Στο μυαλό ενός διαρρήκτη – Συμβουλές από τους ίδιους τους εισβολείς για να προστατέψετε το σπίτι

Δύο επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν όσα συμβαίνουν στο μυαλό ενός διαρρήκτη και τα συμπεράσματά τους προσφέρουν πολύτιμες συμβουλές για να προστατέψετε το σπίτι σας.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη ζήτησαν από 43 καταδικασμένους διαρρήκτες να αξιολογήσουν φωτογραφίες 50 μονοκατοικιών ως πιθανούς στόχους για διάρρηξη. Οι διαρρήκτες ανέφεραν ότι τα σπίτια που μπορεί κάποιος να δει εύκολα ήταν οι λιγότερο ευάλωτοι στόχοι και ότι η ορατότητα από το δρόμο ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι διαρρήκτες φαινόταν να αγαπούν ιδιαίτερα τους πυκνούς θάμνους και την πλούσια βλάστηση γύρω από το σπίτι γιατί έτσι έχουν την ευκαιρία να γλιστρήσουν στον κήπο και να κοιτάξουν στα παράθυρα χωρίς να φαίνονται. Οι διαρρήκτες, είπαν ακόμα ότι συχνά επισκέπτονται από πριν ένα σπίτι ως π.χ. τεχνίτης, γιατί αυτό τους επιτρέπει να διερευνούν πιθανούς στόχους χωρίς να φαίνονται ύποπτοι.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων συναγερμού και άλλων συμβολικών εμποδίων, είπαν ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά όταν βλέπουν ένα σπίτι να προστατεύεται με αυτόν τον τρόπο τότε πιστεύουν ότι μπορεί να έχει πιο ακριβά και ελκυστικά αντικείμενα για κλοπή, οπότε είναι ένας πιο προσοδοφόρος στόχος.

Οι περισσότερες διαρρήξεις δεν είναι καθόλου «διαρρήξεις»

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες διαρρήξεις δεν είναι καθόλου «διαρρήξεις»: Ο διαρρήκτης εισέρχεται απλώς από μια ξεκλείδωτη πόρτα ή παράθυρο, με τα παράθυρα της κουζίνας πάνω από τον νεροχύτη να είναι κοινό σημείο εισόδου. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς χτυπούν πρώτα την πόρτα για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι, έχοντας έτοιμο ένα πιστευτό σενάριο, αν κάποιος ανοίξει την πόρτα.

Στο μυαλό ενός διαρρήκτη – Συμβουλές

Νωρίς το πρωί ή το απόγευμα ήταν οι πιο δημοφιλείς ώρες για διάρρηξη. Ένας διαρρήκτης αναγνώρισε ότι συνήθως πήγαινε για διάρρηξη μεταξύ 12:30 μ.μ. και 2:30 μ.μ., γιατί συνήθως δεν έχουν επιστρέψει από τη δουλειά και τα παιδιά είναι ακόμα στο σχολείο.

Οι περισσότεροι διαρρήκτες ανέφεραν ότι ξεκινούν την αναζήτησή τους για τιμαλφή στην κρεβατοκάμαρα και μετά σε άλλα μέρη του σπιτιού. Τα κοσμήματα, τα ηλεκτρονικά και τα μετρητά είναι τα πιο επιθυμητά αντικείμενα.

Οι ερωτηθέντες διαρρήκτες πρόσφεραν μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές για όσους προσπαθούν να αποτρέψουν τους διαρρήκτες: Πάρτε ένα σκυλί, αφήστε μια τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο ανοιχτό και βάλτε κάμερες ασφαλείας σε ορατά σημεία στο σπίτι. Μην επιτρέπετε στις εταιρείες συναγερμού να εγκαταστήσουν το κουτί ελέγχου σε μέρος όπου είναι ορατό από παράθυρο ή πόρτα. Αν λείπετε από το σπίτι και έχει άσχημο καιρό, π.χ. βροχή ή χιόνι, οι διαρρήκτες δεν θα δουν πατημασιές και θα ξέρουν ότι το σπίτι είναι άδειο.

Σε μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, 56 έμπειροι διαρρήκτες, 50 άλλοι εγκληματίες και 55 μη εγκληματίες συμμετείχαν σε μια εικονική διάρρηξη σε μια εικονική γειτονιά.

Ο καθένας ενθαρρύνθηκε να σκέφτεται φωναχτά, λέγοντας στους ερευνητές τι περνούσε από το μυαλό του καθώς πρώτα έβλεπε τη γειτονιά, μετά έμπαινε σε ένα σπίτι και έκανε κλικ σε πράγματα που θα έκλεβε.

Ένας από τους διαρρήκτες είπε: «Κοιτάς σε τι σπίτι ζουν οι άνθρωποι, τι αυτοκίνητο οδηγούν, τι μπορεί να έχουν, τι χρήματα μπορεί να έχουν, τι κοσμήματα, ό,τι κι αν είναι».

Τα τρία τέταρτα των διαρρηκτών στόχευσαν σπίτια με ταράτσα και την πίσω πόρτα για να μπουν, ενώ λιγότερες από τις μισές από τις άλλες δύο ομάδες επέλεξαν σπίτι με ταράτσα και ακόμη λιγότεροι επέλεξαν να μπουν από την πίσω πόρτα.

Οι διαρρήκτες πέρασαν περίπου εννέα λεπτά μέσα στο εικονικό σπίτι που θα έκλεβαν.

Οι μη ειδικοί ήταν πιο χαοτικοί, χωρίς ξεκάθαρο μοτίβο στη συμπεριφορά τους και επέλεξαν μεγαλύτερα βαρύτερα αντικείμενα, όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές που θα ήταν δύσκολο να ξεφύγουν.

Ένας διαρρήκτης είπε: «Μια κοσμηματοθήκη μπορεί να έχει περισσότερα χρήματα από ότι μπορείς να βρεις σε ένα ολόκληρο σπίτι».

Ένας άλλος είπε: “Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας διαρρήκτης είναι να ψάξει για χρυσό. Ψάχνεις για ακριβά μικροαντικείμενα”

Οι ερευνητές ανέφεραν: “Ένα σημαντικό σύνολο ερευνών μας λέει ότι ένας ειδικός σε οποιονδήποτε τομέα, από το σκάκι μέχρι την ιατρική, επεξεργάζεται τις πληροφορίες στον τομέα του με τρόπο που είναι ευδιάκριτα διαφορετικό από έναν αρχάριο. Τώρα έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι αυτό ισχύει και για τους έμπειρους παραβάτες.

“Οι εγκληματίες συνήθως αφιερώνονται σε ένα είδος εγκλήματος. Ένας έμπειρος διαρρήκτης μπορεί γρήγορα να αναγνωρίσει σε οποιοδήποτε σπίτι τη διαρρύθμιση, την ευκολία πρόσβασης, τον βαθμό πλούτου και την ασφάλεια. Μόλις μπουν μέσα, μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν αντικείμενα υψηλής αξίας που μεταφέρονται εύκολα.

Οι νομοταγείς εμφανώς δεν μπορούν να κατανοήσουν τον κίνδυνο διάρρηξης, ούτε να σκεφτούν όπως ένας διαρρήκτης”.

Διαβάστε επίσης

Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες των ατόμων με διαβήτη

Η Johnson & Johnson θα πληρώσει 6,5 δισεκ. δολάρια για το ταλκ που φέρεται να προκάλεσε καρκίνο σε γυναίκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.