Ο αντιοξειδωτικός χυμός που κάνει καλό στην καρδιά και αποτρέπει την άνοια

Ο χυμός παντζαριού, κάνει καλό στην καρδιά και αποτρέπει την άνοια, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία είναι άφθονα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελούν ισχυρή πηγή φυλλικού οξέος, μαγνησίου και νιτρικών αλάτων.

Το σώμα μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος. Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι μια εξαιρετική τροφή για να τρώτε πριν από την προπόνηση για να αυξήσετε την αντοχή σας.

Ίσως προτιμάτε τα παντζάρια σας σε σαλάτα με κατσικίσιο τυρί ή ίσως σας αρέσουν ψητά μαζί με ένα ζουμερό χοιρινό φιλέτο.Υπάρχει ωστόσο, ένας ακόμη καλύτερος τρόπος για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν την καρδιά και καταπολεμούν τις ασθένειες: πίνοντας χυμό παντζαριού.

Το μυστικό θρεπτικό συστατικό στα παντζάρια

Επειδή ο χυμός παντζαριών είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε νιτρικά άλατα, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τον συνιστούν. Τα νιτρικά άλατα είναι ενώσεις που μετατρέπονται σε νιτρικό οξύ στο αίμα μας, το οποίο βοηθά στη διεύρυνση και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Θα πρέπει να φάτε περίπου δύο ή τρία μεγάλα παντζάρια για να πάρετε την ίδια ποσότητα νιτρικών αλάτων σε ένα ποτήρι χυμού .

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το πλούσιο σε νιτρικά ρόφημα έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία. Αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ειδικότερα, μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μόλις τέσσερις ουγγιές χυμού ριζών παντζαριών την ημέρα μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση του χυμού μείωσε τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ επίσης μείωσε το οξειδωτικό στρες στο συκώτι. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, η κατανάλωση χυμού από ρίζες παντζαριών έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την αντοχή στην άσκηση και ακόμη και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Εντυπωσιακό, σωστά;

Ο χυμός από παντζάρια κάνει καλό στον εγκέφαλό

Ο χυμός από παντζάρια δεν είναι μόνο καλός για την υγεία της καρδιάς – είναι καλός και για τον εγκέφαλό σας! Σε μια μελέτη που εξέτασε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα νιτρικά άλατα στον χυμό προκάλεσαν αυξημένη ροή αίματος στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου – την περιοχή που σχετίζεται με τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση χυμού παντζαριών θεωρείται ένας εξαιρετικός απόλυτα φυσικός τρόπος για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.

Και οι παθήσεις του εγκεφάλου δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του χυμού παντζαριού.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι βεταλαΐνες των παντζαριών, ή τα αντιοξειδωτικά που τους δίνουν την κοκκινωπή-μωβ απόχρωση τους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον καρκίνο!

Διαβάστε επίσης 

Γλυκοπατάτα: Οι ιδιαίτερες γεύσεις και τα εντυπωσιακά χρώματα

Φύτρα: Η διατροφική βόμβα που χαρίζει μακροζωία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.