Ερωτική επιθυμία: Γιατί τη χάνουμε, πώς την ξαναβρίσκουμε, τα μοντέλα που την καθορίζουν

Για την ερωτική επιθυμία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες. Είναι ίδια ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες; Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σεξ; Γιατί τη χάνουμε; Πώς μπορεί, αν μπορεί, να αναζωπυρωθεί;

Ξεκινάμε από μια βασική – και διόλου αυτονόητη – διαπίστωση. Η ερωτική επιθυμία μπορεί και να μην είναι απαραίτητη για να κάνουμε σεξ.

«Φαίνεται ότι οι λόγοι, για τους οποίους κάποιος έχει σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος/α να κάνει σεξ για ευχαρίστηση δική του/της ή για να ευχαριστήσει τον/τη σύντροφό του/της, γιατί είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, γιατί το σεξ μειώνει το άγχος, αλλά και γιατί είναι σε συγκεκριμένη φάση ή ηλικία», λέει στο Healthstories ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχοσεξουαλικότητας στο ΑΠΘ, Λουκάς Αθανασιάδης.

Ωστόσο υπάρχουν διαφορές στην ύπαρξη και στην έκφραση της ερωτικής επιθυμίας ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Στις γυναίκες ισχύει κάποιες φορές αυτό που λέει ο λαός, ότι «τρώγοντας, έρχεται η όρεξη». Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσουν να κάνουν σεξ χωρίς ερωτική επιθυμία και στην πορεία να τη βρουν, δεν είναι για εκείνες απαραίτητος όρος.

Επιστημονικά υπάρχουν κάποια μοντέλα, που εξηγούν αυτή τη διαδικασία, που μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά είναι τόσο σύνθετη, ώστε να μπλοκάρει πολλά ζευγάρια και να επηρεάζεται δυσμενώς από εξωτερικές παραμέτρους, όπως η πανδημία της COVID-19, ας πούμε…

«Με βάση τα γραμμικά μοντέλα που λέγαμε παλιότερα, δηλαδή κάνω σεξ, έχω οργασμό, η ερωτική επιθυμία είναι απαραίτητη στους περισσότερους άνδρες. Αλλά για τις γυναίκες είναι διαφορετικά. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνουν σεξ, για να αισθανθούν ποθητές ή για να έρθουν πιο κοντά με τον σύντροφό τους», εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης

«Υπάρχουν πολλά μοντέλα, που δεν είναι γραμμικά, είναι κυκλικά και συνδέουν την ερωτική επιθυμία με τις ορμόνες, με τη βιολογία και με τη φυσιολογία. Άλλο σύστημα είναι υπεύθυνο για τον πόθο και για τη σεξουαλική επιθυμία, άλλο ορμονικό σύστημα σχετίζεται με τη ρομαντική έλξη και άλλο ευθύνεται για τη δημιουργία δεσμού ανάμεσα στους δύο εραστές, όλα αυτά σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες.

Άλλα μοντέλα κάνουν λόγο για ενεργοποίηση και για αναστολή της ερωτικής επιθυμίας σαν να είναι σε μια ζυγαριά, άλλο μοντέλο λέει ότι αν το ερέθισμα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο κατώφλι, υπάρχει ερωτική επιθυμία κι άλλο εξηγεί ότι το τέλειο σεξ δεν υπάρχει, υπάρχει το λεγόμενο good enough sex».

Η «ζημιά» που έκανε η COVID-19

Για το πόσο έχει επηρεάσει και εξακολουθεί να επηρεάζει η COVID-19 λοίμωξη τη σεξουαλική ζωή έχουν ειπωθεί πολλά. Ωστόσο είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, καθώς ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει. Για την επίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην ερωτική μας ζωή είναι σε εξέλιξη μελέτες και στη χώρα μας και τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται μετά το καλοκαίρι.

Πάντως οι πρώτες μελέτες από χώρες του εξωτερικού δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας από 20-50% το τελευταίο διάστημα, αύξηση της αυτοϊκανοποίησης και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

«Η επιθυμία δεν πάει πάντα “πακέτο” με τη σεξουαλική δραστηριότητα», ξεκαθαρίζει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχοσεξουαλικότητας.

«Παρατηρείται αυξημένο άγχος και κατάθλιψη και αυτά επιδρούν στην επιθυμία για σεξ, άρα με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η σεξουαλική δραστηριότητα. Ορισμένες μελέτες, πάντως, έχουν δείξει ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί να είναι και θεραπεία το σεξ, δηλαδή.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η νόσος COVID-19 είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας, που επηρεάζει και τις γυναίκες και τους άνδρες. Να δούμε και τι επίπτωση θα έχουν οι διακοπές του φετινού καλοκαιριού και σε ποιες ηλικίες και αν, όντως, θα το ρίξουν στο σεξ οι άνθρωποι, μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού».

Η ερωτική επιθυμία «δείκτης» της σχέσης

Ουδείς αμφισβητεί ότι η σεξουαλική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας, σωματικής και ψυχικής. Ωστόσο κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, πρόκειται για αυστηρά προσωπικό θέμα και δεν έχει νόημα να επηρεαζόμαστε από αυτά που βλέπουμε, ακούμε ή διαβάζουμε.

Οπότε τι γίνεται, όταν ένα ζευγάρι χάσει την ερωτική του επιθυμία; Ή όταν αυτό συμβεί στον έναν από τους δύο;

«Είναι ο κανόνας, από τον οποίο δεν ξεφεύγει κανένας, το να υπάρχει στην αρχή της σχέσης έντονη ερωτική επιθυμία και να μειώνεται προϊόντος του χρόνου. Δεν έχω δει ζευγάρι να έχει την ίδια σεξουαλική ορμή και δραστηριότητα μετά από πέντε χρόνια σχέσης. Είναι μια φυσιολογική αλλαγή αυτή, μεγαλώνουμε, αλλάζουν οι προτεραιότητες. Την επιθυμία και την ορμή δεν τις μετράμε ποσοτικά, αλλά με βάση τη σεξουαλική ικανοποίηση, έχει να κάνει με το πώς αισθανόμαστε», διασαφηνίζει ο κ. Λουκάς Αθανασιάδης.

Η σεξουαλική επιθυμία δεν χάνεται μόνο με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και όταν η σχέση έχει προβλήματα. Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις και ότι κάθε περίπτωση διαφέρει, αλλά ότι σίγουρα η ειλικρίνεια μεταξύ των συντρόφων βοηθάει.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.