οφέλη ή είναι ακόμα μια μόδα ευεξίας;

Η θεραπεία με κρυοθεραπεία έχει γίνει μια δημοφιλής πρακτική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην αθλητική αποκατάσταση όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν την κρυοθεραπεία ως αποτελεσματική μέθοδο για τη βελτίωση του μυϊκού τόνου και την επιτάχυνση της αναγέννησης μετά από τραύμα. Οι προσπάθειες για χρήση κρυοθεραπείας στοχεύουν στην απαλλαγή από μυϊκό πόνο, διάστρεμμα και πρήξιμο μετά από βλάβη μαλακού ιστού ή χειρουργική επέμβαση, εξηγεί η παθολόγος Majdoline Jayushe, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai Faculty Practice Primary Care Associates.

Έχει τεκμηριωθεί ότι η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, την αποκατάσταση της ενέργειας, τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του στρες.

Είναι μια θεραπεία αρκετά γνωστή για την καύση λίπους και τις αναλγητικές ιδιότητές της που λαμβάνονται μέσω της έκθεσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία διεγείρει τους υποδοχείς του δέρματος, ενεργοποιώντας την αντίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο απελευθερώνει ενδορφίνες, που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα (φυσικοί αναστολείς πόνου και βελτιώνουν τη διάθεση).

Επίσης, η κρυοθεραπεία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και των λεμφών, ανακουφίζει τη φλεγμονή καθαρίζοντας από τοξίνες και μεταβολικά προϊόντα, παρέχοντας στο αίμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την τόνωση της κυτταρικής επιδιόρθωσης σε όλο το σώμα, λέει ο Jeffrey Kutcher, MD, νευρολόγος που ειδικεύεται στην αθλητική ιατρική στο Henry Ford Health στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Οφέλη κρυοθεραπείας

Αποκατάσταση μυών

Η φλεγμονή είναι η μέθοδος με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά μια μόλυνση. Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στα ερεθίσματα, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με προβλήματα όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η άνοια και η αρθρίτιδα. Έτσι, η καταπραϋντική ιδιότητα της ολόσωμης κρυοθεραπείας ως προς τις φλεγμονές θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.

Πρόληψη της άνοιας

Δεδομένου ότι η κρυοθεραπεία καταπραΰνει τη φλεγμονή, υπάρχει πιθανότητα να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Ένα ακαδημαϊκό έγγραφο του 2012 προτείνει ότι η κρυοθεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την άνοια, την ήπια γνωστική εξασθένηση και άλλες σχετικές με την ηλικία μορφές γνωστικής μείωσης.

Ανακούφιση από τον πόνο και αποκατάσταση μυών

Η κρυοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο καθώς και στις αρθρώσεις και στις μυϊκές διαταραχές όπως η αρθρίτιδα. Επιπλέον, βοηθά στην ταχύτερη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γιατροί έχουν συμβουλεύσει την εφαρμογή παγοκυττάρων σε κατεστραμμένες και επώδυνες μυϊκές περιοχές, καθώς όταν αφαιρεθεί το πακέτο, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, βοηθώντας στην επούλωση και την ανακούφιση από τον πόνο. Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες σε τομείς όπως η κρυοθεραπεία και η ψυχική υγεία υποστηρίζουν επίσης αυτή την υπόθεση.

Μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος

Μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος γνωστή ως έκζεμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φαγούρες ξηρές περιοχές στο δέρμα. Το 2019, έγινε μια μικρή μελέτη για άτομα με έκζεμα που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν φάρμακα και δοκίμασαν κρυοθεραπεία. Πολλοί από αυτούς έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος, αν και ορισμένοι παραπονέθηκαν για κρυοπαγήματα σε μικρές περιοχές του δέρματος.

Θεραπεία ημικρανίας

Η κρυοθεραπεία ενάντια σε πονοκέφαλο που πραγματοποιείται στο λαιμό, μπορεί να αποτρέψει ημικρανίες. Σε μια μελέτη του 2013, οι επιστήμονες εφάρμοσαν την κρυοθεραπεία στους λαιμούς των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες. Αυτή η θεραπεία μείωσε τον πόνο τους.

Απώλεια Βάρους

Η κρυοθεραπεία από μόνη της δεν θα προκαλέσει απώλεια βάρους, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει. Θεωρητικά, η ψύξη του σώματος το κάνει πιο σκληρό, ενεργοποιώντας τις λανθάνουσες δυνατότητες ανάκτησης για να διατηρείται ζεστό. Λίγα λεπτά στο κρύο μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό για όλη την ημέρα. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον κρύο καθώς ο μεταβολισμός τους έχει προσαρμοστεί και επιταχυνθεί ως απάντηση στις κρύες θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι η κρυοθεραπεία βοηθά στον πόνο των μυών, μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση της φυσικής κατάστασης μετά από τραυματισμό. Αυτή η πιθανή απώλεια βάρους περιορίζεται σε άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω του πόνου.

Κρυοθεραπεία: Αντενδείξεις και παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες της κρυοθεραπείας είναι το μούδιασμα, γνωστό και ως “μυρμήγκιασμα”, η ερυθρότητα και ο ερεθισμός της επιδερμίδας. Αυτές οι παρενέργειες είναι σχεδόν πάντα προσωρινές. Ωστόσο, εάν δεν υποχωρήσουν εντός 24 ωρών, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν μερικές αρνητικές παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε ένα κρύο ντους., αναφέρει η Jayushe και εξηγεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως οποιαδήποτε στιγμή πάνω από 15 λεπτά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποθερμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη των νεύρων και τραυματισμό.

Εάν χρησιμοποιείτε παγοκύστη ή παγόλουτρο στο σπίτι, δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζετε τον πάγο στην πάσχουσα περιοχή για περισσότερο από 20 λεπτά χωρίς διακοπή. Τυλίξτε τις παγοκύστες σε μια πετσέτα για να μην ερεθίσετε το δέρμα σας.

Όσοι υποφέρουν από διαβήτη ή οποιεσδήποτε καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεύρα πρέπει να αποφεύγουν την κρυοθεραπεία, λέει ο Kutcher και προσθέτει ότι, όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με οποιαδήποτε μορφή κρυοθεραπείας και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Διαβάστε επίσης

Μούδιασμα στα άκρα: Πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει;

5+1 tips για σωστή στάση σώματος στην τηλεργασία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.