Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο; Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται

Όλοι ιδρώνουμε. Αλλά κάποιοι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές στιγμές όπου οι μασχάλες, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματός μας είναι εμφανώς ιδρωμένα.

Η υπερβολική εφίδρωση είναι γνωστή ως υπεριδρωσία, μια κατάσταση όπου οι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματός σας είναι υπερδραστήριοι. Μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε σε σημεία όπου άλλοι άνθρωποι δεν θα το έκαναν, και σε στιγμές που δεν είναι βολικές.

Περίπου το 2% έως 5% των ανθρώπων έχουν υπεριδρωσία. Αλλά αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν για τα συμπτώματά τους, παρόλο που έχουν πρόβλημα να ελέγξουν τον ιδρώτα τους.

Η νοσηλεύτρια Melissa Holtz, CNP, μιλά στο health.clevelandclinic.org, για το γιατί μπορεί να ιδρώνετε πολύ και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση της υπερβολικής εφίδρωσης.

Γιατί οι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο;

Ο ιδρώτας σας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει επίσης χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Και όταν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι πολύ υψηλή, οι ιδρωτοποιοί αδένες σας αρχίζουν να λειτουργούν για να δροσίσουν το σώμα σας. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να διατηρήσετε το σώμα σας στους 37 βαθμούς Κελσίου.

«Η εφίδρωση βοηθά πραγματικά στη θερμική ρύθμιση του σώματός σας, στην ενυδάτωση του δέρματος και βοηθά στην ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών μας», εξηγεί η Holtz.

Όταν έχετε υπεριδρωσία, οι ιδρωτοποιοί αδένες σας δουλεύουν πολύ σκληρά, παράγοντας ιδρώτα που δεν χρειάζεστε.

«Όταν ιδρώνουμε πάρα πολύ, θεωρείται ότι είναι μια μη φυσιολογική ή υπερβολική κεντρική απόκριση σε φυσιολογικά συναισθηματικά ή σωματικά ερεθίσματα», λέει η Holtz. «Συνήθως οι ίδιοι οι αδένες είναι φυσιολογικοί. Απλώς έχετε μια υπερβολική απάντηση σε φυσιολογικά ερεθίσματα».

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει τις ακόλουθες περιοχές:

Παλάμες των χεριών σας

Πέλματα των ποδιών σας

Μασχάλες

Πρόσωπο

Στήθος

Βουβωνικη χωρα

Μέτωπο

Λόγοι που οι άνθρωποι μπορούν να ιδρώνουν περισσότερο

Ασκηση

Όταν γυμνάζεστε και ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται. Αυτό το λάκτισμα ξεκινά τους ιδρωτοποιούς αδένες σας και αρχίζετε να ιδρώνετε. Κατά μέσο όρο, μπορεί να χάσετε περίπου 2 λίτρα υγρών κατά την άσκηση. Το να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας είναι το κλειδί για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών και την ψύξη του σώματός σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Καιρός

Όλοι μπορούμε να σχετιστούμε με εκείνες τις ζεστές, υγρές μέρες του καλοκαιριού όπου μόνο ένα σύντομο ταξίδι έξω μας έχει ως αποτέλεσμα να γίνουμε ιδρωμένοι. Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυξάνονται οι πιθανότητές μας να ιδρώσουμε. Επίσης, ο ζεστός, υγρός αέρας δυσκολεύει την εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα σας.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μόνο ενός ποτού, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε. Εάν υποφέρετε από στέρηση αλκοόλ, μπορεί να έχετε υπερβολική εφίδρωση και ακόμη και νυχτερινές εφιδρώσεις.

«Η κατανάλωση αλκοόλ διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος», λέει η Holtz. «Αυτό προκαλεί ορμονικές διαταραχές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εφίδρωση».

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να σας κάνουν να ιδρώσετε. Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να είναι η αιτία, μπορείτε να συζητήσετε επιλογές με το γιατρό σας.

Ανησυχία

Οι ορμόνες του στρες μπορούν να ενεργοποιήσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Ανεβάζουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών σας.

