Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε για να μην πάρουμε κιλά;

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του οργανισμού μας και η επάρκεια αυτού είναι πολλαπλά οφέλιμη. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο ύπνος έχει συνδεθεί και με το βάρος, αφού όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ώρες που κοιμόμαστε παίζουν ρόλο με την αύξηση ή απώλεια βάρους.

Ο ύπνος – αν και συχνά – παραβλέπεται στην εξίσωση της απώλειας βάρους, όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι που σας βοηθά να κρατήσετε τα κιλά μακριά! Για να κατανοήσετε καλύτερα τον ρόλο που παίζει ο ύπνος στην απώλεια βάρους, αλλά και πόσο θα πρέπει να κοιμάστε κάθε βράδυ, διαβάστε τις συμβουλές της Rizwana Sultana, MD, επίκουρης καθηγήτριας ιατρικής περίθαλψης και ειδικής σε θέματα ύπνου στο πανεπιστήμιο Texas Medical Branch.

Η αξία του ύπνου στη ζωή μας

Η ξεκούραση είναι σημαντική επειδή βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία και την φυσική κατάσταση. Καθώς κοιμάστε, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέα «μονοπάτια» που σας βοηθούν να θυμάστε τις πληροφορίες.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σας να δίνετε προσοχή, να παίρνετε αποφάσεις και να είστε δημιουργικοί. Ο ύπνος βοηθά επίσης την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος

Ο ύπνος συμβάλλει στην ισορροπία του ορμονικού προφίλ σας, συγκεκριμένα των ορμονών που ελέγχουν την πείνα (γκρελίνη) και το αίσθημα του κορεσμού (λεπτίνη). Αν δεν κοιμάστε αρκετά, τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται και τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Σύμφωνα με την Dr. Rizwana Sultana, αυτό θα σας κάνει να τρώτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε για να μην πάρετε κιλά;

Σύμφωνα με την Dr. Rizwana Sultana, για να μην πάρετε κιλά, πρέπει να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κόπωση και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης και την έλλειψη κινήτρων.

Επίσης, σε παλαιότερη έρευνα μελέτησαν την επίδραση του σύντομου ύπνου (κάτω από 7 ώρες) αλλά και του υπερβολικού ύπνου (πάνω από 9 ώρες) στο βάρος και διαπίστωσαν ότι στα άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία τόσο ο πολύς, όσο και ο λίγος ύπνος αυξάνουν τις πιθανότητες υπερβολικής αύξησης του βάρους συγκριτικά με ανθρώπους που κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.

Όσοι κοιμούνται πολύ φάνηκε πως ήταν περίπου κατά 4 κιλά βαρύτεροι, ενώ όσοι κοιμούνται πολύ λίγο ήταν κατά 2 κιλά βαρύτεροι σε σχέση με ανθρώπους που διατρέχουν –λόγω γενετικού υπόβαθρου– τον ίδιο κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά κοιμούνται κανονικά, ανέφερε η σχετική μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης

Ο αντιοξειδωτικός χυμός που κάνει καλό στην καρδιά και αποτρέπει την άνοια

6 κακές συνήθειες που βάζουν φωτιά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Γλυκοπατάτα: Οι ιδιαίτερες γεύσεις και τα εντυπωσιακά χρώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.