Καρκίνος πνεύμονα: «Να δοθεί προτεραιότητα στον προσυμπτωματικό έλεγχο», ζητά ο καθηγητής Στ. Λουκίδης

Να δοθεί προτεραιότητα στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα ζητά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.

- Advertisement -

Το σχετικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. Περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, από το ποιοι πολίτες θα εξετάζονται, ποια νοσοκομεία θα συμμετέχουν πιλοτικά, ποιες εξετάσεις θα συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προχώρησε σε νέες συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, κατεβάζοντας το ηλικιακό όριο για την έναρξη του προληπτικού ελέγχου από τα 55 στα 50 έτη της ηλικίας, για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Προτεραιότητα στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα

Στη χώρα μας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει ετοιμάσει όλο το σχέδιο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος και το έχει καταθέσει πριν από περίπου εννέα μήνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

- Advertisement -

«Με το Υπουργείο Υγείας έχουμε άριστη συνεργασία. Έχουμε ετοιμάσει όλο το σχέδιο αναλυτικά και αναμένουμε να ξεκινήσει. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και το Υπουργείο πρέπει να του δώσει την προτεραιότητα που χρειάζεται», λέει στο Healthstories ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.

Η πρόταση των επιστημονικών εταιρειών περιλαμβάνει συγκεκριμένα νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν πιλοτικά το Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, το Σωτηρία στην Αττική και ίσως και ένα δεύτερο, το Αττικόν ή ο Ευαγγελισμός, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας.

Για τον καρκίνο του πνεύμονα ο προσυμπτωματικός έλεγχος έγκειται στη διενέργεια αξονικής θώρακος χαμηλής δόσης κάθε χρόνο μετά τα 50 έτη της ηλικίας.

Η σύσταση για προσυμπτωματικό έλεγχο αφορά σε άνδρες και σε γυναίκες ηλικίας από 50 έως 80 χρόνων, οι οποίοι είναι είτε ενεργοί καπνιστές, είτε έχουν διακόψει το κάπνισμα αλλά έκαναν για είκοσι χρόνια τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα.

Από τους πρώτους στην ΕΕ

«Σχεδιάζεται το πιλοτικό Πρόγραμμα πρόληψης για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, σε τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η χώρα μας, μάλιστα, θα είναι από τις πρώτες στην ΕΕ, που θα υλοποιήσει τέτοιο πρόγραμμα», δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Λουκίδης, πάντως, επισημαίνει ότι ο πνεύμονας δεν είναι εύκολος και εξηγεί: «Ο πνεύμονας θέλει προσοχή. Πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση του όζου και να μην γίνονται χειρουργεία, τα οποία δεν χρειάζονται. Το συγκεκριμένα Πρόγραμμα θα μπορούσε να γίνει πιλοτικά για διάστημα ενός, δύο ετών, προκειμένου να δούμε τι ευρήματα θα υπάρξουν και να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση».

Συνολικά επενδύονται πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για Προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης, που αφορούν στον καρκίνο. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για κάποια αξιοποιούνται και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Τι γίνεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το 2017 Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περίπου 2.500 άτομα. Από αυτά, τα 75 βρέθηκαν θετικά, με τη νόσο να είναι ως επί το πλείστον σε αρχικό στάδιο. Χειρουργήθηκαν και τώρα παρακολουθούνται.

Στόχος του συγκεκριμένου Ιατρείου δεν είναι η πρόληψη του καρκίνου, αλλά η πρώιμη διάγνωσή του, ώστε ο ασθενής να ξεκινήσει έγκαιρα θεραπεία, που κυρίως αφορά σε χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης

«Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;» Εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.