Μίνα Γκάγκα προς γονείς: Μην φοβάστε για την οξεία ηπατίτιδα, αλλά να προσέχετε

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για την οξεία ηπατίτιδα και τα αυξημένα περιστατικά στα παιδιά στο εξωτερικό.

Τα κρούσματα της νόσου που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η αιτία της, έχουν φτάσει τα 166 σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Κύπρο να μετρά ήδη δύο περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα, δεν έχει ακόμα καταγραφεί κανένα περιστικό, ενώ η 16χρονη κοπέλα που εισήχθη στο νοσοκομείο της Λάρισας με ύποπτα συμπτώματα, αναμένεται να λάβει εξιτήριο αφού στις εξετάσεις δεν ταυτοποιήθηκε ο αδενοϊός, ο οποίος μέχρι στιγμής πιστεύεται ότι προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα.

Μίνα Γκάγκα προς γονείς: Μην φοβάστε για την οξεία ηπατίτιδα, αλλά να προσέχετε

«Να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία», συνέστησε στους γονείς, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι, «εάν χρειαστεί, είμαστε απολύτως έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Όπως είπε, «η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά. Πριν τα εμβόλια τη βλέπαμε πάρα πολύ συχνά και σε παιδιά και σε μεγάλους, κυρίως η ηπατίτιδα Α, που είναι η πιο ήπια από όλες, αλλά και όλες τις άλλες ηπατίτιδες. Με τον εμβολιασμό βλέπουμε λιγότερα περιστατικά, αλλά σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα.

Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία».

Η κα. Γκάγκα πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες. Υπάρχει συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σαφώς επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα χρειαστεί κάτι, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε απολύτως έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει».

«Σπάνια, συνέχισε, κάποιες ηπατίτιδες οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει περίπου μια φορά στα πέντε- έξι χρόνια.
Τελευταία φορά που χρειάστηκε αυτό για παιδάκι, ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο. Και πήγε από το Παίδων στην Ιταλία.

Άρα, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε, δεν είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σπάνια, όπως κάθε νόσημα κάποιες φορές μπορεί να «στραβώσει», σπάνια και μια ηπατίτιδα μπορεί να «στραβώσει».

Μην έχετε ιδιαίτερο άγχος. Τα περισσότερα πράγματα αυτοϊώνται. Μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να δώσουμε ειδική δίαιτα με αναψυκτικά, με κομπόστες στα παιδιά, ώστε να μην έχει βαρύ φορτίο το ήπαρ και να είναι «ήσυχο» για να μπορέσει να ανακάμψει».

Απευθυνόμενη στους γονείς τόνισε ότι «είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μολύνσεις».

«Αυτά τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, δεν φαίνεται να συνδέεται το ένα με το άλλο, άρα δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο μολυσματικό κομμάτι. Επομένως, μη φοβόσαστε να παίξουν τα παιδιά σας ή να δουν φίλους. Αυτό είναι σημαντικό, αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα από τις μελέτες» είπε και πρόσθεσε:

«Άρα, παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία.

Είναι ήδη προγραμματισμένος όλος ο έλεγχος για τους ιούς και θα ήθελα να μην ανησυχείτε. Και να σας πω ότι οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «προς το παρόν, φαίνεται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε έξαρση γύρω στις αρχές του Απριλίου. Δεν είναι ομοιόμορφη, ομοιογενής η κατανομή.
Υπήρχαν γύρω στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Να δούμε αν περνάει σε ύφεση αυτή η έξαρση.

Το πιο πιθανό θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός ο αδενοϊός είναι αρκετά διαδεδομένος. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. 8 φορές πιο πάνω, δηλαδή τα κρούσματα είχαν 8 φορές πιο συχνά τον αδενοϊό, τουλάχιστον 8 φορές, γιατί δεν ξέρουμε αν τα υπόλοιπα το είχαν, τουλάχιστον 8 φορές από ότι στον πληθυσμό.

Άρα, λοιπόν, έχουμε μια αύξηση του κινδύνου γύρω στο 8. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτός ο ιός που είναι τόσο κοινός- μιλάμε για πάνω από 70 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο, καταγεγραμμένες όχι όσες δεν έχουν καταγραφεί- ξαφνικά άρχισε να κάνει αυτό.
Οπότε είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, δεν έχουμε απαντήσει. Να δούμε αν είναι μόνο ο αδενοϊός ή αν είναι και άλλα πράγματα».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και για την κατανόηση του φαινομένου υπάρχουν ήδη μελέτες οι οποίες γίνονται για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα.
Σχετικά με την πρόληψη, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως, εξάλλου, ισχύει γενικά. Όχι, όμως, κάτι φοβερό. Και να μην υπάρχει πολύ άγχος όσον αφορά την κινητικότητα των παιδιών, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Ο Πατούλης στο Μέγαρο, οι φαρμακευτικές δίπλα και η Εμπειρογνώμονες αλλού

Τέλος τα μέτρα έναντι της COVID-19, τέλος και ο εμβολιασμός, για αυτή την ευρωπαϊκή χώρα

Γκάγκα: Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.