Διαφωνίες στην Ευρώπη για την κατανομή των εμβολίων της Covid-19 (upd)

Δυσαρέσκεια εκφράζουν ορισμένες χώρες της Ευρώπης για τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα εμβόλια ανά χώρα. «Τα κράτη – μέλη επέλεξαν αυτόν τον τρόπο», απαντά η Κομισιόν.

Οι ηγεσίες Αυστρίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Λετονίας, Βουλγαρίας και Κροατίας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούν μάλιστα να διεξαχθεί Σύνοδος για το θέμα αυτό.

«Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», προειδοποιούν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος προσυπέγραψε την τελευταία στιγμή την επιστολή.

Χθες, Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, τόνιζε ότι «η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι υπάρχουν “ενδείξεις” για πρόσθετες “μυστικές” συμφωνίες σε ένα “παζάρι” μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.

Τι απαντά η Κομισιόν

Απαντώτας στις διαμαρτυρίες των παραπάνω χωρών, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές των Βρυξελλών, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη από την AstraZeneca

Ενδεχομένως και τον ερχόμενο μήνα οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων Johnson & Johnson στην Ευρώπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.