Άδωνις Γεωργιάδης για ΙΦΕΤ: Τό’ πε και τό’ κανε, μπαίνει ο πρώτος “κόφτης”

Μπαίνει ο πρώτος “κόφτης” στο ΙΦΕΤ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ και διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκε το νέο πλαίσιο εισαγωγών φαρμάκων από το Ινστιτούτο, στη σκιά των πρόσφατων δεδομένων για την ελλιπή αποτελεσματικότητα σκευάσματος για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS).

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα το πολλά υποσχόμενο φάρμακο για την ALS δεν κατάφερε, τελικά, να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Όπερ σημαίνει ότι όχι μόνο δεν βοηθά τους ασθενείς, αλλά μπορεί να βάζει και την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΙΦΕΤ: Ο πρώτος “κόφτης”

Η συγκεκριμένη θεραπεία, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και καινοτόμων, κοστίζει πανάκριβα – υπολογίζεται ότι η χώρα μας έδωσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου 12 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την εισαγάγει, αν αληθεύουν οι πληροφορίες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου, αλλά επειδή η δαπάνη του “τραβά την ανηφόρα”, έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα, αλλάζοντας τα κριτήρια αξιολόγησης των θεραπειών, τα οποία θα έρχονται στην Ελλάδα, για συγκεκριμένους ασθενείς και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες μας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν θα πρέπει να εισαγάγονται φάρμακα, τα οποία έχουν λάβει μόνο την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και όχι και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού (ΕΜΑ).

Εξάλλου πριν από λίγες εβδομάδες, όπως σας είχε αποκαλύψει το Healthstories, το θέμα των αυξανόμενων δαπανών του ΙΦΕΤ συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιριών – μελών του ΣΦΕΕ.

«Έχει εκτοξευθεί η δαπάνη του Ινστιτούτου. Έχει φθάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει συνέχεια, δεν μπορούμε να το αφήσουμε, θα φθάσει στα 500 εκατ. έτσι όπως πάει», φέρεται να είπε τότε στους παρευρισκόμενους ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να βάλει clawback για αυτό, καθώς δεν θεωρεί ότι έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

«Ο ρόλος του ΙΦΕΤ είναι σημαντικός, δίνει πρόσβαση σε θεραπείες στους ασθενείς, αλλά πρέπει να γίνει εξοικονόμηση, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του», ανέφερε ο Υπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η καταγγελία του Υπουργού

Πολλές φορές τα φάρμακα, τα οποία εισάγει το ΙΦΕΤ και είναι είτε σε μακροχρόνια έλλειψη, είτε δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, είναι πολύ υψηλού κόστους. Και εδώ εγείρεται το ερώτημα μήπως γίνεται κατάχρηση. Για αυτό και ο Υπουργός Υγείας θέλει να βάλει περιορισμούς στη διαδικασία, που γίνεται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε μια “πρόγευση” των όσων θα ακολουθήσουν. Όπως κατήγγειλε, το φάρμακο, που αφορά στην αντιμετώπιση της σπάνιας νόσου της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS), η οποία αναφέρεται και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, συνταγογραφείτο κατά κόρον στη χώρα μας, παρότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, καθηγητής Γιώργος Τσιβγούλης, είχε αρθρογραφήσει κατά του φαρμάκου.

«Είμαι εξοργισμένος με τη σπατάλη αυτή και θα δούμε τι θα γίνει με τις ευθύνες των γιατρών, που το έχουν συνταγογραφήσει», ανέφερε ο Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούνται φάρμακα, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, με τόση ευκολία.

Νέες προϋποθέσεις

Ο “κόφτης” για το σκεύασμα της ALS είναι η αφορμή για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο, που διέπει τις εισαγωγές φαρμάκων, αλλά και συνολικά τις λεπτομέρειες επί της όλης διαδικασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος είναι κάθε φάρμακο να κρίνεται ανά περίπτωση από μέλη συγκεκριμένης επιτροπής, να εκμηδενιστούν οι καταχρήσεις και να έρχονται ταχύτερα τα νέα φάρμακα στη χώρα.

Πάντως, όσον αφορά στο σκεύασμα για την ALS, αναμένεται να αποσυρθεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

Νοσ. Παπαγεωργίου: Πρωτοστατεί στα απογευματινά χειρουργεία – Όλα έτοιμα λέει ο Άδωνις, θα τα καταργήσουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημέρα Φροντιστή 2024: «Άνοια: Υπάρχει Ελπίδα. Υπάρχει Φροντίδα»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.