Νegging: Η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση σε μία σχέση

“Τελικά, έχεις ενδιαφέρον σαν άτομο, δεν το περίμενα αυτό”. Ίσως σε αυτή τη φράση να μη βρίσκεις κάτι περίεργο, κάτι λάθος. Σωστά; Όμως, στην πραγματικότητα αυτή η “αθώα” διαπίστωση, μόνο αθώα δεν είναι όταν αφορά τη σχέση σου. Γιατί αυτός που σ’ το λέει, με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να σε μειώσει, να σε προσβάλει και ταυτόχρονα να σε κάνει να νιώσεις μια ανακούφιση που τελικά έχεις ενδιαφέρον και ανέτρεψες την αρχικά του άποψη.

Η παραπάνω φράση είναι ένα από τα πάρα πολλά παραδείγματα της συναισθηματικής χειραγώγησης σε μια σχέση που είναι γνωστή και ως negging και τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην εποχή των dating apps αλλά και των social media, παίρνει τη μορφή… μάστιγας.

Τι είναι η ύπουλη συναισθηματική χειραγώγηση σε μία σχέση

“Το Negging είναι και αυτό μία συναισθηματική κακοποίηση και μάλιστα στην πιο ύπουλη μορφή της, μιας και τα σημάδια για να το καταλάβεις, δεν είναι εμφανή. Και μάλιστα, αυτός που ασκεί πάνω σου αυτή τη συναισθηματική χειραγώγηση, ξέρει πολύ καλά πώς να παίξει με την ψυχολογία σου”, λέει ο Timothy J. Legg, PhD, PsyD.

Έχει τον τρόπο να σε μειώνει και την ίδια στιγμή, στην ίδια φράση να σε… ανεβάζει στα μάτια του. Αλλά να γεμίζει με ανασφάλειες εσένα. Μάλιστα, όταν ο χειραγωγός θα σε έχει υπό τον συναισθηματικό του έλεγχο, εσύ θα αναρωτιέσαι μήπως είσαι υπερβολική, μήπως παρεξηγείς τα λόγια του ή τις πράξεις του, μήπως παρά είσαι ευαίσθητη.

Η συναισθηματική αυτή χειραγώγηση μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της γνωριμίας. Σε αυτή την περίπτωση στόχος του θύτη είναι να σε εντυπωσιάσει, να φανεί καλύτερός σου, πως είναι κατά κάποιο τρόπο ένα “λαχείο” που σου έτυχε. Μάλιστα, εδώ ο θύτης έχει ως δικαιολογία το χιούμορ. Και καλά πλάκα έκανα. Τον τελευταίο καιρό, ειδικά στις dating apps, το negging έχει γίνει φρικτή τάση.

Αλλά και μέσα στη σχέση και κατά τη διάρκειά της, η συναισθηματική χειραγώγηση κάνει την εμφάνισή της, ενώ αυτό δεν αφορά μόνο τις ερωτικές σχέσεις, αλλά όλων των ειδών: φιλικές, εργασιακές ακόμα και οικογενειακές.

Πώς να αναγνωρίσετε τα “αθώα” σημάδια

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις τα σημάδια. Γι’ αυτό και θεωρείται μία ύπουλη συναισθηματική κακοποίηση. Ωστόσο, παρακάτω μπορείς να δεις κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

Σε προσβάλλουν με κομπλιμέντα
“Συνήθως, δεν βγαίνω με γυναίκες όπως εσύ, αλλά για εσένα θα κάνω μία εξαίρεση”

“Είσαι όμορφη σήμερα. Καλή η προσπάθειά σου”

“Είσαι ωραία ντυμένη σήμερα, δεν το περίμενα από εσένα”

“Οι πρώην μου ήταν όλες μοντέλα. Σου αναγνωρίζω ότι με… τύλιξες”

“Αν και δεν είσαι η Σκάρλετ Γιόχανσον, αυτό σου πάει πολύ”

Σε προσβάλλουν με τη μορφή ερώτησης
“Αλήθεια, θα το φορέσεις αυτό;”

“Πραγματικά, δεν σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Σωστά;”

Και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι πως αν πεις ότι σε ενοχλεί αυτό, ρίχνει το φταίξιμο σε εσένα. Πως είσαι υπερβολική, ευέξαπτη ακόμα και παρανοϊκή.

Διαβάστε επίσης

Τι έδειξε μελέτη για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί παγκοσμίως μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων

“Αν είχα ακούσει τη γιατρό μου, σήμερα δεν θα ζούσα”: Η ιστορία μίας γυναίκας με καρκίνο που προκαλεί θυμό!

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.