Αυτοεξέταση μαστού: Το σημείο που οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν να ψηλαφίσουν

Η αυτοεξέταση μαστού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του μαστού και αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ίασης της ασθένειας.Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Ο λόγος είναι πως συμβάλλει στην επαγρύπνηση των γυναικών σχετικά με την υγεία των μαστών τους. Ταυτοχρόνως τις βοηθά να κατανοήσουν τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών τους. Με αυτόν τον τρόπο μια γυναίκα μπορεί να αναγνωρίσει πιο σύντομα και εύκολα οποιαδήποτε αλλαγή δει, νιώσει ή ψηλαφήσει στο μαστό της και να την αναφέρει στον ιατρό της.

Το σημείο που οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν να ψηλαφίσουν

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημείο, το οποίο οι γυναίκες συχνά παραβλέπουν όταν κάνουν τον αυτοέλεγχο του στήθους τους, και δεν είναι άλλο από τις μασχάλες.

Η Δρ. Janet Yeh, επίκουρη καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine και επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής ογκολογίας του μαστού στο NYU Langone Hospital-Brooklyn, θεωρεί ότι πολλές από εμάς ξεχνάμε αυτό το σημείο επειδή δεν το θεωρούμε μέρος του στήθους μας. Εντούτοις, όπως επισημαίνει, «είναι συνδεδεμένο με το στήθος, επομένως είναι σημαντικό να το ελέγξετε κι αυτό. Εάν έχετε καρκίνο του μαστού, συνήθως ξεκινάει πρώτα στο στήθος και στη συνέχεια εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, αλλά έχουμε δει καταστάσεις όπου εμφανίζεται πρώτα στις μασχάλες ή μόνο εκεί. Είναι σπάνιο και ασυνήθιστο, αλλά σίγουρα συμβαίνει».

«Οι διευρυμένοι λεμφαδένες μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός πιο ευμεγέθους μπιζελιού ή μιας μικρής μπάλας», εξηγεί ο Kamal. Συνεπώς εάν ψηλαφήσουμε κάτι τέτοιο στην περιοχή της μασχάλης, θα πρέπει να το αναφέρουμε στον γιατρό μας.

Πότε και πώς πραγματοποιείται η αυτοεξέταση μαστού:

Η αυτοεξέταση γίνεται την πρώτη βδομάδα, αφού τελειώσει η περίοδος, οπότε και οι μαστοί είναι πιο μαλακοί και ανώδυνοι

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να κάνουν την εξέταση κάθε πρώτη του μήνα

Η εξέταση ξεκινά απέναντι από τον καθρέπτη παρατηρώντας τους μαστούς οπτικά για αλλαγή στην μορφολογία τους, το χρώμα, την υφή του δέρματός τους ή του μεγέθους τους. Σημειώνεται, πως ο ένας μαστός ποτέ δεν είναι ίδιος με τον άλλο. Η μεταβολή στο μέγεθός τους μας ενδιαφέρει.

Στη συνέχεια βάζετε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και παρατηρείτε ξανά τα ανωτέρω

Δέρμα που γίνεται σαν φλοιός πορτοκαλιού ή παρουσιάζει εισολκή – σαν κάτι να το τραβά προς τα μέσα- σας κινητοποιούν και οφείλετε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας

Στη συνέχεια βάζετε το σύστοιχο, με τον προς εξέταση μαστό, χέρι πίσω από το κεφάλι και με τα 3 μεσαία δάκτυλα του άλλου χεριού ξεκινάτε την ψηλάφηση

Η ψηλάφηση γίνεται με κυκλικές κινήσεις συστηματικά σε όλη την επιφάνεια του μαστού από έξω προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω καθώς και στην μασχαλιαία χώρα

Στη συνέχεια πιέστε την θηλή και παρατηρείστε για τυχόν έκκριμα

Επαναλαμβάνουμε και στον άλλο μαστό

Η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται και στο κρεβάτι, ενώ είστε ξαπλωμένη

Οτιδήποτε σας προβληματίσει (μόρφωμα ή έκκριμα) ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας

Πώς να ελέγξεις την περιοχή της μασχάλης

Όσον αφορά στον τρόπο που εξετάζουμε την περιοχή της μασχάλης, οι γιατροί συνιστούν τα ίδια είδη τεχνικών που χρησιμοποιούμε για το στήθος μας.

Στεκόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και κοιτάζουμε το στήθος μας από κοντά. Μπροστά, δεξιά και αριστερά, και συγκριτικά δεξιά με αριστερά: Δέρμα, σχήμα – μέγεθος και θηλές έχουν αλλαγές;

Πρώτα με τα χέρια στο πλάι.

Έπειτα με τα χέρια ψηλά.

Τέλος, με τα χέρια στη μέση και γέρνοντας λίγο προς τα εμπρός.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του Μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Το σαρδάμ του Μιχάλη, το ανήσυχο γεύμα της Αγαπηδάκη και o «συνωστισμός» για τον ΕΟΦ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.