Στο τέλος του χρόνου το πρώτο χάπι κατά του κορονοϊού

Η πρώτη από του στόματος θεραπεία κατά του κορονοϊού πιθανόν να είναι είναι έτοιμη στο τέλος του χρόνου.

Το φάρμακο έχει ως δραστική ουσία τη molnupiravir και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κλινική δοκιμή της οποίας τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο αμερικανικό Συνέδριο Ρετροϊών και Ευκαιριακών Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, με χορήγηση 5 ημερών το νέο χάπι μηδένισε το ιικό φορτίο σε ασθενείς που είχαν νοσήσει απο κορονοϊό με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονταν νοσηλεία.

Η αμερικανική RedHill Biopharma δοκιμάζει δύο ακόμη φάρμακα σε μορφή δισκίου:

Το opaganib είναι ένα αντιικό – αντιφλεγμονώδες φάρμακο και βρίσκεται σε διεθνή μελέτη φάσεως 2/3 με ένδειξη για νοσηλευόμενους ασθενείς και σε συνδυασμό με ρεμδεσιβίρη ή δεξαμεθαζόνη. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη των ασθενών για οξυγόνο.

Το δεύτερο υπό δοκιμή δισκίο (upamostat) δοκιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ασθενείς με νόσο μέτριας βαρύτητας που όμως δεν νοσηλεύονται. Σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα των δοκιμών, μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στη λοίμωξη από μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Η ιατρική κοινότητα ανυπομονεί για τη θεραπεία σε χάπια

Μια αποτελεσματική από του στόματος θεραπεία θα είναι σωτήρια για την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι ασθενείς με μέτρια νόσο θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι, θα προλαμβάνεται η βαριά νόσος και έτσι θα μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αντίστοιχα, θα μειωθεί και η θνησιμότητα ενώ θα αποκλιμωκωθεί η πίεση στα συστήματα Υγείας.

Πιο αναλυτικά δεδομένα για τα υπό δοκιμή φάρμακα αναμένται το καλοκαίρι. Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο χάπι για τον κορονοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2021.

Πηγή: Medscape

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την αξιολόγηση αντισωμάτων που ανέπτυξε η Eli Lilly

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.