Κόμπος στο λαιμό: Κρύβει στρες ή αχαλασία οισοφάγου;

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί κάνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να παρουσιάζουν διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα. Πότε πρέπει να θεωρούμε πως ο κόμπος που αισθανόμαστε στο λαιμό οφείλεται στο άγχος και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε ότι μπορεί να δημιουργείται από κάποια άλλη πάθηση όπως η αχαλασία οισοφάγου;

Τι είναι η αχαλασία;

Η αίσθηση ενός «κόμπου» στο λαιμό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με αυτό το αίσθημα. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαστε πάντα βέβαιοι εάν αυτό οφείλεται σε στρες ή σε κάποια άλλη πάθηση όπως η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση ή η αχαλασία οισοφάγου. Τι είναι όμως η αχαλασία;

Σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη MD, PhD, FACS, η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει τον οισοφάγο, τον μυϊκό σωλήνα που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Αρχικά, τα συμπτώματά της είναι ήπια και συνήθως έχουμε την τάση να τα αγνοούμε. Οι περισσότεροι ασθενείς τονίζουν πως το πρόβλημα εμφανίζεται ξαφνικά, όμως στην ουσία πρόκειται για μία αργή και προοδευτική διαταραχή κατάποσης. Στις αρχές μπορεί να αισθανόμαστε μια δυσκολία στο να καταπιούμε την ώρα που για παράδειγμα μασάμε μια μπουκιά ψωμί  και πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε λίγο νερό για να «κατέβει» το φαγητό. Με τον καιρό, καθώς η πάθηση εξελίσσεται, γίνεται ακόμα δυσκολότερη η κατάποση στερεών ή υγρών τροφών.

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιους επηρεάζει;

Προϋπόθεση για την κατάποση είναι η χαλάρωση του μυός στο κάτω άκρο του οισοφάγου (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας). Όταν ο συγκεκριμένος μυς αποτυγχάνει να χαλαρώσει, εμποδίζοντας την τροφή να εισέλθει στο στομάχι, τότε εμφανίζεται η αχαλασία.

Η αχαλασία οισοφάγου δε σχετίζεται με την κληρονομικότητα και μπορεί να επηρεάσει ενήλικες και παιδιά με κάποια παραπάνω ποσοστά εμφάνισης σε άτομα μέσης ηλικίας. Τα ακριβή αίτια της αχαλασίας δεν είναι γνωστά. Βασικά συμπτώματα της αχαλασίας οισοφάγου είναι η δυσκολία στην κατάποση, ο εμετός χωρίς φαγητό, ο πόνος στο στήθος, λοιμώξεις του αναπνευστικού και η απώλεια βάρους.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου;

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι αντιμετώπισης της αχαλασίας για τις οποίες θα σας κατατοπίσει πλήρως ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός, αφού πρώτα κάνει τη σχετικά διάγνωση. Στις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης περιλαμβάνονται η χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, οι ενδοσκοπικές παρεμβάσεις, όπως και η έγχυση τοξίνης της αλλαντιάσεως, οι οποίες όμως προσφέρουν προσωρινή και όχι τόσο ικανοποιητική ανακούφιση.

Η πλέον οριστική αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου γίνεται χειρουργικά, με την επέμβαση της μυοτομής, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, για βέλτιστο ιατρικό αποτέλεσμα. Η Ρομποτική Χειρουργική στην ουσία αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της Ιατρικής Χειρουργικής και αποτελεί την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.

Επιτρέπει την αντιμετώπιση σύνθετων περιστατικών με ακρίβεια χιλιοστού. Κατά τη διενέργεια μίας χειρουργικής επέμβασης με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci®, ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό με ακρίβεια, ασφάλεια και απίστευτη αποτελεσματικότητα.

Πλεονεκτήματα

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η εκμηδένιση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η άμεση αποθεραπεία, η αποφυγή τραυματισμού των ιστών και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού οι τομές που γίνονται έχουν μέγεθος λίγων εκατοστών.

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του διαθέτουν τεράστια εμπειρία στον τομέα της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, με τον ίδιο να αποτελεί τον θεμελιωτή της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 3.000 επεμβάσεις ρομποτικής και 16.500 επεμβάσεις Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.

Διαβάστε επίσης 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Πέτρες στη χολή: Πώς να μην σας βγουν ξινές οι διακοπές

Παχυσαρκία: Οι τρεις ώρες που αλλάζουν οριστικά τη ζωή σου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.