Ο Πατούλης στο Μέγαρο, οι φαρμακευτικές δίπλα και οι Εμπειρογνώμονες αλλού

Το μιούζικαλ “Take me Home” «ημιπαρακολούθησε» ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στο Μέγαρο Μουσικής, όπου λαμβάνει χώρα και συνέδριο φαρμακευτικών. Κατά τα άλλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τι δουλειά κάνει;

Ο φιλότεχνος Πατούλης

Τελευταίος μπήκε και πρώτος εξήλθε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης στην θεατρική παράσταση “Take me Home” στο Μέγαρο Μουσικής. Η εξαιρετική αυτή δουλειά αποτελεί «το πρώτο έργο που δημιουργήθηκε, με σκοπό τη διάδοση της ιστορίας της κλοπής των γλυπτών της Ακρόπολης, που διέπραξε ο Τόμας Μπρους, κόμης του Έλγιν», όπως γράφει και το πρόγραμμα.

Ο κ. Πατούλης δε συνοδευόταν – δεν κάνουμε κουτσομπολιό, αλλά το αναφέρουμε για τους περίεργους. Τώρα τι πρόλαβε να δει στα λίγα λεπτά που έκατσε, δεν το ξέρουμε. Όμως δεν μπορούμε να μην πούμε, ότι μάλλον σαν κοινωνική υποχρέωση το είδε και όχι ως ουσία. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων είναι και πάλι επίκαιρο.

Το πέρασμα της Γκάγκα από το συνέδριο της ΕΕΦΑΜ

Στο Μέγαρο Μουσικής γίνεται αυτές τις μέρες και το συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management – Ε.Ε.Φα.Μ.
Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε την Τετάρτη και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κάνοντας κι εκείνη ένα «κοινωνικό πέρασμα». Συμμετείχε, δε, και σε ένα πάνελ, όπως διαβάσαμε στο πρόγραμμα.

Η κα Γκάγκα δεν έχει στην ευθύνη της τον κλάδο του φαρμάκου – είχε πάρει, βέβαια, πάνω της τα φάρμακα για την COVID-19.
Γιατί βρέθηκε στο συνέδριο, δεν το γνωρίζουμε ακριβώς, μολονότι κανείς δεν απαγορεύει σε έναν αξιωματούχο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να βρεθεί σε μια οποιαδήποτε εκδήλωση, η οποία έχει να κάνει με τον τομέα της υγείας.
Δεν θέλουμε να γίνουμε κακοί, αλλά εκτιμούμε ότι μάλλον ο φακός της δημοσιότητας και δη της φαρμακευτικής αγοράς ήταν το κίνητρο για την παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού εκεί.

Πάντως, όπως και νά’χει, το Υπουργείο Υγείας απείχε από το συγκεκριμένο συνέδριο και η κα Γκάγκα μάλλον έσωσε την κατάσταση.
Κατά τη γνώμη της στήλης θα έπρεπε να συμμετείχε στο πάνελ, όπου δημοσκόπηση έδειχνε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνης τους προς το ΕΣΥ. Εκεί συμμετείχε ο διοικητής του νοσοκομείου “ΣΩΤΗΡΙΑ”…

Εισήγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκ των υστέρων

Κάπως στα καλά καθούμενα κι ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι τις μέρες κοντά στο Πάσχα δεν θα γινόταν ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, χθες η κα Μίνα Γκάγκα και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης προχώρησαν σε ανακοινώσεις. Μάλλον όχι σε ανακοινώσεις, αλλά σε κάποιες δηλώσεις με γνωστό περιεχόμενο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα από 1η Μαΐου.
Γενικότερα δεν καταλάβαμε ούτε γιατί έγινε η συνεδρίαση της Επιτροπής, ούτε γιατί έγινε η χθεσινή ενημέρωση. Κάτι καινούργιο σχετικά με την πορεία της πανδημίας δεν μάθαμε. Οι, δε, εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν γνωστές. Ήδη η άρση των μέτρων είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας. Μόνο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό δεν είχε πάρει «τυπικά» το πράσινο φως, αλλά όλοι ξέραμε ότι λόγω τουρισμού θα το έπαιρνε.

Συγγνώμη που θα το γράψουμε κάπως χύμα, αλλά κοροϊδευόμαστε;

Φαρμακοβιομηχανία «κατά» Εθνικής Τράπεζας

Παραπλανητικός ο τίτλος λίγο, αλλά αληθινός. Δεν ξέρουμε σίγουρα, αλλά οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκων μόνο ενθουσιασμένοι δεν πρέπει να είναι με το report της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Ο λόγος; Μα φυσικά οι ιδιαίτερα μεγάλες προοπτικές, που αναφέρει το τμήμα αναλύσεων της Εθνικής Τράπεζας, για την ελληνική παραγωγή φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών, που παράγουν στην Ελλάδα, θα υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα την εκτίμηση αυτή την βασίζει στο γεγονός ότι οι φαρμακευτικές θα εξαγάγουν φάρμακα αξίας πάνω από 4 δισ. ευρώ και από το γεγονός ότι τα ελληνικά γενόσημα θα κατακτήσουν το μερίδιο που τους αξίζει, δηλαδή θα φτάσουν στο 60% της αγοράς των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αυτό δεν αποτελεί απλά ένα υπεραισιόδοξο σενάριο, αλλά την μετατροπή της Ελλάδας στον παράδεισο της παραγωγής φαρμάκων και δη των γενόσημων.
Θα πείτε και πού είναι το κακό να βλέπουμε ένα τέτοιο σενάριο. Μα φυσικά στο ότι έχοντας η κυβέρνηση ένα τέτοιο υποθετικό δεδομένο, θα πει: γιατί γκρινιάζετε για clawback κτλ; Σε 4 χρόνια θα είστε πάμπλουτοι! Καλά έκανε το ΣτΕ και αποφάσισε ότι είναι απόλυτα συνταγματικό το clawback. Θα τα βρείτε από αλλού εσείς.

Επίσης οι καλοί αναλυτές της Εθνικής δεν έχουν καταλάβει ότι από το σύνολο το εξαγωγών «Ελληνικών» φαρμάκων, σχεδόν το 28% είναι οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών και το 35% των φαρμάκων της πολυεθνικής Boehringer.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου

Ανδρική περιποίηση προσώπου: Τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.