Ορμόνες

Έχετε ακούσει για εξάψεις – ή μπορεί να τις έχετε βιώσει μόνοι σας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας ανεβαίνουν και πέφτουν. Αυτό καθιστά δύσκολο για τον υποθάλαμο σας, μια περιοχή στον εγκέφαλό σας που ελέγχει τη θερμοκρασία, να γνωρίζει εάν χρειάζεται να κρυώσει το σώμα σας ή όχι. Το αποτέλεσμα είναι οι εξάψεις – το σώμα σας πιστεύει ότι υπερθερμαίνεται και έτσι οι ιδρωτοποιοί αδένες σας υπερλειτουργούν. Μπορεί να αισθάνεστε ζεστό, κολλώδες και ιδρωμένο.

Πυρετός

Εάν είστε άρρωστοι, το σώμα σας ανεβάζει τη θερμοκρασία του κατά μερικούς βαθμούς. Μπορεί να νιώσετε ρίγη στην αρχή καθώς το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει οποιοδήποτε μικρόβιο μπορεί να έχετε. Στη συνέχεια, καθώς ο πυρετός σας σπάει, θα αισθανθείτε ζεστό και ιδρωμένο καθώς το σώμα σας εργάζεται για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του πίσω στο φυσιολογικό.

Καφεΐνη και πικάντικα τρόφιμα

Αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα που ιδρώνετε. Η κατανάλωση καφέ ή οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Ακόμη και τα πικάντικα τρόφιμα όπως η καυτερή σάλτσα και τα jalapenos μπορούν να ενεργοποιήσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σας.

«Εάν πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ, θα πρέπει να πιείτε δύο ποτήρια νερό για να το εξισορροπήσετε και να παραμείνετε ενυδατωμένοι», σημειώνει ο Holtz.

Συμβουλές για τη διαχείριση του επιπλέον ιδρώτα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν υπερβολική εφίδρωση κατά την παιδική τους ηλικία. Για να διαγνωστεί με υπεριδρωσία, πρέπει να έχετε υπερβολική εφίδρωση για τουλάχιστον έξι μήνες και να αποκλείσετε άλλους ιατρικούς λόγους.

Για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον επιπλέον ιδρώτα σας, η Holtz προτείνει να δοκιμάσετε αυτές τις μεθόδους:

Πιείτε νερό

Ακούγεται σαν απίστευτο, αλλά η παραμονή ενυδατωμένη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Φοράτε ελαφριά ρούχα που αναπνέουν

«Οι άνθρωποι που φορούν στενά ρούχα θα είναι πιο ικανοί να ιδρώνουν», λέει ηHoltz. Επιλέξτε αντικείμενα κατασκευασμένα από βαμβάκι και που είναι χαλαρά και επιτρέπουν καλή ροή αέρα.

Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικό κλινικής ισχύος. “Αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να είναι εύκολο να τα προμηθευτείτε και να μην χρειάζεστε συνταγή”, λέει ο Holtz. “Αναζητήστε προϊόντα με 15% έως 20% χλωριούχο αλουμίνιο.” Η Holtz λέει επίσης ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα τη νύχτα, δίνοντας στα συστατικά χρόνο να δράσουν και να απορροφηθούν στο σώμα σας.

Σκεφτείτε το Botox

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις αλλαντοτοξίνης για να βοηθήσει στον έλεγχο της εφίδρωσης σας. Οι κοινές περιοχές που μπορούν να αντιμετωπιστούν με Botox περιλαμβάνουν τις μασχάλες και το τριχωτό της κεφαλής σας. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από τρεις έως εννέα μήνες.

Ρωτήστε για πρόσθετες θεραπείες

Εάν έχετε δοκιμάσει άλλες μεθόδους και τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τα τοπικά μαντηλάκια γλυκοπυρρονίου, τα οποία συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας. Μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας και είναι δαπανηρά, επομένως συνήθως δεν αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην υπερβολική εφίδρωση.

Όσοι πάσχουν από υπεριδρωσία αγωνίζονται σε πολλές κοινωνικές καταστάσεις λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης, καθιστώντας το ένα συναισθηματικό θέμα για αυτούς. Αλλά αν έχετε δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να διαχειριστείτε τον υπερβολικό ιδρώτα σας, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Και δεν χρειάζεται να ντρέπεστε

«Μην ανησυχείτε ότι δεν κάνετε κάτι σωστά», λέει η Χολτζ. «Συμβαίνει υπερβολική εφίδρωση και δεν κάνατε τίποτα που να το προκάλεσε αυτό».

Διαβάστε επίσης 

Μέλασμα: Γιατί οι γιατροί επιλέγουν το microneedling

Η μακροζωία και η συμβολή του ιατρικού βελονισμού

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.