Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την αξιολόγηση αντισωμάτων που ανέπτυξε η Eli Lilly

Την αξιολόγηση αντισωμάτων που έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία Eli Lilly για την θεραπεία της Covid-19, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Η απόφαση στηρίχθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα από δύο μελέτες, μια που εξετάζει την ικανότητα των αντισωμάτων να θεραπεύουν ασθενείς, όταν συνδυάζονται, και μιας άλλης κατά την οποία το bamlanivimab χρησιμοποιείται αυτόνομο.

Τα αντισώματα bamlanivimab και etesemivab της Eli Lilly ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη θεραπεία αντισωμάτων που επιτυγχάνει την αξιολόγησή της στην περιοχή και έπεται της αξιολόγησης από τον EMA φαρμάκων από την Celltrion της Νότιας Κορέας και την Regeneron που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Η Vir Biotechnology και η βρετανική GSK σκοπεύουν να ζητήσουν άδεια για επείγουσα χρήση της δικής τους θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα έπειτα από προσωρινά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Οι κυλιόμενες αξιολογήσεις έχουν στόχο την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης επιτρέποντας στους ερευνητές να υποβάλλουν τα πορίσματά τους σε πραγματικό χρόνο προτού να είναι διαθέσιμα τα τελικά δεδομένα δοκιμών.

Ο EMA σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει αξιολογήσει το πλήρες σύνολο των δεδομένων και πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά την σχέση οφέλους-κινδύνου των φαρμάκων της Eli Lilly.

Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έχει εγκρίνει τη χρήση των εμβολίων κατά της Covid-19  των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ η απόφασή της για το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J’s αναμένεται να εκδοθεί αργότερα σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.